Atina, tek taraflı münhasır ekonomik bölge ilanına hazırlanıyor

08 Mart 2012 Perşembe 12:02
Atina, tek taraflı münhasır ekonomik bölge ilanına hazırlanıyor






ATİNA (CİHAN)- Yunanistan Dışişleri Bakanı Stavros Dimas, Yunanistan'ın siyasi önceliği, bütün deniz bölgelerini tüm komşularıyla belirlemektir. dedi. AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın KKTC Türkiye'ye bağlanabilir. açıklamalarına cevap veren veren Dimas, bunun bir kez daha Kıbrıs'ta sorunun işgal ve istila olduğunu doğruladığını öne sürdü. Dimas, Kıbrıs müzakerelerindeki durgunluk sebebiyle de Türkiye'yi suçladı.

Dışişleri Bakanı Dimas, dün akşam Atina Müzik Sarayı'nda 'Münhasır Ekonomik Bölge (MEB): Stratejik Hareketten Ekonomik Çözüme' adlı kitabın tanıtım toplantısında bir konuşma yaptı. Vasilis Kikilyas'ın derlediği ve 3 yazarın makalelerinden oluşan kitap, Yunanistan'ın MEB'ini belirlemesi durumunda eşsiz bir fırsata sahip olacağı tezini işliyor. Ülkenin MEB'ini belirlemesiyle ulusal egemenliğini garanti altına alacağı ve ülke için zenginlik üreteceğini anlatan çalışma, bunun ekonomik krizin labirentinden çıkışı sağlayacağına vurgu yapıyor.

Yunanistan'ın enerji konusunda bundan sonra izleyeceği politikaları özetleyen Dimas, MEB'in belirlenmesinin Akdeniz'deki bütün ülkelere önemli faydalar sağlayacağını belirtti. Ülke genelinde hidrokarbon araştırmaları konusunda etkin çalışmalar yapmayı hedeflediklerini ve bu bağlamda MEB'e dair Yunanistan'ın tezlerini anlatan Dimas, komşu ülkelerle deniz sınırlandırması anlaşması yapılamaması halinde belli kurallar dahilinde tek taraflı hareket edecekleri imasında bulundu.

Dimas, şöyle konuştu: Doğu Akdeniz'de deniz bölgelerinin belirlenmesi, oluşturduğu önemli ekonomik fırsatlardan öte, bölgesel barış ve güvenliğin katalizörü işlevine sahip. Komşularımızla temaslarımızda bu politikayı ileri sürmeyi arzuluyoruz.

TÜRKİYE İLE İYİ KOMŞU OLMAK İSTİYORUZ

Uluslararası hukuk ve ulusal egemenliği saygı çerçevesinde Türkiye ile iyi komşuluk ilişkileri istediklerini her defasında ifade ettiklerini söyleyen Yunan Bakan, Türkiye'yi de aynısını uygulamaya davet ediyoruz. 1982 Deniz Hukuku Sözleşmesi'ni reddeden Türkiye, bu konuda tecrit edilmiştir. dedi.

Yunanistan'ın komşu ülkelerle denizlerin sınırlandırılması konusundaki girişimlerini anlatan Dışişleri Bakanı Stavros Dimas, 2009'da deniz hukuku temelinde Arnavutluk ile şimdiye kadar onaylanmayan denizlerin sınırlandırılması anlaşmasını imzaladık. Arnavutluk'a ikili ilişkilerimize olumlu yansımaları olacak bu beklemenin düzenlenmesine büyük önem verdiğimizi ilettik. ifadelerini kullandı.

İtalya ile Yunanistan arasında kıta sahanlığının 1978'de belirlendiğini belirten Dimas, Mısır ve Libya ile birkaç yıl önce bu konuda müzakerelerin başladığını ancak yaşanan son gelişmeler sebebiyle diyalogun aksadığını anlattı.

Yunan Bakan, yaygın stratejileri bağlamında Kıbrıslı Rumlarla devamlı koordinasyon ve işbirliği halinde olduklarına dikkat çekti.

