''Bilinenin aksine sinüzitlilerin çoğunda baş ağrısı olmaz''

29 Ocak 2012 Pazar 11:02
''Bilinenin aksine sinüzitlilerin çoğunda baş ağrısı olmaz''






  Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Klinik Şefi Doç. Dr. Mehmet Güven, halk arasında bilinenin aksine sinüzitlilerin çoğunda baş ağrısı olmadığını söyledi. Güven, baş ağrılarının yüzde 97'sinin nörolojik sebeplerden kaynaklandığını belirtti.

Akut sinüzitin nezleyi takiben ortaya çıktığını kaydeden Doç. Dr. Mehmet Güven, büyük geniz etleri, burundaki anatomik bozukluklar, alerji ve bazı kalıtsal mukoza hastalıklarının sinüslerde drenaj bozukluğu yaparak kronik sinüzite yol açabileceğini ifade etti. Bir haftadan fazla devam eden nezlelerin büyük çoğunluğunun sinüzit olduğunu anlatan Güven, Akut sinüzit tipik olarak uzayan bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Halk arasında bilinenin aksine sinüzitlerin çoğunda baş ağrısı olmaz. Baş ağrısı olan hastaların yüzde 97'sinin sebebi nörolojiktir. dedi.

Güven, sinüzitin belirtilerinin erişkinlerde burun tıkanıklığı, sarı-yeşil burun ve geniz akıntısı, yüz, diş ve göz ağrısı ile öksürük olarak, çocuklarda ise huzursuzluk, inatçı öksürük ve geniz akıntısına bağlı olarak öğürme ve kusma olarak görülebileceğini söyledi. Doç. Dr. Mehmet Güven, şöyle devam etti: Tüm yaş gruplarında, kısmen daha az rastlanan belirtiler, ateş, kırıklık, yorgunluk, ağız kokusu, koku alma duyusunda azalma, boğaz ağrısı, bazen ses kısıklığı olarak görülebiliyor. Alın ve gözde ağrılı şişlikler, çift görme ve genel durum bozukluğu da sinüzit komplikasyonu olabilir.

Sinüzitin önemsenmesi gereken bir hastalık olduğunu vurgulayan Güven, tedavi edilmeyen sinüzitin beyin ve gözle ilgili ciddi problemlere yol açabileceğini kaydetti. Sinüzitin ölümle dahi sonuçlanabileceği uyarısında bulunan Güven, Müdahale edilmeyen sinüzit sonucu beyin apsesi, menenjit, görme bozuklukları olur. Sonuçta kör de edebilir. Sakat da bırakabilir. Çok nadirdir ölüme dahi yol açabilir. diye konuştu.

Akut sinüzitlerin büyük çoğunluğunun ilaç tedavisine iyi cevap verdiğini anlatan Güven, tedavi için şunları dedi: Kronik veya tekrarlayan sinüzitlerin altında yatan neden doğru olarak saptanmalı. Sebebe yönelik ameliyat yapılmalıdır. Tekrarlayan burun poliplerinde ameliyat sonrası yeniden polip oluşursa sinüzit de oluşabilir. Sinüzitin ilaç tedavisi en az 10 gün antibiyotik kullanımıdır. Vakanın klinik durumuna göre bu tedavi üç, bazen dört haftaya uzatılabilir. Akut sinüzitlerde bakteriyi öldürmek için antibiyotik, drenajın sağlanması için ise burun açıcı ilaçlar kullanılabilir. Tıbbi tedavinin yanında evde buhar tedavisi, tuzlu su ile burun temizliği yapılarak burnun açık tutulmasına özen gösterilmesi tedavinin başarısını arttırır.

Sinüziti olan hastaların nezle, grip gibi viral hastalıklardan korunması gerektiğini belirten Güven, alerjik riniti olan kişilerin alerjisinin kontrol altına alınması gerektiğini söyledi. Güven, bilinenin aksine ıslak saçla sokağa çıkma sonrası oluşan baş ağrısının sinüzitten çok baş derisinin üşümesi sonucu oluşan kas gerilim ağrısı olduğunu sözlerine ekledi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.