ABD, Afganistan'a gönderilen yüklerin transit ücreti için kesenin ağzını açtı

12 Ocak 2012 Perşembe 15:30
ABD, Afganistan'a gönderilen yüklerin transit ücreti için kesenin ağzını açtı






 ABD'nin, Orta Asya ülkeleri üzerinden Afganistan'a göndereceği transit yükler için gerekli ödenekte artışa gideceği bildirildi.
'?urasianet' haber sitesinin bildirdiğine göre, ABD yeni savunma stratejisi kapsamında Afganistan'daki ABD ve NATO askerleri için Orta Asya ülkeleri üzerinden sevk edeceği yüklerin transit geçişi için gerekli ödenekte artışa gidecek.
ABD'nin bu amaçla 'kuzey güzergâh' olarak ifade edilen Orta Asya ülkeleri üzerindeki geçiş için 90 milyon dolarlık ek ödenek ayırdığı belirtildi. Haberde, yeni ödenekten en büyük payının ise bu güzergâhta yer alan Özbekistan'a aktarılacağı kaydedildi. Son dönemde ABD ile yakın temasta olan Özbekistan, daha önce askeri olmayan NATO yüklerinin toprakları üzerinde Afganistan'a gönderilmesine müsaade edeceğini açıklamıştı. .
Pakistan üzerindeki geçişler sırasında Afganistan'a yük taşıtan NATO ait konvoylarına saldırılar yapılması üzerine kuzey güzergahı daha da kıymete binmişti.
ABD'nin askeri işbirliği içerisinde olduğu ülkeler için 2010'da ayırdığı bir milyar 600 milyon dolarlık ödeneği 2012'de bir milyar 690 milyon dolara çıkardığı belirtildi.
Bu arada ABD'nin 2012'de Afganistan'da yapacağı harcamanın ise 120 milyar dolar dolayında olması bekleniyor.

CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.