Vizeler kalkacak mı; Türkiye için kritik tarih 4 mayıs

AB ülkelerinin Türk vatandaşlarına uyguladı katı vize uygulaması konusunda kritik süreçte sona gelindi. AB yönetimi iki hafta sonra Türkiye konusundaki vize kararını verecek!

20 Nisan 2016 Çarşamba 18:58
Vizeler kalkacak mı; Türkiye için kritik tarih 4 mayıs






Vizeler kalkacak mı; Türkiye için kritik tarih 4 mayıs


Vizeler Kalkacak mı? Son 30 yılını Türk vatandaşlarına ağır vize duvarları ve sürekli yeni şartlar üretmekle geçiren Avrupa Birliği, zuranın zırt dediği yere geldi.

AB 2 hafta sonra Türk vatandaşları için vize kararı konusunda karar verecek. Karar öncesi bazı ülkeler hatta AB yetkilileri olumsuz açıklamalar yapsa da, Ankara Umutlu..


Her halükarda olumsuz bir karar çıkması halinde ne olacak? Diplomasi kulislerinde Ankara AB'nin vereceği olumsuz karar çıkması durumunda, vize serbestisine atıfta bulunulan tüm anlaşmaları gözden geçirmeyi gündeme getirecek.
 

ŞARTLAR SON KEZ DEĞERLENDİRİLECEK VE KARAR VERİLİCEK

Avrupa Birliği Komisyonu, Ankara'nın 'vizesiz Avrupa' için gereken şartları yerine getirip getirmediğine 4 Mayıs'ta karar verileceğini açıkladı.

18 Mart'ta varılan anlaşma hakkında yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Komisyon, 4 Mayıs'ta Türkiye için vize serbestisi ilerleme raporunu yayınlayacak. Ve eğer Türkiye, kalan temel ölçütleri karşılayacak gerekli tedbirleri alırsa, raporun ardından, Türkiye'nin 'vizesiz seyahat listesi'ne dâhil edilmesine yönelik kanun teklifi gelecek."

AB, Türkiye ile varılan anlaşma kapsamında, Avrupa'ya yönelik mülteci akınının durdurulması noktasında "büyük ilerleme" sağlandığını belirterek, geri kabul edilen mülteciler için şartların iyileştirilmesi konusunda Ankara'ya çağrıda bulundu.

Raporda şöyle dendi: "Türkiye'nin, uluslararası korumaya ihtiyacı olanların en çok gereksinim duyduğu desteği sağlamak için daha fazla çaba göstermesi gerekiyor."

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, dün yaptığı açıklamada, vizesiz geçiş için öne sürdükleri şartları yumuşatmayacaklarını söylemişti.

OLUMSUZ KARAR ÇIKARSA ANKARA NE YAPACAK...

Diplomasi kulislerinde Ankara AB'nin vereceği olumsuz karar çıkması durumunda, vize serbestisine atıfta bulunulan tüm anlaşmaları gözden geçirmeyi gündeme getirecek. Ankara birlik üyesi ülkelerle ve AB nezdinde yapılan anlaşmalarda son 4 yıldır sürdürülen tüm görüşmeleri daha geniş perspektifte masaya yatırarak yeni vize rejimi uygulamasına gitmeyi de gündemine alabilir. Bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önceki konuşmalarını hatırlatan gözlemciler 'Kopenhag kriterleri yerine Ankara kriterleri' vizyonunun geri gelebileceğini belirtiyorlar.

İNGİLTERE ANINDA TEPKİ KOYDU

Türk vatandaşlarına katı vize uygulamasının savunucuları arasınd ayer alan İngiltere 'AB oylamasına biz taraf değiliz' açıklamasında bulundu. İngiltere 'Vize uygulaması aynen devam edecek' mesajı verdi. İngiltere Başbakanı David Cameron, "Türklere vize (serbestisi) teklifinde bulunma kararını Schengen bölgesi aldı. Biz böyle bir karar almayacağız" dedi
İngiltere Başbakanı David Cameron, İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda düzenlenen haftalık "Başbakan'a Sorular" oturumunda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Oturumda, bir milletvekilinin, Türkiye-AB arasındaki vize serbestisine yönelik sorusuna cevaben Cameron, Birleşik Krallık'ın Schengen bölgesinde bulunmadığını hatırlattı.

 
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.