Bilinçsiz sulama, tarlaları deprem gibi yardı

Türkiye'de bilinçsiz vahşi sulama yöntemleri yüzünden Anadolu'da dev obrukların sayısı hızla artarken, şimdi de derin yarıklar oluşmaya başladı.

26 Eylül 2019 Perşembe 01:33
Bilinçsiz sulama, tarlaları deprem gibi yardı






Bilinçsiz sulama, tarlaları deprem gibi yardı



Sulu tarım için yıllardır devam eden vahşi sulama yöntemi, Türkiye'nin kısa derinlikli jeolojik yapısında bozulmaları tetikleyebilir mi? Orta Anadolu'da çok sayıda tarım havzasında sık sık ortaya çıkan obrukların yerini şimdi de kilometrelerce uzunlukta derin yarıklar almaya başladı. Yer yer derinliği 5 metreyi bulan yarıkların nedeni ise bilinçsiz su kullanımı ve ardından gelen kuraklık olarak gösteriliyor.

DİNAR'DA DEV YARIKLAR OLUŞTU


 

Afyon'a bağlı Dinar ilçesindeki tarım arazisinde, uzunluğu 1 kilometre, derinliği ise 5 metreyi bulan yarıklar bölge halkını tedirgin etti. İnceleme yapan AFAD yetkilileri, kuraklık ve bilinçsiz su kullanımı nedeniyle yeraltı sularının azalmasının yarığa neden olduğunu bildirdi.

KÖYLERDE ŞİDDETLİ HİSSEDİLMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde Denizli’de meydana gelen 6.5 şiddetindeki deprem, Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesine bağlı birçok köyde şiddetli bir şekilde hissedilmişti. 

YARIKLAR VATANDAŞLARI KORKUTUYOR

Şimdi de deprem sonrası bölgedeki tarım arazisinde meydana gelen yarıklar yöre halkını tedirgin ediyor. 
Dinar ilçesi Doğanlı köyünde Seydi Aşkın’a ait kabak tarlasında meydana gelen, uzunluğu 1 kilometre, derinliği ise 5 metreyi bulan yarıkların nedeninin araştırılmasını isteyen köylüler durumu Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) il Müdürlüğü'ne bildirdi.

VAHŞİ SULAMA YÖNTEMLERİ NEDEN OLDU

Bölgede incelemelerde bulunan AFAD ekipleri, arazide yaklaşık 1 kilometre uzunluğunda yer yer derinliği 5 metreyi bulan yarık tespit etti. AFAD yetkilileri, yarığa kuraklık ve bilinçsiz su kullanımı nedeniyle yeraltı sularının azalmasının neden olduğunu bildirdi. Köylüler de oluşan derin yarıklar dolayısıyla tedirginlik yaşıyor. Benzer durumların daha önceki yıllarda diğer ilçelerde de meydana geldiği belirtildi.
 

Son Güncelleme: 26.09.2019 02:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.