Amasyalı imam gittiği her yerde camileri ahşap oymalarla süslüyor

14 Aralık 2012 Cuma 10:30
Amasyalı imam gittiği her yerde camileri ahşap oymalarla süslüyor






AMASYA (CİHAN)- Amasyalı imam, görevli gittiği her yerde, ustası haline geldiği ahşap oyma sanatı ile cami kapılarını ve diğer ahşap eşyaları süslüyor. İmam Muhammet İbrahim Celep (29), hobi olarak başladığı bu işte zamanla kendini geliştirdiğini ve arkasında güzel eserler bırakmaktan mutluluk duyduğunu belirtiyor.

Amasya merkeze bağlı Yıkılgan Köyü Camii İmamı Muhammet İbrahim Celep (29) cami içerindeki bir köşeye kurduğu minik atölyesinde, cami içerisinde kullanılan bütün ahşap eşyalar ve kapıların üzerine hat sanatı ile oyma eserler yapıyor. Lise yıllarında marangoz çırağı olarak babasının yanında çalışan imam Muhammet İbrahim Celep, ahşap oyma sanatına ilk zamanlarda hobi olarak başladığını ve gün geçtikçe bu meslekte ilerlediğini söyledi. Ahşap oyma sanatını icra etmeye 2005 yılında vekil imam olarak görev yaptığı Amasya merkeze bağlı Aydoğdu köyünde başlayan Celep, bu güne kadar toplam 10 caminin giriş kapısını ve içerisinde bulunan çeşitli ahşap eşyaları oymacılık sanatı ile süslemiş.

Muhammet İbrahim Celep, daha önce 3 yıl görev yaptığı Tunceli il merkezinde bulunan bütün camilerin kapılarındaki işlemelerde de kendi el emeği ve göz nurunun olduğunu ifade etti. Bu işi hiçbir ücret talep etmeden yaptığını belirten Celep, ahşap oymacılığının çok zahmetli bir iş olduğunu, bir cami kapısının işçiliğinin neredeyse 5 ay sürdüğünü söyledi.

İmamların vakitlerinin müsait olması halinde bu tarz sanatlara eğilebileceklerini düşündüğünü ifade eden Celep, Bu sanatın haricinde çok farklı sanatlar da var. İmam arkadaşlarımız, ebru, bakır işlemeciliği, gümüş işlemeciliği gibi işlere vakitlerini değerlendirebilirler. Bu tarz işler çok çok fazla pahalı aletler ve sanayi ortamı gerektirmiyor. dedi.
Celep şunları kaydetti: Rabb'im nasip ederse ileriki yıllarda ahşap kabartma sanatını gümüş ile birleştirerek ve taşlar yerleştirerek daha da güzelleştirmeyi düşünüyorum. Ben caminin küçük bir bölümünü bu iş için kullanıyorum, diğer imam arkadaşların da bu ortamı oluşturabileceğini düşünüyorum. Sonuç olarak görev yaptığımız yerlerde hem bir eser bırakmış oluruz hem de vatandaşlarımızı mutlu ederiz.

İmamdan çok memnun olduğunu ifade eden Yıkılgan Köyü Muhtarı Ahmet Güneş, (68) Hocamız yaklaşık iki yıl oldu köyümüze geleli, ancak bu kısa zaman dilimi içerisinde caminin her yerini güzelleştirdi. Normal görevini hiç aksatmadan gece gündüz demeden çalışarak cami altında morg yaptı, Kur'an kursu binasının çatısını değiştirdi. Daha sonra cami içerisinde ne var ne yok elden geçirdi, ahşapların üzerine işlemeler yaptı. Allah ondan razı olsun, sanatçı bir imamımız var. Zannediyorum bu civarda böyle imam yok, gelen misafirlerimiz de hep bunu söylüyor. diye konuştu.

Köy sakinlerinden Refik Dizkırıcı (62) da İmamımız elinden geldiği kadar hizmet etmeye çalışıyor. Cami kapılarını üzerlerine yapmış olduğu işlemelerle güzelleştirdi. şeklinde konuştu. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.