"5084 sayılı teşvik kanununun süresinin uzatılmaması işsizliği arttırır"

11 Aralık 2012 Salı 12:37






TRABZON (CİHAN)- Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, 5084 sayılı Yatırımları ve İstihdamın Teşviki Kanunu'nun uygulama süresinin uzatılmamasının ekonomik daralma ve işsizliğin artmasına yol açacağını savundu.

DKİB Başkanı Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, geçmişte yeterli özel sektör yatırımları alınamadığı için yıllarca bölge illerinin tamamının göç vermekle yüzleşmek zorunda kaldığını hatırlatarak, Ne var ki, bu durumu önleyen bir tedbir olarak, 5084 sayılı kanunla 2012 yılına kadar il bazında yatırım, üretim ve istihdam konusunda artışlar yakaladı. 49 ilin Haziran 2012´de açıklanan ve sadece yeni yatırımları kapsayan yeni teşvik sistemiyle ekonomik durumlarına göre farklı bölgelere dağıtıldığı da dikkate alınarak, 1 Ekim 2012 ayı itibariyle 5084 sayılı kanun kapsamında Trabzon´da 2 bin 47 işyeri ve bu işyerlerinde ise 40 bin 23 işçi yararlanmakta. Ancak, 5084 sayılı Kanunun süresinin bitmesi ile Ekonomik daralmanın yaşandığı günümüzde ülkemizde 49 ilde 2007-2009 yılları arasında gerçekleştirilen ve halen üretim alanında bulunan yatırımlar, bu yılsonundan itibaren başta istihdamı artırma amaçlı işveren prim desteğiyle vergi ve enerji desteklerinden mahrum kalacak. dedi.

5084 sayılı teşvik kanununun uygulama süresinin uzatılmasının reel sektörün öncelikli talepleri arasında olduğunu vurgulayan Gürdoğan, Bölge olumsuz şartlarında faaliyet gösteren imalatçı ve ihracatçılarımızın bu olumsuz şartların yol açtığı ilave maliyet arttırıcı unsurlar telafi edilmeli. Bunun için bölgemizde yetersiz olan sanayinin geliştirilmesi, teşviki ve yatırımcı açısından cazip kılınması lazım. Doğu Karadeniz Bölgesi'nin yatırım teşvik kanununun süresinin bitmesi nedeniyle ilimizde yaşanacak olan işten çıkarma ve mağduriyetlerin artacak. ifadelerini kullandı.

Kanunun 2014 yılı sonuna kadar uzatılmasını talep ettiklerini söyleyen Gürdoğan, bu konuda iktidar, muhalefet ve tüm sivil toplum kuruluşlarını ortak hareket etmeye çağırdı. Gürdoğan, ayrıca, yeni teşvik yasasında da Doğu Karadeniz´in 6´ncı bölge kategorisine alınmasını talep ettiklerini sözlerine ekledi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.