95 öğrenci zehirlendi
Taşımalı eğitim kapsamında olan 95 öğrenci öğlen yedikleri yemek sonucu akşam mide bulantısı, baş dönmesi ve yüksek ateş şikayetleri ile hastanelere başvuruldu. Veliler kızgın ve açıklama bekliyor.
Bartın, taşımalı eğitim, öğle yemeği, zehirlendi, öğrenci, hastane, yüksek ateş
İl genelinde taşımalı eğitim verilen okullarda bazı öğrenciler, akşam saatlerinde evlerinde rahatsızlandı. Aileler, ateş, mide bulantısı, baş dönmesi ve kusma şikayeti üzerine çocuklarını Bartın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Bartın Devlet Hastanesi ve özel sağlık kuruluşlarına götürdü. Kan örnekleri alınan öğrenciler, serum takılarak hastanede müşahede altında tutuldu. Bazı öğrencilerin ağladıkları gözlendi.
Yetkililer, hastaneye başvuran ve öğlen yemeğinde etli pilav, patates ve yoğurt yiyen 95 öğrenci ile ilgili besin zehirlenmesi ihtimali üzerinde duruyor.
İl Mili Eğitim Müdürü Yaşar Demir, Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Abdülsetter Bayrak ve Bartın Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Dr. Osman Açıkgöz, öğrencilerin durumları hakkında bilgi aldılar. Dr. Osman Açıkgöz, hastaneye başvuran öğrencilerin hayati tehlikesinin olmadığını belirterek, “Taşımalı eğitim kapsamında yemek verilen 95 öğrenci hastanelerin acilinde tedavi edildi. 95 ilkokul ve ortaokul öğrencileri için hastanelerimize başvurmasıyla alarma geçildi. Şu anda itibariyle ciddi sağlık sorunu olan bir öğrencimiz yok. Tedbir amacıyla bu gece hepside müşaahade altında tutulacak. Hasta yakınlarını da bu konuda bilgilendirdik. Besin zehirlenmesi olma ihtimali yüksek, şu anda öğrencilerimizin sağlığı daha önemlidir” dedi.
Öte yandan, okullara dağıtılan yemeklerden alınan numuneler incelenmek üzere laboratuvara gönderildi.
Taşımalı Eğitim nedir?
Taşımalı Eğitim; ülkemizde 1997 yılında 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitime geçilmesi ile yaygınlık kazanmış bir uygulamadır. İlköğretimdeki (1.sınıf ile 8.sınıf öğrencilerini kapsar) öğrencilere uygulanmaktaydı. 4+4+4 Denilen 12 yıllık zorunlu eğitim ile liselerdeki öğrenciler de bu kapsama alınmıştır.
Taşımalı eğitim uygulaması;
Yörede bulunan öğretmen eksikliği,
Okul eksikliği,
Öğrenci sayısının azlığı,
Birleştirilmiş sınıf olan okulların sayısının azaltılması gibi nedenlerle yapılmaktadır.
Bazı yerleşim birimlerinde deprem, yangın, sel, çığ gibi doğal afetler nedeni ile de bir çare bulununcaya kadar taşımalı eğitim yapılabilir.
Yerleşim yerinde, yol yokluğu, yol bozukluğu, yolun kışın kar nedeni ile kapalı kalması gibi nedenlerle ulaşımın müsait olmadığı durumlarda ve ulaşımın uzun sürdüğü uzak bölgelerdeki öğrenciler için yatılı eğitim verilmesi nedeniyle taşımalı eğitim uygulanmaz.
Taşımalı eğitim yapılacak olan yöreler ve taşımalı eğitimi yapacak olan okullar, il milli eğitim müdürlüğünün teklifi ve valilik onayıyla belirlenir.
Taşımalı eğitim de öncelikle taşıması yapılacak olan yerleşim birimleri tespit edilir. Daha sonra taşımalı eğitimi verecek olan okullar belirlenir.
Taşıması yapılacak yerleşim biriminin hangi taşımalı eğitim verecek okula taşınacağı ve öğrencilerin hangi araçlarla, hangi güzergahı kullanarak, hangi saatlerde taşınacağı belirlenir. Taşıma işini yapacak olan servisler yönetmeliklere uygun olarak ihalelerle belirlenir.
Taşımalı eğitimi verecek olan okullarda taşımalı öğrenciler ile diğer öğrencilerin birlikte, beraber, ayrım yapılmadan eğitim-öğretimden yararlanması sağlanır. Sınıflar ve şubeler buna göre dengeli bir şekilde düzenlenir. Derslerde verilen ödevler, görevler, sosyal faaliyetler taşımalı öğrencilerin de katılabileceği, yapabileceği, ulaşabileceği şekilde planlanır.
Taşımalı öğrencilerin öğle yemekleri Milli Eğitim Bakanlığı’nca karşılanır. Okullarda öğrencilere uygun yemek verebilecek yemekhaneler ayarlanır. Yemek verecek şirketler yönetmeliklere uygun olarak ihaleyle belirlenir.
Okul müdürlükleri taşıma işini yapan servisleri sıkı takip etmeli ve kontrolleri düzenli olarak yapmalıdır. Servis şoförlerinin bilgileri kayıt altına alınır. Servislerin yerleşim yerinden öğrencileri alma saati , okuldan yerleşim yerine bırakma saati sürekli kontrol edilir. Bunun için veli, muhtar ve okulun işbirliği içinde olması gerekir.
Öğrenciler ders bitiminde sayılarak kontrollü ve gözetimli biçimde servislerine bindirilir. Servisler okula gelince öğrenciler sayılır ve öğrencilerin kontrolü yapılır.
Uzun bir eğitim –öğretim yılında çeşitli problemlerle karşılaşılabileceği için öğrencilerin veli bilgileri, yerleşim yerinin muhtar bilgileri okullar tarafından kayıt altına alınır. Bir problem oluştuğunda en kısa sürede veliye veya muhtara ulaşılır.