Avrasya Tüneli ne zaman açılacak

İstanbul Anadolu ve Avrupa yakasını bir birine ikinci kez tüple bağlayacak olan Avrasya Tüneli 2015 yılında tamamlanacak.

27 Temmuz 2014 Pazar 01:34
Avrasya Tüneli ne zaman açılacak






Avrasya Tüneli ne zaman açılacak

Avrasya Tüneli Türkiye'nin ulaşımda tarihinde en büyük projelerden bir olarak biliniyor. İstanbul Boğazı'nın altında Kazlıçeşme-Göztepe arasına inşa edilen tünelin açılış tarihi olarak 2015 yılı hedefleniyor. Proje tamamlandığında günde 90 bin aracın geçiş sağlayacağı tünel Atatürk Hava Limanı ile Sabiha Gökçen Hava Limanı arasındaki karayolu bağlantı mesafesini en aza indirecek. Projenin 1.3 milyar doları aşması bekleniyor.

İSTANBUL'DA ULAŞIM MALİYETİ AZALACAK

Avrasya Tüneli ile İstanbul trafiğinde önemli bir rahatlama sağlanırken, kıtalararası geçişlerde yakıt ve araç bakım masraflarında büyük oranda tasarruf sağlanacam Marmaray'la İstanbul'da iki yakayı Boğaz'ın altından 15 dakikada bağlayan, ardından önceki gün Yüksek Hızlı Tren hattının devreye girmesiyle Ankara-İstanbul arasını 3.5 saate indiren dev projelere önümüzdeki yıl bir yenisi daha eklenecek: Avrasya Tüneli... Bu kez Boğaz'ın altından araçları geçirmesi ve İstanbul trafiğini tamamen rahatlatması beklenen 'Avrasya Tüneli'nde çalışmalar hızla sürerken, projenin yüzde 10'undan fazlası tamamlandı bile. Projenin toplamda 1.3 milyar dolara malolması bekleniyor.   

Mesafe 15 dakikaya düşecek

Avrupa’da Kazlıçeşme, Anadolu’da Göztepe’yi 106 metre derinlikte birbirine bağlayacak olan ve günde 90 bin araca ulaşım sağlayacak proje, dünyanın en büyük 6. tüneli olacak. Şu anda ortalama 100 dakika olan Kazlıçeşme-Göztepe ulaşımı sadece 15 dakikaya inecek. Raylı sistemle sadece yolcu taşıyan Marmararay’ın aksine Avrasya Tüneli’nden sadece hafif araçlar geçiş yapabilirken, ağır araç, yaya ve motosiklet geçişine ise izin verilmeyecek.  

ÇALIŞMALAR EN DERİNE İNDİ

Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından her fırsatta 'Marmaray'ın kardeşi' olarak gösterilen projede deniz altı çalışma aşamasına gelindi. Kara tünelleriyle birlikte 5.4 kilometreyi bulacak tünelde çalışmalar 420 metre uzunluğa ulaştı. En son tünel açma makinesi Yıldırım Bayezid, deniz altında ilk çalışmalarına başlarken, Almanya'da özel olarak üretilen makine en derin noktada  deniz seviyesinin 106 metre altından geçecek.

İki yakada gişe var, geçiş 4 dolar

PROJE kapsamında her iki yakada da gişeler yer alıp geçiş ücretinin 4 dolar + KDV olması bekleniyor. Tünel, Kazlıçeşme – Göztepe arasındaki en kısa güzergâh olacağı için yakıt masrafı da düşecek. Ayrıca aracın bakım masrafları da azalacak. Sadece araç geçiş ücreti alınacak olan tünelde yolcular için ise, ekstra bir ödeme yapılmayacak.

Doğal afetlerde sığınak olacak

OLUMSUZ hava koşullarından etkilenmeyecek olan tünel, yüksek güvenlik standartları sayesinde sığınak olarak görev yapacak şekilde inşa ediliyor. Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanı arasındaki en hızlı araç bağlantısını da sağlayacak olan Avrasya Tüneli, iki köprü üzerindeki trafik yoğunluğunda da önemli bir azalma getirecek.

Yakıt maliyeti yüzde 60 azalıyor

KAZLIÇEŞME-Söğütlüçeşme arasındaki mesafe Boğaziçi Köprüsü üzerinden yaklaşık 26 kilometre. Dur-kalklarla birlikte hesap edildiğinde bir araç ortalama 20 liralık yakıt tüketiyor. 3.40 liralık köprü ücreti de eklendiğinde maliyet 25 liraya yaklaşıyor. 5.4 kilometrelik Avrasya Tüneli açıldığında ise geçiş ücreti olarak yaklaşık 10 lira ödenecek. Yaklaşık 1.5 liralık yakıt ücretiyle geçiş 11.5 liraya geliyor. Yani basit bir hesapla maliyet yüzde 60 düşüyor.

TÜNEL iKi KATLI OLARAK YÜKSELiYOR

Anadolu ve Avrupa arasındaki araç ulaşımını büyük ölçüde rahatlatacak olan Avrasya Tüneli’nden devreye girdiğinde günde 100 bin aracın geçmesi planlanıyor. Tünelin her iki ucunda havalandırma bacaları ve geçiş gişeleri, bir yakada merkezi işletme binasıyla birlikte, her katta çift şerit olmak üzere, tünel iki katlı olacak.

TÜRK-KORE ORTAKLIĞI YAPIYOR

TÜRK ve Güney Kore ortaklığıyla inşa edilen dev projenin temeli 26 Şubat 2011 tarihinde atıldı. Türkiye’nİn proje lideri olarak Yapı Merkezi ile Kore’den SK E&C şirketleri tarafından yönetilen Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş, tüm yatırımı üstlendi. Şirket, 26 yıllığına tünelin işletme ve bakımından sorumlu olacak.

25 milyar $'lık metro

TAMAMLANDIĞINDA Avrupa'nın en büyük metrosu olacak dev projede çalışmalar hızla devam ediyor. Londra'nın aşırı yoğun taşımacılık sistemini rahatlatmak için hayata geçirilen 'Crossrail' projesinin planlanan bütçesi ise tam 25 milyar dolar. Çalışmaların 2018 yılına kadar tamamlanması beklenirken, metro sisteminin Avrupa'nın en büyük altyapı projesi olacağı ifade ediliyor.


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.