ATİNA'DAN TEK TARAFLI MEB İMASI

Deniz hukukuna göre Akdeniz'deki bütün ülkeler için MEB sınırlarını, birbiriyle örtüşür şekilde sahillerinden itibaren 200 mil olduğunu söyleyen Dimas, bu sınırın komşu ülkeler arasında belirlenmesi gerektiğini belirtti.

Yunanistan'ın MEB ve hidrokarbon araştırmaları için mevzuatında yaptığı son değişikliklerin çok önemli bir gelişme olduğuna dikkat çeken Dimas, şöyle devam etti: Deniz Hukuku Sözleşmesi'ne daha elverişli hale getirilen ve iyi niyetli Yunan çıkarları bağlamında kıta sahanlığına ilişkin Yunan mevzuatında düzenleme yaptık. Standart Yunan pozisyonu olan 'eşit mesafe/orta hat' temel ilkesi bağlamında denizlerin sınırlandırılması. 4001/2011 kanunun 156(1) maddesi, 'araştırma, keşif ve hidrokarbon arama ve diğer hükümleri' içeren 1995 kanunu değiştirilmiştir.

MEB, çok önemli faydalar içeriyor. Ülkemizin öncelik olarak geniş stratejisi çerçevesinde bu faydaları değerlendirmesi doğal. diyen Dışişleri Bakanı Dimas, MEB konusunda komşu ülkelerle anlaşma sağlanamaması durumunda tek taraflı MEB ilan edebilecekleri imasında bulundu. Dimas, yukarıdaki hüküm uyarınca, Yunanistan'ın kıyıları karşısında veya sahillerine bitişik olan komşu ülkelerle anlaşılamaması durumunda kıta sahanlığı ve MEB'in dış sınırının orta hatta kesiştiği yer olarak ilan edileceğini belirtti.

Yunanistan'ın doğal zenginliklerini araştırmak ve değerlendirmek için hızlı şekilde hareket ettiğini söyleyen Dimas, Doğu Akdeniz'de enerji haritasının değiştiğini, Yunanistan'ın da enerjiyi Avrupa'ya transfer etmek için güçlü bir varlığa sahip olması gerektiğini vurguladı.

ROZAKİS: TEK TARAFLI MEB KRİZ ÇIKARI

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Başkan Yardımcısı ve Uluslararası Hukuk ve Deniz Hukuku Profesörü, Hristos Rozakis, tek taraflı MEB ilanı konusunda Atina'yı uyardı. Başbakan Kostas Simitis döneminde (1996- 2002) Yunan Dışişleri Bakan Yardımcılığı yapan Rozakis, Yunanistan'ın Ege denizinde petrol ve doğalgaz araştırmaları yapması için MEB ilan etmeden önce Türkiye ve Mısır ile anlaşması gerektiğini söyledi. Rozakis, Ege ve Akdeniz'de anlaşma sağlamadan tek taraflı olarak kendi MEB'sini ilan etmesinin bu ülkelerle ilişkilerinde kriz yaratabileceğine dikkat çekti..

TÜRKİYENİN TEHDİTLERİ SORUNU ÇÖZMEZ

Bağış'ın KKTC'nin Türkiye'ye bağlanabileceğine yönelik açıklamalarına da değinen Dimas, şu iddialarda bulundu: Bu açıklamalar, bir kez daha Kıbrıs'ta sorunun işgal ve istila olduğunu doğruladı. Türkiye'nin gerçek önerilerinin ve müzakerelerdeki ilerleme eksikliğinde kimin sorumluluğu bulunduğunu gösterdi.

Kıbrıs'ta bütüncül ve iki tarafın da anlaştığı yaşayabilir ve işler bir çözüm sağlanması için çaba göstereceklerini anlatan Yunan Bakan, Sorunun çözüm çerçevesini BM'nin Güvenlik Konseyi'nin kararları ve AB'nin üye devleti olarak Kıbrıs'ın özelliği belirler; Türkiye'nin ' B planları' ve 'işgal' ülkesinin Türkiye'ye bağlanabileceği tehditleri değil. görüşünü savundu. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.