AK Parti İstanbul seçimlerinin iptali için YSK'ya başvurdu

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz,  İstanbul'da seçimlerin iptali ve yenilenmesi için olağanüstü itiraz dilekçesini YSK'ya sundu. 

16 Nisan 2019 Salı 16:23
AK Parti İstanbul seçimlerinin iptali için YSK'ya başvurdu






AK Parti İstanbul seçimlerinin iptali için YSK'ya başvurdu


Ak Parti İstanbul seçimlerinin iptali ve yenilenmesi için YSK'ya olağanüstü itiraz dilekçesini sundu. AK Partili Ali İhsan Yavuz ve beraberindeki heyetin YSK binasına belge dolu 3 bavulla gelmesi dikkat çekti. Yavuz, gazetecilere yaptığı açıklamada 'Hatalar yüzde 85 oranında AK Parti aleyhine' dedi... Yavuz açıklamasında işin içinde tam bir organize yolsuzluk olduğunu iddia ederek seçimlerin yenilenmesini istedi.
Yavuz ve beraberindekilerin yanındaki 3 bavul dolusu belge dikkat çekti. Valizlerin içinde İstanbul'da tespit ettikleri usulsüzlüklere dair bilgilerin yer aldığı ifade edildi. 

'MADDİ HATALARI DÜZELTMEYE ÇALIŞTIK'

Yavuz'un itiraz dilekçesini YSK'ya sunmasının ardından yaptığı açıklamalar şöyle;

"Biliyorsunuz seçim akşamından beri tüm Türkiye İstanbul seçimlerine kilitlenmiş gözüküyor. Şu anda da tüm Türkiye'nin gözü YSK'da olacak. Ne olmuştu? Sıcağı sıcağına partiler ve YSK açıklamalarda bulunmuştu. Her bir parti, YSK da dahil seçim sonucuna ilişkin birtakım aktarımlarda bulunmuştu. YSK 28 bin farkla CHP'nin lehine, CHP 29 bin kendilerinin lehine seçimin bittiğini ilan etmişti. AK Parti il başkanımız 3 bin 819 farkı söylemişti. Rakamlar her bir taraftan ayrı görülünce biz meselenin çok yakın takipçisi olmak üzere, ben de dahil bazı arkadaşlarımızla İstanbul'a gittik. Bu çelişkinin nereden ibaret olduğunu anlamaya başladık. Biz seçim sonuçlarını SAS diye tanımladığımız, Sonuç Alım Sistemi üzerinden Türkiye'de en hızlı bir şekilde sonuçları elde etmek, lehimize, aleyhimize yapılan hataları fark etmek üzere sistem kurmuştuk. Kayıtlarımıza ve rakamlarımıza güvendiğimiz için İstanbul'un yolunu tuttuk ve maddi hataları düzeltmeye çalıştık.

"ŞÜPHEYİ GİDEREMEDİK"

Maddi hata, sayım sonuç çizelgelerinden sandık sonuç tutanağına aktarılırken kaydırmalar var, küçültülen ve yok edilen rakamlar var. Bunları fark ettikçe, sandık sayım çizelgeleri elimizdeydi, bunları düzeltmeye çalıştık. İlçe seçim kurullarına geçersiz oyların yeniden sayılması talebimiz oldu. Üçüncü talebimiz de tüm oylar yeniden sayılsın şeklindeydi. Sandığın tamamında birtakım usulsüzlükler yapıldığı ortaya çıkmıştı. Gördük ki sadece maddi hata düzeltimi yoluyla yani 8-9 binlere varan AK Parti'nin lehine olması gereken başka yere kaydırılan oyun olduğunu gördük. Yaklaşık 6 bin oy AK Parti'ye yazılması gerekirken başka yerlere kaydırılmış. AK Parti'ye gelen oy maalesef ya iptal olarak gözükmüş veya başka partilerin lehine sayılmış. Oyların tamamı sayılmadı sadece yüzde 10'u sayıldı. İl seçim kurulu ve ardından YSK'ya geldik. YSK'da oyların 4 ilçe hariç tamamının sayılmasına müsaade etmedi. Ortada bir şüphe var ve bu şüpheyi gideremedik.

"SEÇMEN İRADESİ İÇ EDİLDİ"

Eğer bunların tamamı sayılsaydı, bizim rakamlar gerçekti ve bizim lehimize bu seçim sonuçlanacaktı. Birincisi bu üç alanda yapılan çalışma ve sayım sonucunda elbette CHP'nin lehine de yazılanlar var ama yüzde 85.6 oranında AK Parti'nin aleyhine sayılmış bu oylar. 

Sadece yüzde 14,5 kadarı CHP'nin aleyhine olacak şekilde. Geçersizlere gelince, maddi hatalara gelince yüzde 85,5 oranında AK Parti'nin aleyhine geçilmesi sözkonusu. Olanlar seçmen iradesinin bir anlamda gerçekten iç edildiğini gösteriyor. O kadar çok sebep var ki organize usulsüzlük yapılığı için. Türkiye bir süre daha bunları konuşacak. Biz de bunları nasıl belgelendik şeklinde ayrıntılı bir şekilde sizlere aktarmak gibi yükümlülüğümüz olduğunu düşünüyoruz"

Seçimlerin adeta belkemiğini sayım döküm çizelgeleri oluşturur. Buradan sandık sonuç tutanaklarına ve oradan da birleştirme tutanaklarına aktarılır. Sayım döküm çizelgelerinden 5 bin 388'i mühürsüz. Bunu dediğimde oy pusulaları, zarflar geçmişte de iddialar vardı. 
Benim kastım onlar değil. Sayım döküm cetvellerinin 5 binden daha yukarı bir oranda mühürsüz olduğunu gördük. 684'ünün imzasız olduğunu gördük. Kısıklılar var seçmen listelerinde, yanına şerh düşülmemiş oy kullanamaz diye. Cezaevi seçmenleri var ilçelerdeki seçmen listelerinde, yanına oy kullanamaz diye şerh düşülmemiş. Cezaevini adres olan gösterilen ve aslında oy vermemesi gereken ama veren seçmenler var cezaevinde. Ne hikmetse ve nasılsa gerçekten izahı zor, yanına oy kullanamaz şerhi düşmeden 5 bin 287 hükümlü seçmen kayıtlarında yer almış. Kayıp oylar var. Oy kullanan seçmenle oy pusulasıyla çok ciddi farklar var.

Anahtar Kelimeler:
ChpAk PartiYSK
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.