Çanakkale sahilinde iki tarihî top bulundu

17 Ekim 2012 Çarşamba 21:08
Çanakkale sahilinde iki tarihî top bulundu






ÇANAKKALE (CİHAN)- Çanakkale Savaşları'nda kalma unutulan toplar, deniz kenarında toprağa gömülü bulundu. Daha önce de Kumkale beldesi ve Halileli köyünde tarlaların içinden, bazı parçaları dışarıda olan dokuz top, Çanakkale Valiliği ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) tarafından çıkarılmıştı.

Bu alanda araştırmasını devam ettiren ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burhan Sayılır, aynı bölgenin sahilinde iki top daha buldu. Tamamı toprak altında olan topların namlularının, dalgaların etkisiyle toprağın kopup denize düşmesi sonucu ortaya çıktığı belirtildi. Diğer tarihî toplar gibi bunlar da önümüzdeki günlerde toprak altında çıkarılacak.

Kızılbayır mevkisinde deniz kenarında bulunan topları çıkarmak için çalışma başlattıklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Sayılır, 120 metrelik uçurumdaki topların karadan çıkarılmasının mümkün olmadığını söyledi. Her birinin 4 ton ağırlığında olduğunu belirten Sayılır, Bu iki topu da en kısa sürede çıkaracağız. Kumkale'de çıkarılan topların yanına götüreceğiz. dedi. Yer altında bulunan toplam 12 top, Çanakkale Savaşları'nın 100. yılı olan 2015'e kadar Çanakkale'nin belli bölgelerinde sergilenerek ziyarete açılacak. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.