Cumhurbaşkanı Gül: Türkiye, Kırgızistan'a ekonomik yardıma devam edecek

30 Kasım 2011 Çarşamba 21:01
Cumhurbaşkanı Gül: Türkiye, Kırgızistan'a ekonomik yardıma devam edecek






Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin Kırgızistan'a yaptığı ekonomik yardımların daha güçlü şekilde devam edeceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindeki heyet, Kırgızistan ziyareti çerçevesinde başkent Bişkek'te Türkiye Büyükelçiliği tarafından onuruna verilen resepsiyona katıldı. Burada konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, kalabalık bir heyetle Kırgızistan'a geldiklerini söyledi. Cumhurbaşkanı görev devir teslimine katılmak için Kırgızistan'a ziyarette bulunduklarını belirten Gül, "Tarihi dönüşüme hep beraber şahitlik yapmak için buradayız. Son iki sene içinde Kırgızistan, büyük bir değişim gerçekleştirdi. Dünyanın her yerinde değişim talebi var. Bazı yerlerde oluyor. Orta doğuda ne kadar sıkıntılı oluyor görüyorsunuz. Ama Kırgızistan bu dönüşümü en az maliyetle, en başarılı bir şekilde gerçekleştiren bir ülke olmuştur. 2 sene önce başlayan sıkıntılar nihayet anayasanın yapılması, parlamenter sisteme geçilmesi ve nihayetinde cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılmasıyla bu hafta tamamlanmış oluyor. Taçlanmış oluyor. Bütün bunları yapması Kırgızistan'ın büyük bir gurur kaynağı olduğu gibi onların en yakın dostu olan bizler için de çok büyük bir gurur kaynağıdır." diye konuştu.

Kırgızistan için her şeyin daha başarılı devam edeceğini belirten Gül, Kırgızistan'ın büyük bir değişiklik yaparak parlamenter sisteme geçtiğini, bu demokrasiyi sürdürmenin büyük olgunluk ve sabır istediğini dile getirdi. Bütün partilerin el birliğinde beraber çalışması gerektiğini ifade eden Gül, "Kırgızistan'ın 20. bağımsızlık yılında böyle bir aşamaya geçiyor olması herkesin taktir etmesi gereken husustur. 20 sene önce bağımsız olduklarında tanıyan ülke de Türkiye olmuştur. Kültürel eğitim alanında iki ülkenin çok ciddi işbirlikleri var. Birçok Türk okulu buralarda Kırgız kardeşlerimize en iyi şekilde eğitim kurmaktadır. İş adamlarımız Kırgızistan'a koşarak gelmişlerdir. Buranın inşası gelişmesi için büyük gayretler sarf etmişlerdir. Türkiye hastane yol eğitim yardımları yapmaktadır. Eximbank Kırgızistan'ın borçlarını hibe şekline dönüştürülmüştür. Bu kritik dönemde Türkiye'nin Kırgızistan'a özel bir eylem planı çerçevesinde ekonomik yardım yapmaya daha güçlü şekilde devam edecektir." dedi.

TÜRK OKULUNUN ÖĞRENCİLERİ İŞBİRLİĞİMİZİN EN GÜZEL ÖRNEĞİ
Kırgızistan'a Bişkek'e gelmişken bu ülkedeki Türk toplumunun temsilcileriyle birlikte olmanın kendisine haz verdiğinin altını çizen Gül, "Bu sevgiyi buraya getirip yaşatanlar ilk onlar. Bakın folklor ekibi buradaki Türk okulunun öğrencileri iş birliğimizin en güzel örneğidir. Burada çok sayıda öğrenci var. Üniversite öğretim üyeleri var. Askeri ateşemizden din ateşemize kadar en geniş şekilde Türkiye burada yerini almaktadır. İş adamları iş adamları heyetleri. Karadenizliler derneği var. Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe Trabzon vardır." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.