Davutoğlu: KEİ gittikçe artan bir öneme sahip

15 Aralık 2012 Cumartesi 17:18
Davutoğlu: KEİ gittikçe artan bir öneme sahip






İSTANBUL (CİHAN)- Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) 27. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı sona erdi. Adile Sultan Sarayı´nda gerçekleşen toplantıya üye ülkelerin dışişleri bakanları ile gözlemci ve sektörel diyalog ortağı ülke ve kuruluş temsilcileri katıldı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ev sahipliğini yaptığı toplantıda, küresel ve bölgesel konularda fikir alışverişinde bulunuldu. Bunun yanı sıra Türkiye´nin dönem başkanlığında gerçekleşen Ulaştırma, Maliye ve İçişleri Bakanları toplantılarında alınan kararların da değerlendirilmesi yapıldı. Ayrıca altı aylık KEİ dönem başkanlığını Ukrayna´ya devreden Türkiye´nin, bu süre zarfında yaptığı faaliyetler de değerlendirildi.

Bununla birlikte, Haziran ayında düzenlenen ''Karadeniz Ekonomik İşbirliği 20. Yıldönümü Devlet Başkanları Zirvesi''nde kabul edilen ve örgütün 2020 yılına yönelik vizyonunu içeren ''Yeni Ekonomik Gündem Belgesi'' de ele alındı.
Toplantı sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Davutoğlu toplantıda Özellikle araştırma ve enerji alanlarında çok önemli projeleri gündemde tuttuk. Bölgesel sahiplenme bilinci ve küresel ekonomideki gelişme trendi de göz önünde bulundurulduğunda KEİ gittikçe artan bir öneme sahip dedi. Dışişleri Bakanı bundan sonrada bu gelişen ekonomik havzanın uluslararası alandaki konumunu muhafaza edeceğini belirtti.

Basın toplantısında Suriye konusuna da değinen Davutoğlu, PKK´nın Suriye uzantısı Demokratik Birlik Partisi (PYD)´nin Suriye muhaliflerine katılması ile ilgili çıkan haberlere şu şekilde karşılık verdi: Suriye Ulusal Koalisyonu (SUK) bundan sona uluslararası toplum için tek muhatap. Şu ana kadar SUK içerisinde veya temas halinde PYD´nin herhangi bir faaliyet yapması söz konusu değil. Yakın zamana kadar rejimle işbirliği halinde Suriye halkına yapılan zulme katılmış bir örgüt dolayısıyla sadece SUK değil Suriye Kürtlerini temsil eden birçok örgüt nezdinde de PYD´nin bu faaliyetleri çok büyük tepki görmüştür.

Basına kapalı gerçekleşen toplantıya Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, Ukrayna Dışişleri Bakanı Konstantin Grişenko, Arnavutluk Dışişleri Bakanı Edmond Panariti, Gürcistan Dışişleri Bakanı Maya Pandjikidze, Moldova Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri ve Avrupa Entegrasyon Bakanı Iurie Leanca, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopoulos ile birlikte Rusya, Bulgaristan, Sırbistan ve Ermenistan´dan yetkililer katıldı.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.