Davutoğlu: Türkiye ile Rusya arasında aşılamayan bir kriz yoktur

18 Ekim 2012 Perşembe 17:32
Davutoğlu: Türkiye ile Rusya arasında aşılamayan bir kriz yoktur






İSTANBUL (CİHAN)- Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye uçağındaki kargoya el konulmasının Türkiye ile Rusya arasında aşılamayan bir kriz olmadığını söyledi.

Arnavut mevkidaşı ile düzenlediği ortak basın toplantısında soruları cevaplayan Davutoğlu, Suriye'ye askeri mühimmat taşıyan sivil uçak ile ilgili Rusya tarafından yapılan açıklamaları değerlendirdi. Davutoğlu, Bu mesele Türkiye ile Rusya arasında aşılamayan bir kriz değildir. dedi.

Uçakta ele geçirilen malzemenin niteliği hakkında özellikle bilgi vermekten kaçınıldığını ifade eden Davutoğlu, Rusya tarafından yapılan açıklamaları Önemli olan bir alışveriş yapılması değil, bu alışverişe mevzu olan askeri nitelikli unsurların Türk hava sahası üzerinden sivil uçuş yapan bir uçak içinde taşınmış olmasıdır. Sorunun esası da budur. şeklinde değerlendirdi.

Olayın meydana geldiği ilk saatlerden itibaren Rus yetkililerle temasa geçildiği ve gerekli makamların konu hakkında bilgilendirildiğini hatırlatan Davutoğlu, Türkiye'nin kendisine gelen bir istihbaratı değerlendirilerek uluslararası hukuk çerçevesinde hakkı olan bir işlemi gerçekleştirdiğini tekrarladı.

Alıcı tarafın sivil bir otorite olmamasının taşınan malzemenin askeri amaçla kullanılacağını anlamaya yetecek bir özellik olduğuna işaret eden DavutoğluOlay çok açıktır. Türkiye kendine verilen haklar çerçevesinde gerekli müdahaleyi yapmıştır. Bu açıdan bu konunun tartışılır bir tarafı yoktur. Burada uluslararası mevzuat neyi gerektiriyorsa onu yaparız. Ne aşağısı ne fazlası. Türkiye bunu iki ülke arasında bir mesele olarak görmemektedir. dedi.

Mevzunun iki ülke arasında bir kriz varmış gibi yansıtılmasının doğru olmadığını söyleyen Davutoğlu, bu krizin Suriye'nin kendi içinde yaşadığı bir mesele olduğunu ve Türkiye'nin kendisine tanınan hakları kullanmaktan çekinmeyeceğini ifade etti. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.