Definecilerin mağarada can pazarı; 1 kişi can verdi

İznik'te bir mağarada define arayan 7 kafadar girdikleri mağarada mahsur kaldı. 1 kişi can verdi, AFAD, UMKE, AKUT, NAT ve BAKUT ekiplerinin yoğun çabası sonucu ulaşılan definecilerden biri hayatını kaybetti.

19 Nisan 2019 Cuma 01:32
Definecilerin mağarada can pazarı; 1 kişi can verdi






Definecileri ölümden jandarma ve AFAD kurtardı

Define bulmak uğruna olmadık yöntemlere başvuranlar bazen kendi kazdıkları kuyuda can verirken, bilinçsizce yapılan kazılan tarihi eserlere ve çevreye büyük zarar veriyor. Bursa’nın İznik ilçesinde define ararken bir mağarada mahsur kalan 7 kişiyi jandarma ekipleri ile AKUT, AFAT, BAKUT ve NAK ekiplerinin yoğun çabası ile ulaşıldı. Olayda bir kişi jenaratör egzozundan çıkan gaz yüzünden can verdi. Sağ olarak kurtarılanlar tedavi altına alınırken olayla ilgili 4 kişi gözaltına alındı.

mutlak ölümden kurtardı. Olaya ilişkin açıklama yapan İznik Kaymakam Vekili Seyitoğlu, "Şu anda bütün birimlerimizle ve Sayın Valimizin koordinesiyle burada kurtarma çalışmalarını yapıyoruz. İlk amacımız 7-8 vatandaşımıza sağlam bir şekilde ulaşmak." dedi. Öte yandan olaydan 4 saat sonra AFAD ekipleri mahsur kalanlara ulaştı, birisi AFAD ekiplerince sağlıklı olarak çıkarıldı, diğerlerinin de canlı olarak çıkarılmasına çalışıldığı bildirildi

Akşam saatlerinde jandarmaya, Bursa’nın İznik ilçesinde Elbeyli köyünde Kızıltepe mevkisinde bir mağarada 35 metre derinlikte 7 definecinin mahsur kaldığı ihbarı üzerine bölgeye jandarma, AFAD, 112 ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Dağlık olması sebebiyle ekiplerin bölgeye yürüyerek ulaşmaya çalıştığı ifade edildi. 


ARAMA KURTARMA EKİPLERİ SEFERBER OLDU

Mağarada 7 kişi metan gazından zehirlenince 8.definecinin bir çobana haber verdiği, onun da jandarmadan yardım istediği bildirildi. Jandarma ekipleri mağaraya kimsenin girişine izin vermezken, arama kurtarma ekiplerinin ekiplerin mağarada mahsur kalan definecileri kurtarma çalışmaları devam ediyor.

"ÇALIŞMA ÇOK TİTİZ BİR ŞEKİLDE YÜRÜTÜLÜYOR" 

Yenişehir Kaymakamı ve İznik Kaymakam Vekili Suat Seyitoğlu, İznik ilçesine bağlı Elbeyli Mahallesi'nin Kızıltepe mevkisinde 7-8 kişilik bir grubun anlaşarak bir kuyuda kazı çalışması yaptığını söyledi.

Bu kişilerin kazı çalışmasını yaparken kuyudan çıkamadıklarını ifade eden Seyitoğlu, şöyle devam etti:

"Kendi imkanlarıyla çıkan bir vatandaş, bu bilgiyi jandarmaya verdikten sonra olay idari anlamda ilk dakikalarda Sayın Valimizin gündemine düşmüş oluyor. Sayın Valimizin bu olayı koordine etmesi ve bizleri talimatlandırmasıyla beraber AFAD ile UMKE ekiplerinin, itfaiye ve ambulans araçlarının çok kısa bir süre buraya intikali gerçekleşiyor. Şu anda bütün birimlerimizle ve Sayın Valimizin koordinesiyle burada kurtarma çalışmalarını yapıyoruz. İlk amacımız 7-8 vatandaşımıza sağlam bir şekilde ulaşmak. Niyetimiz bu. Çalışma çok titiz bir şekilde yürütülüyor. Tam teşekküllü ambulanslarımızdan tutun tüm birimlerimiz koordineli bir şekilde hareket ederek kurtarma çalışmalarına başladı. Görev bölümünü yaptık. Temennimiz inşallah en kısa zamanda 7 veya 8 vatandaşımıza ulaşmak."

Zehirlenme ihtimaline ilişkin de açıklamalarda bulunan Seyitoğlu, "Jeneratör kullandıkları için bu gibi kazılarda oluyor böyle bir şey. Mazotun yaydığı gaz kokusuyla mı zehirlenme var? Bunu tam bilmemekle birlikte bir gaz zehirlenmesinin olabileceği düşünülüyor. Vatandaşlarımıza sağlam bir şekilde ulaşacağımızı ümit ediyoruz." dedi.

BİR DEFİNECİ SAĞ OLARAK ÇIKARILDI

Jenaratör gazından zehirlenen definecilerin hayatta olduğu bildirildi. AFAD ekipleri, 35 metre derinlikte mahsur kalan ve bazılarının karbonmonoksitten dolayı bilinç kaybına uğradığı definecileri çıkarmak için seferber olduğu bildirildi.

AFAD ekipleri çalışma sonrası bir defineciyi sağlıklı şekilde yukarıya çıkarttı. 

OLAY BÖLGESİNDEN ACI HABER GELDİ

Bursa'nın İznik ilçesinde define kazarken mağarada jeneratörün dumanından etkilenerek mahsur kalan ve yapılan çalışmalarda sağ olarak çıkartılan 3 kişiden 1’i hayatını kaybetti.

İznik ilçesi Elbeyli Mahallesi Kızıltepe Mahallesi'nde jandarma ekipleri dün saat 20.00 sıralarında 7 kişinin mahsur kaldığı bilgisine ulaştı. Bunun üzerine bölgeye arama kurtarma ve jandarma ekipleri sevk edildi. Zorlu arazi şartlarında yapılan çalışmalarda jeneratörden zehirlenen ilk kişiye dün saat 23.00 sıralarında ulaşıldı. Mağaradan sağ kurtarılan Ömer Kocaekşi (35) İznik Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Kocaekşi'den yaklaşık 1 saat sonra Recep Er (58), mağaradan çıkartıldı. Er'den yaklaşık 1 buçuk saat sonra Mümin Sarıdoğan (60) sağ olarak çıkartıldı. Durumu ağır olan Sarıdoğan’ın yolda kalbi durdu. Yaklaşık 45 dakikalık müdahaleye rağmen Sarıdoğan hayatını kaybetti.

OLAYLA İLGİLİ 4 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İlçeye bağlı Elbeyli Mahallesi Kızıltepe mevkisinde define arayan ve kazdıkları yaklaşık 30 metre derinliğindeki kuyuda mahsur kalan, 7-8 kişi oldukları belirtilen grubu kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Olay yerinde çok sayıda AFAD, UMKE, Nilüfer Arama Kurtarma (NAK), Bursa Arama Kurtarma ve Spor Derneği (BAKUT), itfaiye, jandarma ve sağlık ekipleri kurtarma çalışmalarını titizlikle yürütüyor. Kaynak: İsmail Saymaz’dan ‘kozmik odalı’ İBB yorumu: Dehşete kapılıyorlar 

Son Güncelleme: 19.04.2019 10:16
Anahtar Kelimeler:
Define
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.