Andımız ilk kez okundu | Ne Mutlu Türküm Diyene
Türk Ulusunun süngü geri kazandığı yurdunda, Türk çocuklarına okunması yasaklanan 'Andımız' 10 yıl sonra bugün özel bir okulda yeniden canlandırıldı.
Ankara Keçiören'de Türk Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı'na bağlı Türk Yurdu Koleji öğrencileri, 2023-2024 eğitim ve öğretim dönemine Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2013 yılında çıkardığı yönetmelikle kaldırılan “Öğrenci Andı” ile başladı. AKP iktidarının demokratikleşme paketi adı altında kamuoyuna cilalanarak sunulan ve bölücü çevrelerce alkışlanan düzenlemenin fitilini dönemin bakanlarının imzası bulunuyor.
Bayrak töreninde veli ve öğrencilerin beraber okuduğu Öğrenci Andı'na ilişkin okulun kurucu temsilcisi Kerim Ünal, ANKA Haber Ajansı'na şu değerlendirmede bulundu:
“BU BİR İŞARET FİŞEĞİ OLSUN”
2013'teki etnik siyaset yapan bir bakanın hassasiyeti ile ülkeyi kurmadık ki... Bu cumhuriyet, süngü ile kuruldu. İki gün önce 9 Eylül'ü kutladık. Bu ülkeyi istila etmek isteyen emperyalistlerin denize döktük. Onun için siyaset yapmıyoruz, bu bir işaret fişeği gibidir. Andımızı her hafta söyleyeceğiz. Kanunlara saygılıyız. Asla Türklüğümüzü, milliyetçiliğimizi mahkeme kararları ile bakanlık genelgeleri ile söylemek istemiyoruz.”
NE OLMUŞTU?
Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2013 yılında çıkardığı yönetmelikle ilköğretim okullarında okunan Öğrenci Andı kaldırıldı. Türk Eğitim Sendikası'nın uygulamanın sonlandırılmasına ilişkin olarak Danıştay'da açtığı davanın sonucunda Danıştay 8. Dairesi, 2018 yılında oy çokluğuyla aldığı kararda, Öğrenci Andı'nın yürürlükten kaldıran düzenlemenin iptaline karar verdi. Milli Eğitim Bakanlığı, kararı temyiz etti. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 13 Mart 2021'de itirazı oy çokluğuyla kabul ederek, Danıştay 8. Dairesi’nin yönetmeliği iptal eden kararını kaldırdı. Bu karar uyarınca Öğrenci Andı’nı kaldıran yönetmeliğin uygulaması devam etti.
Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, 8 Eylül 2013 tarihinde AKP grup toplantısında Öğrenci Andı'na ilişkin, “Andımız uygulaması 1933'te başladı. Metin yazarı tartışmalı bir isim olan doktor Reşit Galip'ti. Galip Türkçe ezan zulmünün de yazarlarındandı. Her sabah Türküm demekle Türk olunmaz” diye konuşmuştu.