Dünyanın en zengin klasik yazma eser rezervi Türkiye'de

17 Ekim 2012 Çarşamba 12:49
Dünyanın en zengin klasik yazma eser rezervi Türkiye'de






BURSA (CİHAN)- Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanı Muhittin Macit, dünyanın en zengin klasik yazma eser rezervinin Türkiye'de olduğunu söyledi. Macit, Kayıtlı olmayanları da dikkate aldığımızda Türkiye'de 700-800 bini bulan bir yazma eser rezervinin olduğunu biliyoruz. Tabi bunlar altın rezervleriyle karıştırılmasın çünkü bu eserler onlardan daha değerli. dedi.

Cihan Haber Ajansı muhabirine açıklamalarda bulunan Başkan Muhittin Macit, binlerce yıllık zor ve ağır süreçlerden geçerek günümüze ulaşan yazma eserlerin korunmasına çok büyük önem verdiklerini dile getirdi. Macit, şöyle konuştu:Bu eserlerin başta muhafazası için elimizden geleni, hatta elimizden gelmeyen de yapılarak, ciddiye alınarak bu eserlerin muhafazasını önemsiyoruz. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Yani ne yaparsak yapalım, bu eserleri korumanın, gelecek nesillere ve ecdadımıza karşı büyük bir vebal ve misyon olduğunu biliyoruz.

EN ZENGİN REZERV TÜRKİYE'DE

Türkiye'de kayıtlı yazma eser sayısının 500 bin civarında olduğunu belirten Macit, şöyle devam etti: Fakat bu 500 bin, dünyadaki en zengin klasik yazma eser rezervidir. Dolayısıyla Türkiye Yazma Eserler Kurumu'nun sahip olduğu yazma eserler, bütün dünyadaki en zengin yazma eser koleksiyonunu teşkil etmektedir.'

'ALTIN REZERVİNDEN DAHA DEĞERLİ'

Yazma eserlerin kayıt altına alınması konusunda da hassasiyetle çalıştıklarını ifade eden Macit, kayıt altına alınmamış, özel şahıslarda bulunan eserler ile ilgili şu bilgileri verdi: Kurumumuz, medeniyetimizin, kültürümüzün eseri sayılabilecek herhangi bir yazma eseri, gerekli bütün ihtimamı göstererek, yapılabilecek ne varsa bunu yaparak, mümkünse kuruma kazandırarak, bunun bir bedeli varsa ödeyerek, eğer arzu edilmiyorsa sahibinin elinde muhafazasına yardımcı olarak, günümüze ulaşmış bütün yazma eserlerin korunması için elinden gelen bütün çabayı sarf etmektedir. Bu işte tam bir envanter çıkarmak mümkün değil. Çünkü eser sayısı tahminlerin çok ötesinde. Ama biz kayıtlı olmayanları da dikkate aldığımız zaman Türkiye'de 700-800 bini bulan bir yazma eser rezervinin olduğunu biliyoruz. Tabi bunlar altın rezervleriyle karıştırılmasın çünkü bu eserler onlardan daha değerli.

YABANCI ARAŞTIRMACILAR İÇİN YÜKSEK DÜZEYLİ ERİŞİM SAĞLANACAK

Bu eserlerin uluslar arası çalışmalara hazır ve açık hale getirilmesinin önemli bir misyon olduğuna dikkat çeken Macit, sözlerini şöyle sürdürdü: Bu zamana kadar da uluslar arası araştırmacıların erişebildiği eserler ama bütünüyle, yüksek nitelikli erişimin olduğunu söyleyemeyiz. Ama bundan sonraki zamanlar için erişimi kolaylaştıracak, daha sistematik, daha bilimsel yöntemlerle, yüksek düzeyli ve nitelikli erişimin sağlanacağını, bunu da müjdelemek isterim.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.