"Enerjide her yıl 7.5 milyar dolar israfımız oluyor"

17 Ekim 2012 Çarşamba 21:06






KAYSERİ (CİHAN)- Makine Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Hakan Özcan, havaların soğumasıyla birlikte yüksek oranda hava kirliliği ve enerji israfının Türkiye'yi bekleyen sorunların en başında geldiğini açıkladı. Özcan, e ithalatı cari açığın yüzde 67'si kadar olan Türkiye'de, her yıl ortalama 7,5 milyar dolar yalıtımsızlık ve bilinçsiz enerji kullanımı nedeniyle israf edildiğini ve önlem alınması gerektiğini söyledi.

Hakan Özcan, Türkiye'de enerji ile ilgili israf edilen rakamın bir aylık cari açığı tamamen kapatabildiği gibi, genel cari açığın da yaklaşık onda birine denk geldiğini ifade etti. Türkiye'de ısınmak için kullanılan enerjinin yabancı kaynaklı olduğunu hatırlatan Özcan, Yabancı para birimi ile satın alınan ve ana vanası yabancıların elinde olan bir enerji kaynağını kullandığımızı unutmamalıyız. Bu yüzden binalarımızı ısıtırken hava kirliliğini ve enerji sarfiyatını minimum seviyede tutmak, insan ve çevre sağlığını olumsuz yönde etkilemesinin önüne geçmek amacıyla bazı tedbirler almamız gerekmektedir. dedi.

Özcan, enerji ile ilgili nasıl tasarruf sağlanacağı konusunda da şu bilgileri verdi: Kalorifer kazanlarının tekniğine uygun yakılması ve kazan bakımı işlerinde çalışacak kişilerin 'Sıcak Su Kazan Operatörü' kursuna katılarak 'Sıcak Su Kazan Operatörü' belgesi almış olmaları, ateşçi/kaloriferci belgesi olmayan ehliyetsiz kişiler çalıştırılmamalı. Soba ve kalorifer kazanları ile bacaların periyodik temizlikleri düzenli olarak yapılmalıdır. Kalorifer kazanlarının periyodik kontrolleri yetkili kurumlara yaptırılması önemlidir.

Vatandaşların kömürlerini 'Katı Yakıt Satıcısı Kayıt Belgesi' olan satıcılardan alması ve bu belgeyi görmeleri gereklidir. Kayseri sınırları içinde dökme kömür satışı yasak olup, kömür torbaları üzerinde üretici/ithalatçı firma bilgileri, yakıtın özellikleri ve firma iletişim bilgileri bulunan torba kömürlerin kullanılması gerekli.

Petrol koku, mineral yağ, araba lastiği parçaları, lastik, tezek, katı atıklar ve tekstil artıkları, kablolar, ıslak odun, boyalı odun, plastikler, ev eşyaları ve yemek atıkları gibi evsel atıklar, özel atıklar, tıbbi atıklar, asfalt ve asfalt ürünleri, boya ve boya ürünleri ile fuel-oil kaplarının ısınma amaçlı yakılmamasına dikkat edilmeli.

Doğalgazlı ısınma aracı alımında verimi yüksek olanları tercih edilmelidir. Bacalı doğalgaz cihazları dolap içerisine yerleştirilmemelidir. Bu durum cihazın ortamdan hava almasını engeller ve verimini düşürür. Doğalgaz tesisatları korunmalı ve kontrol edilmelidir. Kaçaklara karşı dikkatli olunmalıdır. Apartman kapıları kapalı tutulmalıdır.

Camlarda ısıcam (çift cam) sistemi kullanılmalıdır. Böylelikle, kışın ısı kaybında yüzde 40-50, yazın ısı yalıtımında ise yüzde 15 oranında tasarruf sağlamak mümkündür. Kuru havada soğuk daha çok hissedilir. Bu nedenle, kışın odalar nemlendirilmelidir. Geceleri ve konuttan uzun süreli ayrılmalarda sıcaklık 15 derecenin altına düşmeyecek şekilde ayarlanmalıdır.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.