Engelliler ağız ve diş sağlığı taramasından geçirildi

14 Aralık 2012 Cuma 15:47
Engelliler ağız ve diş sağlığı taramasından geçirildi






NEVŞEHİR (CİHAN)- Nevşehir İl Sağlık Müdürlüğü ile Nevşehir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen Sosyal Sorumluluk Projeleri kapsamında engelli bakım merkezlerinde bakım altında bulunan engelli vatandaşlar ağız ve diş sağlığı taramasından geçiriliyor.

İlk tarama Nevşehir merkeze bağlı Çat beldesinde bulunan Özel Büşra Engelli Yatılı Bakım Merkezi´nde gerçekleştirildi. Tarama etkinliği Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi (ADSM) doktorlarından Diş Hekimi Edip Kolukusa ve Hemşire Hatice Turan´dan oluşan ekip tarafından yapılırken, taramada Nevşehir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Tolga Yamen de hazır bulundu.

Engellilerin Ağız ve Diş Sağlığı Taraması kapsamında, merkezde bulunan yaklaşık 170 bakıma muhtaç engellinin ağız ve dişleri tek tek muayene edildi. Tedaviye ihtiyacı olanlar ile Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi´ne protez, dolgu, çekim gibi sebeplerle sevki gerekenler tespit edildi.

Daha sonra Nevşehir merkeze bağlı Nar beldesinde bulunan Özel Hayat Vadisi Bakım Merkezi'ne gidilerek, bu merkezde barınan, bedensel, zihinsel ve ruhsal özür grubundaki yaklaşık 50 engelli de taramadan geçirildi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Rahim Ünlübay, Diş çürüklerinin erken dönemde tanınması dişlerin kaybedilmesini engelleyebilir veya en azından geciktirebilir. Diş sağlığının bozulması vücuttaki diğer organları da etkileyebilir. Dişler neredeyse bütün sistemleri olumsuz etkileyen sürekli enfeksiyon odağı haline gelebilir ve kalp, böbrek ve eklemler gibi yapılarda önemli sağlık sorunlarına yol açabilen enfeksiyonlara kaynaklık edebilirler. diye konuştu.

Rahim Ünlübay, Ağız ve Diş Sağlığı taramalarının diğer ilçelerde bulunan engelli bakım merkezlerinde de devam edeceğini vurguladı. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.