15 Türk bilişim projesine AB'den destek

22 Ağustos 2011 Pazartesi 23:41
15 Türk bilişim projesine AB'den destek







Avrupa Birliği Bilgi ve İletişim Teknolojileri Politika Destek Programı kapsamında yapılan değerlendirmeler sonucunda 10 farklı projede yer alan 15 Türk ortak, Avrupa Komisyonu'ndan destek almaya hak kazandı. Bu projeler sonucunda, Türk ortaklar komisyondan toplam 2 milyon 674 bin Euro tutarında hibe alacak.

Avrupa Birliği Bilgi ve İletişim Teknolojileri Politika Destek Programı (ICT PSP) 2011 yılı sonuçları ödül töreni Vali Galip Demirel Vilayetler Evi'nde gerçekleştirildi. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın katılımıyla gerçekleşen ödül töreninde, Bilgi Toplumu Dairesi Başkanı Emin Sadık Aydın destek programına ilişkin 2011 yılı çağrısı sonuçlarını açıkladı. Aydın, 2007-2013 yılları arasında uygulanmakta olan ICT PSP programının toplam 730 milyon Euro bütçeye sahip odluğunu söyledi. AB'nin yürüttüğü mali destek programına katılım konusunda 2011 yılında büyük bir başarıya imza atıldığını söyleyen Aydın, program kapsamında geçen yıl yüzde 88 olan geri dönüş oranının bu yıl yüzde 163 seviyesine taşındığı ifade etti. 2011 yılı çağrısı kapsamında ulusal bütçeden 1 milyon 640 bin 160 Euro tutarında bir ödeme yapıldığını söyleyen Aydın, çağrı kapsamında Türkiye'den 39 ortak, 26 farklı projenin konsorsiyumda yer aldığını ve Avrupa Komisyonu'ndan hibe talep ettiğini söyledi. Aydın, yapılan değerlendirmeler sonucunda 10 farklı projede yer alan 15 Türk ortağın konsorsiyum desteği almaya hak kazandığını dile getirdi.

Bu projeler sonucunda Türk ortaklar komisyondan toplam 2 milyon 674 bin Euro tutarından destek alacak.

AB tarafından desteklenecek kurumların isimlerin açıklayan Aydın, konsorsiyumun, "Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TAGES, Spor A.Ş. Milli Kütüphane Başkanlığı, SAMPAŞ, Niğde Belediyesi, Ordu Belediyesi, SRDC Limitet Şirketi, Sağlık Bakanlığı, Türkiye Romatizma Araştırma ve Savaş Derneği, TÜBİTAK ULAKBİM" kurumlarının destekleneceğini açıkladı.

-"BİR YERDEN BAŞLAMAK GFEREKİYORMUŞ"-

Aydın'dan sonra konuşmasını gerçekleştiren Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ulusal katkı olarak projeye ödenen miktarın 944 bin 100 Euro olduğunu ancak yıl içerisinde hibenin alınmadığını kaydetti. Bakan Yılmaz, buna karşın bu yıl projeye ödenen ulusal katkı miktarının 1 milyon 640 bin 160 Euro olduğunu ve buna karşılık hak edilen hibe miktarının ise 2 milyon 674 bin Euro olduğunu belirtti. Yılmaz, "Demek ki bir yerden başlamak gerekiyormuş. 2009 yılında konsorsiyumdan destek alamazken bu yıl bu projeye ödediğimiz miktarın üzerinde hibe kazanmayı hak ettik" dedi.

Bakan Yılmaz'ın konuşmasının ardından konsorsiyumdan hibe kazanan başarılı projelerin temsilcilerine tek tek ödülleri takdim edildi.

-İŞSİZLİKLE İLGİLİ OLARAK YAPILAN DÜZENLEMELER EYLÜL SONUNA DOĞRU NETLEŞECEK-

Ödül törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yılmaz, bir gazetecinin işsizlikle mücadelede yakın dönemde ne tür önlemler alınacağını sorması üzerine, "Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda bugün istihdam konusunda ayrıntılı bir çalışma sunuldu. Bu konuda özellikle Çalışma Balkanlığı ağırlık olarak çalışacak. Eylül sonuna kadar bu konu hakkında belli ayrıntılar netleşecek. Küresel kriz sonrası birçok ülkenin işsizliği arttı. Ancak ülkemiz bu konuda büyük bir başarı sergiledi. İşsizlik bu ay yüzde 9.4'e geriledi. Genel işsizliğe bakıldığında Türkiye kriz öncesi döneme gelmiş durumda. Türkiye'de kadın, engelli ve genç istihdamında önemli değişiklikler getirildi. Bunarlın bileşkesi olarak istihdamda büyük bir başarı var" dedi. Bakan Yılmaz, Türkiye'de istihdamın yüzde 87'sinin özel sektör aracılığıyla, yüzde 13'ünün ise kamu kurumları vasıtasıyla sağlandığını bildirdi.

-YATIRIM TEŞVİKİ KONUSUNDA YAPILACAK DÜZENLEMELER YASALAŞMA TARİHİNDEN ÖNCE YÜRÜRLÜĞE KONULACAK-

Bakan Yılmaz, bir başka gazetecinin mevcut teşvik sisteminin revize edilmesi hakkındaki sorusu üzerine ise, şimdi iki türkü teşvik var. istihdam ile ilgili olan ve yatırımla ilgili olan. Benim konuşmamda kastettiğim istihdam değişikliğiydi. Diğer teşvikler yıl sonuna kadar netleşecek. Özellikle cari açığı orta ve uzun vadede dikkate alarak, teşvikler düzenlenecek" dedi. Bakan Yılmaz, yapılacak değişikliklerin ise mevcut yatırımcıları olumsuz etkilemeyecek şekilde yürürlük tarihinin yasalaşma tarihinden çok önceye alınmasıyla hayataya geçirileceğini belirtti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.