Ankaralı gençler uyuşturucunun pençesinde

Ankara'da uyuşturucu kullanımı gençler arasında hızla yaygınlaşıyor. Ailelerin kabusu haline gelen uyuşturucu için polisiye önlemler..

26 Temmuz 2014 Cumartesi 07:28
Ankaralı gençler uyuşturucunun pençesinde






Yaşları henüz 15-18 olan bu gençlerin bir çoğu madde bağımlılığından kurtulma mücadelesi verirken yapılan uyuşturucu ticareti neredeyse her  vatandaşın kapısı önüne kadar gelmiş durumda. Herkesin rahatlıkla temin edebileceği uyuşturucu maddelerin kullanım ve yasaklanması konusunda ise en büyük açık yasalardan kaynaklanmakta. Onlarca sabıkası olan uyuşturucu madde kullanırken emniyet tarafından yakalanan çok  sayıda madde tüccarı ve içiciler savcılık tarafından çoğu kez serbest bırakılmakta.

Öte yandan başkentin merkezinde her okulun önünde gerçekleştirilen ticarette ise madde bağımlısı olan ve yakın zamanda bundan kurtulduğu için kendini şanslı olduğunu ama ailelerin çok daha dikkatli olması gerektiği konusunda uyaran F. A(18 )'in açıklamaları tüyleri diken diken yapmakta.

"Ergenlik döneminde bu çok kolay"

Ergenlik dönemine yeni girmiş çocukların uyuşturucu madde kullanımı konusunda çok kolay kandırıldığını özellikle özgüven eksikliği olan kişilerde  "sen yaparsın, başarırsın, kafası çok güzel" diyerek gaz verildiğini kaydeden F.A yaşadıklarının kabus olduğunu çok geç anladım diyerek pişmanlığını ifade etti.

"Kızılay Güvenpark'ta bile rahat satılıyor"

Uyuşturucu maddeyi çok kolay aldığını ve emniyetin herşeyi bilmesine rağmen yasalar yüzünden çok rahat temin edildiğini söyleyen F. A; " Ben içiciyim üzerimde de içeceğim kadar taşıdığım için hiç bir engeli yok. Polis yakaladımı kendim içiciyim dedikten sonra bana bir sıkıntısı olmuyor. En fazla yunuslardan dayak yersiniz hepsi bu" dedi.

"Arkadaş çevresi gaza getiriyor"

Ailelerin çocuklarını mutlaka takip etmesini ve gerekirse AMATEM'lerde test yaptırmasını da söyleyen F.A ben şanslıyım ve bıraktım ama bu maddeden kurtulmak vazgeçmek tamamen arkadaş çevresine bağlı ve herşey bir anlık. O an dinlediğin müzik önemli arabesk dinliyorsan kendini kesersin ve hissetmezsin ertesi günü hayalet gibi gezersin hiç birşey düşünmeden yaşanılan bir dünya" şeklinde konuştu.  ben ilk olarak arkadaşlarım ile otururken A.K ,K.A ve F.A bana 15 yaşında iken bu çok güzel kafası var denemen lazım falan dediler. gençlerde olan şeyler yan yana gelince içmesi çok kolay. 1 hafta sonra ben kendim istedim. 3 yıldır içiyorum ailem geçen ay fark etti ve ailem fark ettikten sonra bıraktım. bugüne kadar Kokain, bonzai, jameika , şeker, eroin hariç hepsini denedim. Esrar artık herkeste var. Polis çok fazla üstüne düşmüyor hepsi benden iyi biliyor yerlerini.Ben sevgilimden ayrılınca başladım.Ergenlik döneminde kandırmak çok kolay hele ki paran varsa sen satıcılar için altın değerindesin" diyerek tablonun ciddiyetini ortaya koyuyor.  

"İçenle aynı ortamda bulunmayın"

Son günlerde bonzai kullanımını sorduğumuz F.A  komaya (tribe)girmiş biri olursa aynı ortamda bulunmayın o an sizi ne olarak göreceğini bilmezseniz. Kafasına soğuk su dökün ve oradan uzaklaşın.Aileler mutlaka çocuklarını AMATEM'e götürüp baktırsınlar eğer madde kullanıyorsa takibi kolay ve çocuk bir daha içmeye cesaret edemez" diyerek aileleri de uyarıyor.   

Yaptığımız araştırmada olayın psikolojik ve uyuşturucu maddeye ulaşımı çok kolay ve trajik olmasına karşın çok daha tehlikeli boyutları var.

"HIDIRLIK, YENİDOĞAN,  AKDERE, 60 EVLER,ÇİNÇİN, ÖNDER,  ARA SOKAKLARA ASLA GİRMEYİN" 

Başkentte uyuşturucu ticaretinin döndüğü ve dışarıdan kimse bu mahallelere sokulmamakta. Haber araştırmasını yaparken Altındağ caddesinden Doğantepe'de yaptığımız araştırmada canımızı kurtarmamızı sanırım o an Altındağ'da merkezde bulunan yaklaşık 30 kişilik Yunus ekiplerine borçluyuz.

Bölgede oturan anneler sakin

Altındağ caddesinde bulunan bir caminin çıkışında Teravih namazı sonrası konuştuğumuz anneler ile ilginç diyaloglar yaşandı. çocuklarının bu bölgede olması tehlike arz etmiyor mu  sorusunun yanıtı hayli ilginç oldu. "Herkes çocuğuna sahip çıksın" şeklinde yorumladı.

