Çocukta göz tembelliği, az gören göz görmeye zorlanarak tedavi edilmeli

18 Ekim 2012 Perşembe 11:39
Çocukta göz tembelliği, az gören göz görmeye zorlanarak tedavi edilmeli






BURSA (CİHAN)- Toplumun yüzde 5'inde göz tembelliği bulunuyor. Özellikle çocuklarda göz tembelliği ya da benzer kusurların teşhisinin zor olduğunu belirten uzmanlar, 3 yaşına gelen her çocuğun, şikayeti olmasa bile göz muayenesine götürülmesini tavsiye ediyor. Göz tembelliğinin tedavisi için iyi gören gözün kapatılarak, az gören gözün görmeye zorlanması gerektiği belirtiliyor.

Özel Bahar Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nihat Boztaş, göz tembelliğini 'en iyi düzeltilmiş görme keskinliği ile iki göz arasında iki sıra fark olması' şeklinde tanımladı. Op. Dr. Boztaş, göz tembelliğinden kuşku duyulması gereken halleri şöyle sıraladı: Anne veya babada gözlük kullanımı (özellikle kalın camlı), anne veya babada göz tembelliği öyküsü, şaşılık varlığı, baş pozisyonu (başı eğerek veya yana çevirerek, çeneyi eğerek veya çeneyi yukarı kaldırarak bakar), televizyonu yakına giderek izleme, prematürite öyküsü...

BEBEĞİN YÜZÜNE YAKLAŞILDIĞINDA TAKİP ETMELİ

Bununla birlikte çocukta hiçbir yatkınlık olmasa bile görme tembelliğinin mevcut olabileceğine işaret eden Dr. Boztaş, şöyle devam etti: Çocuklarda görme seviyesini anlamak çok kolay değildir, ancak yaş gruplarına göre bazı gözlemler görme seviyesi hakkında fikir verebilir. Doğum sonrası dönemde en önemli görsel uyaran insan yüzüdür. Bebeğin annesine verdiği yanıt önemlidir. Bebeğin yüzüne doğru yaklaşıldığında takip etmesi görmesinin iyi seviyede olduğu hakkında fikir verir. 2 -3 aylıktan itibaren cisme odaklanıp yavaş takip edebilir. 4 aydan itibaren etrafıyla ilgilenmeye ve oyuncaklarıyla oynamaya başlar. Biraz büyüyünce oyuncağı kendine yaklaşınca tepki verebilir. 6 aydan itibaren hareketli cisimleri takip edebilir. 3 yaştan itibaren duvara yansıtılan resimleri elindeki karttan gösterebilir, ifade edebilir.

Her çocuğun 3 yaşında şikayeti olmasa bile mutlaka göz muayenesi olması gerektiğine dikkat çeken Dr. Boztaş, görme tembelliği tedavisine başlamadan önce net bir şekilde teşhisin konulmasının önemine değindi.

AZ GÖREN GÖZ GÖRMEYE ZORLANARAK TEDAVİ EDİLİR

Görme tembelliği tedavisinin uzun süreli olduğunu belirten Boztaş, tedavi hakkında şu bilgileri verdi: Çocuk, aile uyumunu ileri düzeyde gerektiren bir tedavidir. Tedavide ispatlanmış ve uygulanabilir en geçerli tedavi daha iyi gören gözün kapatılıp, az gören gözün görmeye zorlanmasıdır. Bu kapama işlemi esnasında yakın çalışma önerilmektedir. Bu egzersiz esnasında çocuğun gözlükleri var ise gözlükleri takılı vaziyette iken iyi gören göz kapalı olmalıdır. Bunlar resim çizme, TV izleme, oyun oynama vb. aktiviteler olabilir. Küçük şekillerin içini boyama aktivitesinin daha olumlu etkileri olduğu bildirilmiştir. Bu aktivitelere devam konusunda aileye önemli sorumluluklar düşmektedir. Görme tembelliği tedavisi en azından 10 yaşa kadar sürdürülmelidir. Çocuğun motivasyonu çok önemlidir. Çocuk göz kapama konusunda teşvik edilmeli, olumsuz, küstürücü davranışlardan, söylemlerden uzak durulmalıdır. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.