Başbakan Erdoğan: Büyükşehir yasasında siyasi hesap peşinde değiliz

17 Ekim 2012 Çarşamba 14:50
Başbakan Erdoğan: Büyükşehir yasasında siyasi hesap peşinde değiliz






ANKARA (CİHAN)- AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda halen Meclis'te olan büyükşehir yasasına ilişkin değerlendirme yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu konuda siyasi hesapları olmadığını söyledi. Türkiye genelinde 29 vilayetin 27'sinde de mülki sınırlar büyükşehir olmak suretiyle, her tarafın modern bir şehir olmasını istediklerini belirten Erdoğan, Siyasi hesap yapmıyoruz. Kim kazanır orada diye düşünmüyoruz. Tek derdimiz var, millet ve ülke kazansın. Bakanlığınız ve valilikler takip ve kontrolünü yapacak ve inşallah modern şehirlere kavuşacağız. Şehrin merkezinde güzellikleri görüp peripheriyi (çevre) tamamen ihmal eden bir anlayış şehircilik anlayışı değildir. dedi.

Bu konuda millete seslenmek istediğini vurgulayarak siyasete parlamentoda milletvekili olarak girmediğini, 18 yaşından beri siyasetin içinde olduğunu belediye başkanlığı yaptığını hatırlatan Erdoğan, yasa ile ilgili spekülasyonlar yapıldığını söyledi. Bu konuda bazılarının yasaya ideolojik yaklaştığını bazılarının ise rant peşinde olduğunu belirten Erdoğan, Gazetelerde boy boy ilan vererek çalışmalarını sürdürüyorlar. dedi.

Bu konuda İstanbul ve Kocaeli örneklerini veren Erdoğan, Eğer mülki sınırlar büyükşehir sınırı ilan edilirse o köylere hizmet gitmezmiş. Bu çok çürük bir iddiadır. İstanbul ve Kocaeli mülki sınırlarıyla büyükşehir olmadan önce sorun, araştırın, bakın. Acaba köylerine il özel idareleri ne kadar hizmet götürüyordu? Biz o köylerde yıllarca seçim çalışmalarına gittik, asfalt göremedik. Su bulamazdın ama şimdi gidin İstanbul'un o köylerine oralarda asfaltın suyun olduğunu göreceksiniz. Aynı şey Kocaeli için geçerli. Oralar sadece büyükşehirin değil oralardaki ilçelerin de mahallesi olmuştur, oraya hizmet götürmek de o ilçe belediyesinin sorumluluğudur. Büyükşehir belediyesi de altyapı ile sorumludur. diye konuştu.

İMAR BÜTÜNLÜĞÜ İLE YAKLAŞMAZSANIZ KÖYLER KAPANIN ELİNDE KALIR

Bir de imar bütünlüğü denilen olay olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, Eğer siz bu köylere beldelere imar bütünlüğü noktasında yaklaşmazsanız buralar kapanın ve çalanın elinde kalır. Sahillerdeki beldeler var. Buralarda şu anda bir tane ufak araç alamazsın. İstediğin binayı istediğin şekilde yap kimse müdahale edemez. Orada belde yönetimi var köyde de muhtar var. Bunlar muhtarlığı kaldıracaklar diyorlar. Eline diline dursun. Bazı muhtarlıklar elbette kaldırılacak 10 haneli yerler özellikle. Büyük bir devletten bahsediyorsak illa birinin eline mührü verelim de sultan ilan edelim diye bir derdimiz yok. Elimde mühür olsun sultan ben olayım mantık bu. AK Parti olarak kuru kuruya oy toplamanın peşinde mi olacaksınız yoksa bu milletin peşinde mi olacağız? şeklinde konuştu.

Ardından Muğla'yı örnek göstererek konuşmasını sürdüren Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: Muğla büyükşehir olurken AK Parti birinci parti diye mi CHP birinci parti diye mi büyükşehir oluyor? Muğla belediyesi Fethiye'ye, Bodrum'a hizmet verebilir mi? Veremez. Muğla bir il belediyesi değil, merkez ilçe belediyesidir. Fethiye ve Bodrum'la alakası yok. Muğla merkezle alakası var. Hizmeti de sadece oraya veriyor. Büyükşehir olunca Muğla büyükşehir belediyesi Fethiye'nin Bodrum'un altyapısı suyuyla da uğraşacak, diğer ilçeleriyle de uğraşacak. Niye? Çünkü artık oralar mülki sınır olarak onun kontrolünde olacak. Bir de imar bütünlüğü noktasın nazım imar planlarını 5, 25, 50 binlik yetkisine Muğla Belediyesi sahip olacak. Bu yetki şu an ilçelerde ve beldelerde.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bu konuda talimat verdiğini söyleyen Erdoğan, Bu bakanlığı niye kurduk? İşte bunun için kurduk. Neden? Çünkü Türkiye'nin modern bir ülke olması lazım. Modernlik lafla olmuyor ey Kılıçdaroğlu. Sen bu işlerden anlamazsın, çarığını giyip arazide çalışacaksın. Biz o araziden geliyoruz. diyerek CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu da eleştirdi.

İSTANBUL İLÇELERİNİ ÖRNEK VERDİ

İstanbul'un Bağcılar, Güngören, Esenler, Ataşehir gibi ilçelerinden örnekler veren Erdoğan, Türkiye genelinde bu anlayışla, 29 vilayetin 27'sinde de mülki sınırlar büyükşehir olmak suretiyle, istiyoruz ki her taraf modern bir şehir olsun. Merkezden baktığınız zaman ücra köşeleri görün, oraların sorumluluğunu taşısın. Siyasi hesap yapmıyoruz. Kim kazanır orada diye düşünmüyoruz. Tek derdimiz var, millet ve ülke kazansın. Bakanlığınız ve valilikler takip ve kontrolünü yapacak ve inşallah modern şehirlere kavuşacağız. CHP ve yandaşlarını bu konuda daha dikkatli davranmaya çağırıyorum. Bu ülkenin bu milletin değerlerine daha refah bir ülkede yaşamasına fırsat tanısın. şeklinde konuştu. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.