Alman sağlık sisteminde köstebek skandalı

13 Aralık 2012 Perşembe 12:22
Alman sağlık sisteminde köstebek skandalı






BERLİN (CİHAN)- Alman Federal Sağlık Bakanlığı'nın harici bir firma üzerinden işe aldığı bir bilişim uzmanının yıllarca bakanlığa ait hassas verileri ilaç lobilerine sızdırdığı ortaya çıktı. Berlin Savcılığı konu hakkında soruşturma başlatırken, Federal Sağlık Bakan Daniel Bahr, Yaşananlar fena halde sinirimi bozdu. dedi.

Savcılık bir yandan sözleşmeli personel olarak işe alınan bu şahsın ilaç lobisinin temsilcisi olup olmadığı yönündeki iddiaları araştırırken, Bakan Bahr da eczacılık ve ilaç sektörünün kriminal potansiyeli hakkında sert ifadeler kullanarak, iddiaların bir an önce açıklığa kavuşturulmasını istedi.

Gündeme gelen iddialara mesafeli yaklaşan Federal Eczacı Odaları Birliği (ABDA) ise Eczacıların içinden çıkan bir temsilcinin Sağlık Bakanlığı'ndan veri sızdırdığı yönündeki iddiaları üzüntüyle takip ediyoruz. Çıkarlarımızı çek defteriyle kollamak hiçbir zaman izlediğimiz bir politika olmadı ve olmayacak. şeklinde açıklamada bulundu.

ABDA'dan önce açıklamada bulunan Federal Sağlık Bakanlığı'nın bir sözcüsü, Berlin Savcılığı'nın söz konusu bilişim uzmanı hakkında veri hırsızlığı iddiasıyla soruşturma başlattığını doğruladı. Süddeutscher Zeitung (SZ) gazetesinin verdiği haberde, bahsi geçen uzmanın bakanlığa ait elektronik postaları, kararnameleri ve yasa taslaklarını para karşılığında eczacı lobisine sattığı ileri sürüldü.

Haberin devamında sistematik olarak sürdürülen veri talanı sırasında Federal Sağlık Bakanlığı'nın ilaç sanayi ve eczacılardan sorumlu biriminin planladığı yeni yasal düzenlemelerin sızdırılmasının hedeflendiği belirtildi. Lobinin böylelikle bakanlığın planlarına karşı strateji geliştirmeye çalıştığı tahmin ediliyor.

SZ'nin haberinde ayrıca daha önce sağlık bakanı olarak görev yapan FDP'li Philipp Rösler'in ve daha sonra aynı görevi devralan Daniel Bahr'ın ve müsteşarlarının e-postalarının da sızdırıldığı iddia edildi. Bakanlığı hedef alan casusluk faaliyetlerinin 2010 yılında başladığı ve bugüne kadar sürdürüldüğü belirtiliyor. Sızdırılan bilgiler arasında Sağlık Bakanı Bahr'ın dahi henüz detayına vakıf olmadığı taslakların bulunduğu ileri sürdürülüyor. Bu arada Berlin Savcılığı'nın soruşturmayı, bakanlığın şikâyeti üzerine başlattığı öğrenildi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.