1. Murat'ın yaptırdığı hamam restorasyonun ardından yeniden açıldı

12 Aralık 2012 Çarşamba 15:39
1. Murat'ın yaptırdığı hamam restorasyonun ardından yeniden açıldı






BURSA (CİHAN)- Bursa'da Osmanlı padişahı 1. Murat tarafından Hüdavendigar Külliyesi´nin bir parçası olarak 1366 yılında yaptırılan ancak bakımsızlık yüzünden yıllarca harabe konumunda kalan Cık Cık Hamamı, yeniden kent siluetindeki yerini aldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı uhdesindeki sultan külliyelerinin bakım, onarım, güvenlik ve işletme gibi hizmetlerini devralan Bursa Büyükşehir Belediyesi, Osmanlı sultanı 1. Murat tarafından 1366 yılında yaptırılan Hüdavendigar Külliyesi´nin bir parçası olan ancak bakımsızlık yüzünden harabeyi andıran eseri aslına uygun olarak restore etti. Tarihi bölgedeki ihtişamlı görüntüsünü yeniden kazanan hamamın açılış törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Gürsu Belediye Başkanı Orhan Özcü, Harmancık Belediye Başkanı Mustafa Çetinkaya ile çok sayıda davetli katıldı.

ECDADIN İZİ OLAN HER YERDE OLMAYA ÇALIŞIYORUZ

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, törende yaptığı konuşmada, gerek Bursa gerekse tüm Osmanlı coğrafyasındaki ecdat yadigârı eserlere sahip çıktıklarını, ecdadın izi olan her yerde olmaya çalıştıklarını söyledi.

Cumhuriyet döneminden arkeolojik dönemlere kadar kentte ne kadar tarihi değer varsa hepsini gün yüzüne çıkarmaya çalıştıklarını ifade eden Başkan Altepe, Bugün açılışını yaptığımız hamam da Hüdavendigar Külliyesi´nin bir parçası olarak Sultan 1.Murat döneminde yapılmış. Sultan külliyeleri ile ilgili yetkiyi bakanlığımızdan alır almaz buradaki çalışmaları başlattık. Hamamın tapu kayıtlarında olan ancak sonradan kaybolan sıcak suyunu, kazı çalışmalarıyla tespit edip, yeniden hamama getirdik. Caminin üst katındaki medresede eğitim gören öğrenciler ve bölgedeki bekârlar tarafından kullanılan ve ücretsiz olduğu için 'gir-çık hamamı' olarak anılan tarihi yapı, yine aynı işlevi görevi görecek. Bursamıza hayırlı olsun dedi.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da Bursa için en önemli değer olan tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkma konusunda önemli çalışmaların hayata geçirildiğini söyledi. Gökdere´den Çekirge´ye kadar uzanan tarihi aks boyunca her alanda önemli çalışmalar yaptıklarını dile getiren Dündar, Bu bir anlamda kentsel dönüşüm adına da önemli bir çalışma. Bu eserlerin ayağa kaldırılması vizyon kent, marka kent hedeflerine önemli bir artı değer sağlıyor. Tarihi yapılar yeniden ayakları üzerine kalktıkça, çevresi de ona göre daha düzenli olarak yenileniyor. Bu çalışmalarla gerçek Bursa ortaya çıkıyor. diye konuştu.

Törende söz alan Çekirge Mahalle Muhtarı Mehmet Taşkeser de bölgeye değer katan eseri Çekirge´ye kazandırdıklarını için Başkan Altepe´ye teşekkür plaketi verdi.

Başkan Altepe ve beraberindeki protokol üyeleri, açılış kurdelesini kestikten sonra hamamın içini gezdi.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.