Ayasofya Camii'nde tuğlaların arasında gizemli metinler çıktı

Geçtiğimiz yıl yeniden ibadete açılan tarihi Ayasofya Camisi'nde taşların arasından çıkan gizemli yazılar görenleri şaşkına çevirdi. Yazıların içeriği hakkında henüz bir bilgi yok. Sosyal medya kullanıcıları İbranice olduğu iddia edilen metinlerin Romence runik alfabe ile yazılmış iyi dilek yazısı olduğunu ileri sürdüler.

25 Kasım 2021 Perşembe 09:26
Ayasofya Camii'nde tuğlaların arasında gizemli metinler çıktı






Ayasofya Camii'nde tuğlaların arasında gizemli metinler çıktı

İstanbul'da Ayasofya Camii'nde bir mermer bloktaki taşın yerinden çıktığını fark eden cemaat, yetkililere haber verdi. Taşı yerine oturtmak için harekete geçen cemaat, taşın altında poşet içerisinde gizlenmiş ve parşömene gizemli bir alfabe ile yazılı kâğıtlarla farklı motiflerdeki çizimler buldu.

RULO HALİNDE 5 PARÇA YAZILI KAĞIT ÇIKTI

Sabah Gazetesi'nden Atakan Irmak'ın haberine göre, 5 parça halinde rulo haline getirilmiş kağıtlar ve ilginç resimlerin yer aldığı parşömenler polis tarafından muhafaza altına alındı. Soruşturma başlatan savcılık, çıkan parçaların tarihi eser olup olmadığını belirlenmesi için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden inceleme istedi.

İstanbul'un başyapıtları arasında yer alan ve Danıştay kararıyla geçen yıl 24 Temmuz'da ibadete açılan Ayasofya Camisi'nde sıra dışı bir olay yaşandı. Camideki mermer bir bölümde yer alan bir taşın yerinden çıktığını fark eden cemaat gördükleri karşısında şaşkına döndü.

POLİS İNCELEME BAŞLATTI

Geçtiğimiz aylarda yaşanan anlarda, taşı yerine oturtmak isteyen cemaatten biri, taşın arkasında poşete sarılı halde parşömen olduğunu gördü. Şüpheli bulunan malzemelerle ilgili durum hemen Ayasofya Camisi'ndeki turizm polislerine bildirildi. Polis inceleme başlattı.

GİZEMLİ PARŞÖMENLER TAŞIN ARASINA GİZLENMİŞ

Poşet açıldığında içerisinde bulunan parşömenin üzerinde İbrani alfabesi olduğu iddia edilen yazılar ve çizimler görüldü. Polisler, Ayasofya Camisi'nin içerisinde yaptığı incelemede duvarın altı kısmında yaklaşık 30 santimetre genişliğinde ve 10 santimetre uzunluğundaki bir taşın yerinden çıkarılarak gizemli parşömenlerin arkasına gizlendiğini ortaya çıkardı.

5 parça halinde rulo haline getirilen runik el yazılı kâğıtlar ve ilginç resimlerin bulunduğu fotoğraflar polis tarafından muhafaza altına alınırken durum savcılığa aktarıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, taşın ardından çıkanların tarihi eser olup olmadığının belirlenmesi ve yazılarda ne yazıldığının tespiti için İstanbul İl Kültür Turizm Müdürlüğüne yazı yazdı. Bulunan yazılarla ilgili soruşturmanın sürdüğü bildirildi.

Son Güncelleme: 26.11.2021 02:00
Anahtar Kelimeler:
AyasofyaIbraniceYazılar
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
S. Yelletkeciler 2021-11-25 23:35:52

Latin harfleriyle yazılmış olan kağıt Romence. Diğer yazının ise İbranice ile alakası yok. Muhtemelen Romanyada da bulunan Szekely Macarlarına ait bir yazı.