Defineciler 3 bin yıllık tanrıçayı dinamitle havaya uçurdu

Define avcıları dünyada eşi benzeri bulunmayan 3 bin yıllık heykeli içinde hazine var diye dinamitle havaya uçurdu

21 Temmuz 2014 Pazartesi 01:02
Defineciler 3 bin yıllık tanrıçayı dinamitle havaya uçurdu






Defineciler 3 bin yıllık tanrıçayı dinamitle havaya uçurdu


Terör örgütü IŞİD'çilerin tarihi ortadoğu coğrafyasında tarihi eserlere, türbe ve ziyaret yerlerine verdiği zarardan daha beterini defineciler yapıyor. Daha önce kazma-küreklerle mezarları oyan, tahta merdivenlerle tarihi eserlere zarar veren defineciler ‘Bu kadarına da pes!’ dedirtti. Hazine avcıları, baş tanrı ve tanrıça için yapılan tapınma taşlarını dinamitle havaya uçurdu.

Çatalca Dağyenice Köyü’nde bulunan 3 bin 200 yıllık kült alanı talan edildi. Frigler döneminden kalma olduğu belirlenen dini mabet yeri defineciler tarafından dinamitle patlatıldı. Daha önce Bizans döneminden kalma mezarları kazma ve küreklerle oyan defineciler, taşların içerisinde bulunduğuna inandıkları defineyi almak için bu kez dinamit kullandı.

TAŞIN İÇİNDE DEFİNE ARIYORLAR

Çatalca Kültür ve Turizm Dernek Başkanı Ahmet Rasim Yücel, “Define avcılarının kültürel anlarda farklı yöntemler uyduladıklarını görmüştük. Böylesine ilk defa şahit olduk. İçinde define bulmak için taşları dinamitle patlatmışlar. Gördüğümüz manzara karşısında şok olduk. Bu kişilerle ilgili defalarca şikayetlerde bulunduk ama maalesef herhangi bir sonuç elde edemedik. Herkes burada define olduğuna inanıyor. Bunun için belediye ve kaymakamlık üzerine büyük görevler düşüyor” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'DE TEK ÖRNEKTİ

‘Erken Demirçağ’da İstanbul Boğazı Üzerinden Trak / Frig Kavimlerinin Anadolu’ya Geçişine Ait İlk Bulgular’ çalışmasında kült alanı şu şekilde anlatılıyor: “Çatalca’nın Dağyenive Köyü’de tespit edilen kült alanı Trak / Frig yapısal özelliği taşıyor. Kör ya da kapalı kapı nişi uygulaması Türkiye Trakya’sı ve Avrupa’nın en doğu noktasında böylesi bir alan ilk defa görülmekte. Bulgaristan’daki kült alanları da çok benziyor.”


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.