Alman parlamentosu 100 yıllık ittifakı bitirdi

Türkiye'yi Ermeni soykırım yalanıyla suçlayan Almanya resmen diasporanın piyonu haline geldi. 100 yıl önce Türkiye'nin en yakın müttefiki olan, o tarihte yaşanan olayları Türkiye'den daha iyi bilen Almanya'nın aldığı karar iki ülke arasındaki ilişkileri zehirledi.

02 Haziran 2016 Perşembe 16:00
Alman parlamentosu 100 yıllık ittifakı bitirdi






Alman parlamentosu 100 yıllık ittifakı bitirdi

Ermeni iddialarını Bundestag'a taşıyarak kabul eden Alman hükümetine tepkiler sürüyor. Sözde soykırım olaylarının yaşandığı yıllarda Türkiye'nin en yakın müttefiki olan Almanya tarihi gerçekleri saptırarak aldığı siyasi karar Ankara ile Berlin arasında geri dönüşü olmayan bir yolun başlangıcı oldu. 100 yıllık ittifakı bitiren Almanya bir avuç ermeni soytarının önünde diz çöktü..

OY ÇOKLUĞU İLE KABUL ETTİLER

Alman Federal Meclisi (Bundestag), 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını tanıyan karar tasarısını oy çokluğuyla kabul etti.

ktidardaki koalisyon ortakları Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile muhalefetteki Yeşiller Partisi tarafından hazırlanan karar tasarısına Sol Parti de destek verdi. Oylamaya CDU milletvekillerinin önemli çoğunluğunun katılmadığı görüldü.

Oturum öncesinde konuşan Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, meclisin bir mahkeme olmadığını ancak sorumluklarından da kaçınamayacağını ifade ederek, "Türk hükümeti 100 yıl önce yaşanan olaylardan sorumlu değil ancak gelecekte ne olacağından sorumlu." şeklinde konuştu.

Başbakan Angela Merkel, Başbakan Yardımcısı ve SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in katılmadığı oturumda, karar tasarısı için yapılan oylamada CDU'lu bir milletvekili ret oyu kullanırken bir milletvekili de çekimser kaldı.

Karardan önce söz alan milletvekilleri, amaçlarının Türkiye'yi suçlamak olmadığını, kurbanları anarak Türkiye ve Ermenistan arasındaki barışma sürecini teşvik etmek istediklerini belirtti.

Katliamlara müdahale etmeyen eski Alman İmparatorluğu'nun da olaylarda sorumluluğu olduğunu ifade eden konuşmacılar, bugün Türk halkının ve Türkiye'nin suçlanamayacağını, tam aksine Türkiye'ye sığınmacılara yaptığı ev sahipliğinden dolayı müteşekkir olunması gerektiğini söyledi.
Anahtar Kelimeler:
Alman Parlamentosu
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.