Davutoğlu Elazığ'da konuştu | AK Parti trol çetelerinin etkisi altında

Prof. Dr. Davutoğlu, "AK Parti bir takım trol örgütlerinin etkisi altına girmişse, soru sorması gereken biz, cevap vermesi gereken partiyi bu gruplara teslim edenlerdir"

30 Haziran 2019 Pazar 14:17
Davutoğlu Elazığ'da konuştu | AK Parti trol çetelerinin etkisi altında






Davutoğlu Elazığ konuşması | AK Parti trol çetelerinin etkisi altın


Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu,  Elazığ'da düzenlenen Gönül Dostları Buluşması'nda gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Devlet kadrolarının ve AK Parti'nin trol çetelerinin etkisi altında olduğunu söyleyen Davutoğlu önemli mesajlar verdi. 

Dışişleri eski Bakanı ve seçilmiş son Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Elazığ'da yaptığı konuşmada, "Devlet makamını bir trol çetelerinin tuzaklarına mahkum edenlere karşı 3 yıl sustuk. Eğer işler iyi gitmiş olsaydı kıyamete kadar susardık. Hiçbir makam, mevki beklentimiz olmazdı" dedi

YÜZLEŞMEMİZ HALLEŞMEMİZ LAZIM

Davutoğlu, "Ya Meclis'e hesap verecek bir başbakandan oluşan parlamenter sistem ya da kuvvetler ayrımı ilkesine uyulan bir başkanlık sistemi olmalıdır. Her ikisi de olabilir. Ama bugünkü şartlar bunu gerektiriyor denerek yapılan her düzenleme sıkıntıya yol açıyor" dedi.

"Çok daha fazla konuşmamız, yüzleşmemiz halleşmemiz lazım" diyen konuşmasına başlayan Davutoğlu, "Bir muhasebe dönemindeyiz. Krizler muhasebe getirir. Muhasebeler, krizlerin yegane ilacıdır. Korkmadan, çekinmeden birbirimizle konuşmak durumundayız" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, "Son dönemde karşı karşıya kaldığımız bu yeni meydan okumalarla ilgili olarak konunun uzmanı akademisyen, bürokratlarla, siyasette birlikte olduğumuz kişilerle, devlet adamlarıyla teorik işbirliği içinde buluyoruz, aynı zamanda Anadolu'yu dolaşıp nabız tutuyoruz" dedi.


Başbakanlığı Pelikan örgütünün kumpası sonucu partisine zarar vermemek için bırakan Davutoğlu ilimizde beklendiği gibi önemli açıklamalarda bulundu. Yeni parti kuracağın dair açıklama yapması beklenirken Davutoğlu parti kurma sinyali vermedi ama konuşmasında Pelikancıları ve Erdoğan’ı hedef aldı. Davutoğlu’nun konuşması 2023 seçimleri için başkanlık adaylığı çalışması olarak değerlendirildi.

SORU SORMA HAKKI BİZDE, CEVAP VERME SORUMLULUĞU AK PARTİ'Yİ AHLAKSIZ TROLLERE TESLİM EDENLERDEDİR

Hiçbir zaman niyet ve düşüncemi saklamadım diyen Davutoğlu bugün susma vaktinin olmadığına dikkat çekti; "Ne yanlışlar yaptık ki bugün bu noktadayız? Yoksa şu veya bu kişinin bir partiden ayrılmasıyla o parti bölünmez. Tabanda büyük kitleler kopmaya başladıysa insanları neyle tehdit ederseniz edin o çözülüşü durduramazsınız" ifadelerini kullandı, "Soru sorma hakkı bizde, cevap verme sorumluluğu Ak Parti'yi ahlaksız trollere teslim edenlerdedir" dedi.