Çekim yapmak için gece saat 11.00 sularında mahalle aralarına girmek istedik ana cadde üzerinde bulunan uyuşturucu satıcılarının ayakçıları ıslıklar ile anlaştığı için anında yolda giderken tepkileri almaya başladık. Özellikle 190 sokak ve 120 sokak'a girip çekim yapmamız öldürülmemiz anlamına da geliyor aşağıdan haberleşen uyuşturucu tacirleri evlere haber veriyor ve pompalı tüfekler ile sokağa çıkıyorlar.  

"Evlerde kurulan masalar"

Bahsettiğimiz bölgede Ankara Emniyeti defalarca baskın yapmış sabaha karşı şafak operasyonları düzenlemiş olmasına karşın yerel yönetimlerinde el atması gerekmekte. Haberi araştırırken Çinçin bölgesinde geri dönüşüm projesi yapılırken sokaklarına polis bile giremediği Ankara'ya 20 dakika uzaklıkta olacak en merkezi ve değerli yerde Kentsel dönüşüm yapılmamış durumda. Tam bir batakhane olan bu bölgede daha acı gerçek ise sokaklarına emniyet mensupları bile giremiyor. Sokağa yabancı biri girdiği zaman havalı tüfekler ile saldırılıyor. Geçmiş yıllarda bir polis memuru bu şekilde vurulmuş ve emniyetten sadece yunus ekipleri kalabalık ekipler ile gezebilmekte.  Satıcılardan ismini hayati nedenlerle yazmadığımız  şahıs polis evlerde işin kabasını buluyor çoğu kez polis geleceği zaman parklara yada evlerde özel bölmelere gömülüyor" şeklinde konuştu. 

Emniyette Suistima var mı ?

Haber araştırmamızda müşteri gibi davrandık ve kısa bir süre içinde onlarca satıcıya ve telefonlarına ulaştık. Altındağ caddesinde yol kenarında duran birine (Şeker, bonzai, jameika bonzai )alacağınızı söylediğiniz zaman yaklaşık 8 tane adam ile muhatap oluyorsunuz ve sabrınıza ne kadar alacaksınız polis misiniz hepsini inceliyorlar. Fiyatları  ise 10 tl'den başlıyor ve gençlere ölüm tuzağı bukadar ile sınırlı değil.

Bunları yaparken 1 saat gibi bir zaman diliminde hiç bir polis emniyet ile karşılaşmanız mümkün değil.  Eğer sizin yabancı ve polis olduğunuzu anlamaları ölümün ne kadar kolay olabileceği anlamı da geliyor.  Emniyetten bilgi için gittiğimizde Narkotik Şube Müdürü olarak görev yapan Okan Yıldız'ın farklı bir ilçe emniyet müdürlüğüne tayini çıkarıldı.

Emniyet içinde aylardır süren paralel yapı operasyonları ise uyuşturucu tacirleri için bulunmaz bir nimet.  Uyuşturucu tacirleri ise bu olaylardan yaşanan boşluklardan çok rahat yararlanmakta.

Araştırmalarımız esnasında  bu konuda sadece uzaktan haberci olarak takipçi olmamıza rağmen ulaştığımız kişiler yasalarla dışarıda olan bu gençlik düşmanı tacirlerin hayatları ne kadar kolay karartabildiğinin de belgesi olmuş durumda.  Eğer bilinçsizde alınacak az bir doz ölümlere neden oluyor. özellikle kimyasal olan bu madde gençlerin ve ailelerin hayatlarını karartmak için adeta katil gibi ortalıkta dolaşıyor.

Peki Ankara'ya Nerden geliyor, ele başları kim ?

Merkezi özellikle Hıdırlık, kalenin ara sokakları, Doğantepe, Güllüce, Siteler, ilçelerde ki parklar ve gecekondu kesimlerinde satışını yapan uyuşturucu tacirlerin başını satıcılardan edindiğimiz bilgilere göre Ankara'da Ş.A çektiği iddia ediliyor. Haber araştırmamızda "Gıddo"lakaplı uyuştucu taciri gençlerin hayatlarını kararttığı iddia edilirken Dayı Levent lakaplı satıcı olduğu ve işin başında olduğu iddia edilen uyuşturucu tacirleri madde bağımlıları tarafından kolay ulaşılabilen" Gıddo"lakaplı satıcının Yiğeni Kızılay'ın merkezinde Fiesta'da  uzaktan snipeper ile adam vurarak ceza evine girmiş şuan çıktığı biliniyor. Öte yandan bu  Bin bir Gece Gazinosunu silahla tarayan A. Ö. ve Y. Ö. kardeşler satıcılar ve Ankara'da uyuşturucu tüccarları arasında bilinen isimler.

Hıdırlıktepe  yıkım İhalesini kim aldı?

Altındağ belediyesi tarafından ihaleye çıkarılan Hıdırlıktepe yıkım ihalesinin de bölgede aktif olan sözde iş adamı tarafından alındığı ve bölgedeki hakimiyetini koruduğu iddiaları ise yerel yönetimlerin  bu konuda ne kadar uzak ve hassas olmadığını da gösteriyor.  Bölgede uyuşturucu tacirlerinin elebaşlarının kahve giyim mağazası, kasap gibi işletmelere sahip olduğu iddialar arasında yer alıyor.

Okul önlerinde satış yapıldığını iddia eden eski madde bağımlısı F. A okul önünde ilk satış yapanı polis alır hemen ardından 20 kişilik ekip gelir ve satışa devam eder. Aileler ne olursa olsun bir kerede olsa çocuklarını AMATEM'e götürerek  kontrol ettirsin" diyerek tehlikenin evimizin kapısına kadar geldiğinin de altını çiziyor. HABER BERİL ÇUHADAROĞLU

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.