Dev obruklar kabus oldu, çöküntüler evleri yutabilir 

Neredeyse yarım asırdır devam eden bilinçsiz sulama, yıllardır aralıksız kazılan artezyan kuyular açılarak çekilen dip suları, Konya Ovasının verilmi bölgelerinde artık kabus oluyor.

30 Nisan 2019 Salı 12:20
Dev obruklar kabus oldu, çöküntüler evleri yutabilir 






Dev obruklar kabus oldu, çöküntüler evleri yutabilir 


Cumhriyet'in ilk yıllarıdna erezyonla mücadelede, Türkiye'nin dünyaya örnek olduğu Karapınar'da bilinçsiz sulamanın getirdiği tehlikeler vatandaşın kabusu haline geldi. Sulu tarım yapmak için kontrolsüz ve bilinçsizce kazılan kuyular, Konya'nın çevresini devasa obruklarla oluşturdu. Sadece Karapınar ilçesi yakınlarında obruk sayısı 332'ye çıktı. Derin toprak çöküntüleri yerleşim birimlerine doğru ilerliyor.


Karapınar çevresinde oluşan obrukların sayısı hızla artarken yerleşim yerlerinin yakınında veya tarlaların ortasında oluşan obruklar, gün geçtikçe bölge halkı için tehdit olmaya devam ediyor. Konya Jeoloji Odası Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, obrukların bir evi yutabilecek boyutlara ulaştığını belirtti. Arık, ''Obrukların çapları 80 ila 100 metreyi, derinlikleri 30-40 metreyi bulabiliyor. Allah korusun eğer böyle bir obruk oluşumu konutun altında meydana gelirse, o evi tamamen yutacak durumda. Dolayısıyla can kaybı her an için olabilir gibi görülüyor" dedi.

OBRUKLARIN ÇAPLARI BİR KM OLABİLİR

Arık, obrukların çaplarının 1 kilometreye kadar bulabildiğini bununda yerleşim alanı altında olması durumunda bir evi yutabileceğini belirtti. Arık, şöyle konuştu:

"Obrukların bazıların çapları 1 kilometreyi geçebiliyor. Dolayısıyla bir kilometre çapında bir alan düşündüğümüz zaman, bin metre uzunluğundaki bir alan nerdeyse bir yerleşim alanının içerisine alabilecek bir boyutta. Son dönemde oluşan obrukların çapları 80 ila 100 metreyi, derinlikleri 30 ila 40 metreyi bulabiliyor. Allah korusun eğer böyle bir obruk oluşumu konutun altında meydana gelirse onu tamamen yutacak durumda.

Dolayısıyla can kaybı her ana için olabilir gibi görülüyor. Çünkü geçtiğimiz yıllarda oluşan obrukların bir bölümü yerleşim alanlarında evlerin kenarlarında bahçe duvarlarında oluştu. Dolayısıyla geçtiğimiz yıl içerisinde obrukların içine birkaç tane iş makinası düştü. Yakın zamanda ölümlü bir kazanında olabileceğini gösteriyor. O nedenle de tedbir almak gerekiyor.''

Obrukların oluşabileceği yerlerin önceden bilimsel yöntemlerde tespit edilebileceğini de belirten Arık, bu alan da çalışmaların da yürütüldüğünü ifade etti.
 

Anahtar Kelimeler:
KonyaKarapınarObruk
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.