BÖLÜNME TEPEDE DEĞİL, KAYMA VE KOPUŞ AK PARTİ TABANINDADIR

Bakan, Başbakan olduğu zaman da konuştuğunu belirten Davutoğlu artık makamlardan beri olarak yine doğruya doğru yanlışa yanlış demeye devam edeceğini belirtti. 13 bin oyla kaybettiğimiz bir seçimin yenilenmesini 800 bin oyla kaybetmişsek bunun sorumlusu iktidarı devretmiş bir başbakan değil siyasi hayatta ciddi savrulmalar yaşayanlardır diyen Prof. Dr. Davutoğlu; 

"Hiçbir mevki beklentimiz olamaz. Bakınız partiler ve siyasi hareketler tavanda bölünmez. Tavanda bölünmüşse ciddi bir sıkıntı değildir. Bizim hareketimizde de 2 kez bölünme oldu ama eğer tabanda bir kayma varsa işte tehlikeli olan odur. Yüzde 15'lik kitle bir başka yere doğru gitmişse kimse bunu engelleyemez. 1 Kasım 2015'te biz Türkiye'de yüzde 49,5 oy aldık. Şimdi cumhur ittifakı olarak yüzde 44 oy aldılar. Yüzde 8 ile 10 oy oranında MHP'ninse AKP'nin oy oranı yüzde 34'lere çekilmiştir. Sorulması gereken soru ne yanlışlar yaptık ki parti bu banda geriledi ve bir kopuş yaşandı?

Bugün susma vakti değildir. Ne yanlışlar yaptık ki bugün bu noktadayız? Yoksa şu veya bu kişinin bir partiden ayrılmasıyla o parti bölünmez. Tabanda büyük kitleler kopmaya başladıysa insanları neyle tehdit ederseniz edin o çözülüşü durduramazsınız."

YA YENİ HAL YA İZMİHLAL

Bediüzzaman’ın "ya yeni hal ya izmihlal" sözünü sıkça tekrarlayan Ahmet Davutoğlu yeni hali dört maddede açıkladı. Vicdan odaklı siyasetten kopmamız, Adalet duygusunu zedelememiz, ekonomik sorunlar ve siyasal sistemdeki sorunların parti tabanındaki kopuşların sebebi olduğunu vurguladı.

"Vicdan odaklı siyasetten : 2.5 ayda 13 bin oy farkından sonra 800 bin farka çıkıyorsa bu milletin vicdanında hoş görülmeyen siyasetten ötürüdür. Bir gün önce 1 oyla bile kazansa kazanmıştır dedikten sonra seçimi yeniletmek, bir tarafta teröristle ittifaktan bahsedip İmralı'dan medet umuyorsak bunlar toplumun vicdanında hoş görülmemiştir.

Adalet: Son dönemde adalete, hukuka olan güven sarsıldı. Sabah tutuklanıp akşam serbest bırakılan gece bir daha tutuklanıp sabah yine bırakılan insanlar görürse, FETÖ ile mücadele derken sıradan bir memura ceza verip FETÖ’nün üst düzey yöneticilerinin kardeşlerini devletin zirve yerlerinde görevlere getirirseniz halk adalete inanmaz.

Ekonomik kriz: Geçmişte kriz olunca işin başında ehil insanlar vardı ve önlem aldılar. O sebeple kriz teğet geçecek dedi Sayın Cumhurbaşkanımız... Şimdi bir yerde bu harekete sonradan gelme kişiler sefa sürerken bizler fakir halkın cefa çektiği bir dönemde susamayız.

Siyasal sistem: Çarpık bir parlamenter sistemden çarpık bir başkanlık sistemine geçildi. Cumhurbaşkanımıza gittim 3 saat sistemde yaşanabilecek aksaklıkları anlattım. Ya parlementer sistemi güçlendirelim ya da kuvvetler ayrılığı ilkesi ile güçlü şekilde desteklenmiş bir başkanlık sistemi kuralım dedim."

Sözleri sık sık alkışlarla kesilen Davutoğlu’nun partimiz, davamız ifadelerini kullandığı bir üslupla yaptığı konuşması yeni parti kuracağı iddialarını geçersiz kılarken parti liderliği ve 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimleri için hazırlık yaptığı şeklinde anlaşıldı. Davutoğlu böylece AKP liderlik ve 2023 Başkanlık Seçimi startını Elazığ’dan başlatmış oldu.


