Dünyanın en eski incili, bagajda çıktı

İki yıl önce Ankara'da bulunan 1.500 yıllık incilden sonra bu kez Muğla'da 1.600 yıllık incil bulundu. Hem de 6 adet

07 Ağustos 2014 Perşembe 16:33
Dünyanın en eski incili, bagajda çıktı






Dünyanın en eski incili, bagajda çıktı

Muğla'da yapılan bir yol konntrolü sırasında dünyanın en eski incili sayılacak cinsten 6 adet el yazması incil bulundu.

Deri üzerine yazılan ve 1.600 yıllık olduğu sanılan incil nüshalarına jandarma el koydu. Muğla'nın Köyceğiz İlçesi’nde, 33 yaşındaki B.S.’nin satmaya çalıştığı 1600 yıllık el yazması 6 deri İncil, jandarmanın operasyonuyla ele geçirildi. Adliyeye sevk edilen şüpheli tutuklanırken 6 İncil müzeye teslim edildi. 2012 yılında Ankara'da yapılan bir operasyonda ele geçirilen 1.500 yıllık incil, dünyanın en eski incili olarak kabul edilmiş, Vatikan incil nüshaları için resmen başuruda bulunmuştu.

İl Jandarma Komutanlığı ile Köyceğiz İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, 33 yaşındaki B.S.’nin, tarihi el yazması 6 İncil’i satmak için müşteri aradığı istihbaratını edindi. Yapılan teknik takip sonrası İncil’i satmak için yola çıkan B.S., geçen salı günü akşam saatlerinde, Beyobası’ndan ilçe merkezine giderken yakalandı.

Araçta yapılan aramada yaklaşık 1600 yıllık olduğu belirtilen 6 İncil ele geçirildi. B.S., jandarma tarafından gözaltına alındı. B.S.’nin ifadesinde kitapları yolda bulduğunu ve eserleri Fethiye Müze Müdürlüğü’ne teslim etmek için yola çıktığını söylediği öğrenildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen B.S. tutuklandı. Tarihi İncil’ler de Fethiye Müze Müdürlüğü’ne teslim edildi.

DÜNYAYI SARSACAK İNCİL DENMİŞTİ!

Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Günay, adliyede 8 yıl bekletildikten sonra Etnoğrafya Müzesi'ne devredilen 1500 yıllık İncil için yaptığı açıklamada şunları söylemişti:
"Çok eski bir İncil olduğu söyleniyor, Aramca olduğu söyleniyor. Ama bunun üzerinde tabi sadece müze müdürünün yanında benim doğrudan açıklama yapmama doğru olmaz. Ciddi bir bilimsel inceleme için biz İncili kayıtlarımıza aldık."

Ertuğrul Günay, İncil'i gerekli bakımı yaptıktan sonra teşhire uygun hale getireceklerini söyledi. Günay, "Adliyenin de bize verdiği eser olduğuna göre başka yeni bir adli, hukuki karar çıkmadan bizim müzemize ait olacak. Biz de ona gerekli özeni, önemi sağlayacağız. Dünyanın görmesini sağlayacağız" şeklinde konuştu.

Ankara Adliyesi'nin adli emanet kısmında 8 yıldır bekletildikten sonra Etnografya Müzesi'ne teslim edilen İncil'in değerinin ise 40 milyon lira olduğu iddia ediliyor. Süryanilere ait olduğu bildirilen İncil'in Aramice kaleme alındığı açıklanmıştı

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.