Barzani: Kandil'e Irak merkezi hükümeti operasyon düzenlemeli

24 Ağustos 2011 Çarşamba 03:09
Barzani: Kandil'e Irak merkezi hükümeti operasyon düzenlemeli






Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani, "Kandil Dağı, PKK'nın değil Irak'ındır. Oraya Irak merkezi hükümetinin güçleri gitmelidir" dedi.
Kuzey Irak'tan yayın yapan Kürtçe haber sitesi Nefel.com'a özel açıklamalarda bulunan Barzani, terör örgütü PKK'nın sürdürdüğü savaşın Kürt milletine hizmet etmediğini söyledi. Barzani, PKK'nın sınır köylerine yerleşmesi üzerine defalarca köyleri terk etmelerini istediklerini, ancak örgütün kendilerini dinlemediğini belirtti. Kandil Dağı'nın PKK ya ait olmadığını vurgulayan Barzani, Irak merkezi hükümetinin Kandil'e operasyon düzenlemesi gerektiğini dile getirdi. Barzani, Kuzey Irak'ta yapılması planlanan Kürt konferansının da bu şartlarda yapılamayacağını kaydetti.

"BİZİM BU SAVAŞTA TARAF OLMA NİYETİMİZ YOK"
PKK'nın İran ve Türkiye'ye saldırılar düzenlemesinin Kuzey Irak için büyük bir problem olmaya devam ettiğini anlatan Barzani, "Türkiye ile İran'ın farklı hesapları olabilir, bunu bir kenara bırakalım. Ancak bu Kuzey Irak için bir sorun olmuştur. İran bir yandan PJAK ile savaşıyor, Türkiye diğer yandan PKK ile savaşıyor. PKK ile PJAK'ın birbirinden farklı olmadığını biliyoruz. PKK bizi dinlemiyor. Bizim de bu savaşta taraf olma gibi bir niyetimiz yok. Çünkü biz Kürt ile Kürdün savaşmasını istemiyoruz" diye konuştu.
Terör örgütü PKK'yı uyaran Barzani, "Kürtlerin birbirleriyle savaşması haramdır. Bu böyle devam edemez. Irak Kürdistan Bölgesi sonsuza kadar İran ile PJAK, Türkiye ile PKK'nın problem bölgesi olamaz. Bu probleme bir derman bulunmalı, bu da olmuyor. Türkiye ve İran bu savaşı ve bu meseleyi böyle çözemez. PKK da savaşla bir şey elde edemez. Bütün taraflar diyaloga dönmeli" çağrısında bulundu.

"PKK SINIRDAKİ KÖYLERİMİZE YERLEŞMİŞ, ÇIKMIYOR"
PKK'nın barınma alanı olarak sınırdaki birçok köye yerleştiğini hatırlatan Barzani, "Biz PKK'ya ne kadar da o köyleri 'terk et' desek birşey değişmiyor. Biz zorla PKK ile savaşmak istemiyoruz. Ancak böyle olmuyor. PKK'nın bu siyasetini sürdürmesi kabul edilemez. Kürdistan bölgesinin bir parçasını kendisine ayırarak Türkiye ve İran'ın her gün buraları bombalamasına neden olamaz. Kandil Dağı, PKK'nın değil, Irak'ındır. Oraya Irak merkezi güçler gitmelidir" şeklinde konuştu.

"ASKER ÖLDÜRECEKLERİNE MECLİSE GİTSİNLER"
Kürtlere, 'Kürdistan Federal Bölge Başkanı' olarak nasıl bir çağrıda bulunacağının sorulması üzerine Barzani, şu cevabı verdi: "Savaş dili kalmadı. Benim kanaatim Kürtler savaşını parlamentoda vermeli. Bu, 100 kez daha etkili ve iyidir. Gidip 10 askeri öldürmekten iyidir. Bu ölüm siyasetinin karşısındayız. PKK'nın Türk askerlerini öldürmesi benim kanaatime göre büyük bir hatadır. Bu Kürt davasına hizmet etmiyor. Gidin savaşınızı parlamentoda yapın. Kürtler 6 asker ya da 8 askeri öldüreceğine gitsinler parlamentoda düşüncelerini söylesinler. Orada siyaset yapsınlar. İsteklerini dile getirsinler. Gitsinler ABD'yi, Avrupa'yı görsünler. Avrupa Birliği'ne gidip sıkıntılarını anlatsınlar. Gidip 6 askeri öldürmesinler."
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.