Davutoğlu'nun programına ilgi de büyüktü. Medya, siyaset, hukuk, iş camiası programa büyük ilgi gösterirken toplumun her katmanından davetli salonda hazır bulundu. Konuşması sık sık tezahürtat ve alkışlarla kesilen Davutoğlu önemli açıklamalarda bulundu.

DEVLET YÖNETİMİ İLE AİLE İLİŞKİLERİ MUTLAKA AYRI TUTULMALIDIR

Davutoğlu’nun konuşmasında en dikkat çeken hususlardan biri de devlet kademelerinde aile ilişkilerine yer verilmemelidir sözü oldu. "bir binadasınız ve deprem oluyor. O anda aklınıza ilk kim gelir elbette aile bireyleriniz. Oğlunuz, torununuz… Devlet de bir bina gibidir. Oraya ailenizden birilerini koyarsanız kriz anında aklınıza ilk onlar gelecektir." İfadeleriyle devlet – aile ilişkisi konusunu değerlendiren Davutoğlu’nun bu sözü de salonda büyük alkış aldı.

Konuşmasının son bölümüne de Ya yeni bir hal ya izmihlal diyerek başlayan Davutoğlu "bunu derken şunu kastediyorum. Radikal bir değişime gitmek gerekir. Palyatif değişiklikler, makamlarda gerçekleşen değişiklikler çözüm değildir. Bir ahlak bir tutum ihyası geçirmemiz lazım. Zatürre geçiren bir hastaya aspirin verirseniz onu tedavi etmiş olmazsınız. El ele omuz omuza vererek yeni bir halin oluşumunu sağlamalıyız. Hem siyasetin hem devlet mimarisini yeniden imar etmemiz lazım. Bunların dışında Yeni bir hal neyi ama neyi gerektiriyorsa onu da yapmaya hazırız" dedi.

"ÇOK CİDDİ SAVRULMALAR YAŞADIK"

"Son 3 yıl içinde siyasi hareketler ve AK Parti içindeki devinimler adına büyük değişiklikler ve ciddi savrulmalar yaşadık" diyen Ahmet Davutoğlu, "Bizim yapmamız gereken cesaretle, basiretle, ferasetle önümüzdeki meseleleri tartışmaktır. 3 yıl içinde siyasetin temelini dokuyan temeller bakımında, hem AK Parti'nin ilkeleri bakımında o ilkelerdeki savrulmalar bakımında çok ciddi değişimler ve odak kaymalarıyla karşı karşıyayız. Sizlerle istişare edeceğiz. Ekonomimizde, hukukta, siyasi devlet yapısındaki her durumu masaya yatırma durumundayız. Son 3 yıl içinde 2 seçim 1 referandum, 1 yenilenme yaşadık. Üslup, söylem, vizyonsuzluk hepimizi tedirgin etti. Yeni halin ne olması gerektiği konusunda istişarelerde bulunacağız" ifadelerini kullandı.

İSTANBUL SEÇİMLERİNİ DEĞERLENDİRMESİ 

"İstanbul'da yenilenen seçimler bize ne gösterdi?" diyen Davutoğlu şunları söyledi:

"Seçim neticeleri sonrasında, büyük hüzün yaşıyorum. Bunun hesabını veremeyip dönüp, bizim haklı eleştirilerimizi bölünme çabası içinde göstermek isteyenler bilmeli ki biz bu kitleler bölünmesin diye başbakanlık makamından ayrıldık. Devlet makamını bir trol çetelerinin tuzaklarına mahkum edenlere karşı 3 yıl sustuk. Eğer işler iyi gitmiş olsaydı kıyamete kadar susardık. Hiçbir makam, mevki beklentimiz olmazdı. İstanbul seçimlerinde olduğu gibi tekrar kaybetmişsek, o kitleler hüzün içinde evinde dönmüşse; bunun sorumlusu söylemde, eylemde, siyasi hayatta ciddi savrulmalar yaşatanlardır."

"AK PARTİ TROL ÖRGÜTLERİNİN ETKİSİNE GİRMİŞSE..."

1 Kasım seçimleriyle 31 Mart seçimlerini karşılaştıran Davutoğlu, "Cumhur İttifakındaki MHP oyları çıkarıldığında AK Parti oyları yüzde 34-35 bandına gerilemiştir. Ne yaptık da bu oldu denmelidir, niye yüzde 14 puan kaybettik denmelidir" dedi.

"AK Parti bir kişinin, bir faninin, bir ailenin, bir grubun, bir kesimin, bir bölgenin, bir etnik ya da mezhebi grubun partisi değildir" diyen Ahmet Davutoğlu, "AK Parti bir takım trol örgütlerinin etkisi altına girmişse, soru sorması gereken biz, cevap vermesi gereken partiyi bu gruplara teslim edenlerdir" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu düşüncelerim şahsi düşünceler değildir. Daha önce gittiğim vilayetlerde hissettiğim düşüncelerdir. Bize hesap soranlar olduğu için yüreğimden gelen sesle haykırıyorum. Gelin konuşalım. Çağrım ülkenin geleceğiyle ilgili kaygı duyan herkese. Vicdan odaklı temiz bir siyasetten kopma nedeniyle buradayız. Ekonomik açığı iyi politikalarla kapatabilirsiniz ama vicdan açığını kapatmak mümkün değildir. Bir seçimde beka kaygısından bahsedip, diğer seçimde İmralı ile temasa geçmeye çalışmak veya bunu meşru göstermek milletin vicdanından kopuştur."

SİSTEME YÖNELİK ELEŞTİRİSİNİ SÜRDÜRDÜ 

"Bugün AK Parti'nin 'Ak' kelimesiyle ifade edilen temiz siyasetin yeniden keşfedilmesi gerekmektedir" diyen Ahmet Davutoğlu, "Adalete ihtiyaç var. Adalet son dönemde öylesine çifte standart gösterdi ki, insanların adalete, hukuk sistemine güveni sarsıldı" dedi.

Davutoğlu şöyle konuştu:

"Anayasal sistemler kişilere ve kurumlara göre inşa edilmez. Ama maalesef tüm uyarılarımıza rağmen çarpık parlamenter sistemden çarpık bir başkanlık sistemine geçildi. Ya meclise hesap verecek bir başbakandan oluşan parlamenter sistem ya da kuvvetler ayrımı ilkesine uyulan bir başkanlık sistemi olmalıdır. Her ikisi de olabilir. Ama bugünkü şartlar bunu gerektiriyor denerek yapılan her düzenleme sıkıntıya yol açıyor. Devlet yapısıyla aile ilişkileri kesinlikle ayrılmalıdır. Devlet hiyerarşisinde birinci derece akrabalıklar olmamalıdır. Çok radikal, köklü reformlarla bu ülkenin psikolojisi ve devlet yapısı yeniden inşa edilmelidir."

KONUŞMASINDAN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR:

  • Soru sorma hakkı bizde, cevap verme sorumluluğu Ak Parti'yi ahlaksız trollere teslim edenlerdedir.

  • Bölünme tepede değil, kayma ve kopuş Ak Parti tabanındadır. Buna bigâne kalamayız.

  • FETÖ ile ilintili diye sıradan kişiler tutuklanırken en üst düzeydeki mensupları yüksek makamlarda göreve devam ediyor.

  • Devlet yönetimi ile aile ilişkileri mutlaka ayrı tutulmalıdır.

  • Bu yaptığım eleştirileri önce gidip Külliye'de ve parti üst yönetimindeki arkadaşlara anlattım.

  • Ak Parti yönetiminde odak kaymaları ve savrulmalar var.

  • Ak Parti bölünmesin diye ben Başbakanlığı bıraktım. Çıkışımız bölmek için değil. Tabanda kayma-kopma yaşanıyor.

  • Ahlaksız trolleri saldırdılar. Konuşmadım, 3 yıl sustum. Eğer tabanda kopma-kayma yaşanmasaydı yine konuşmazdım.

KAYNAK: El-aziz.com sitesinin izniyle yayınlanmıştır

Son Güncelleme: 30.06.2019 16:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.