Erdoğan: Muhalefet yerel seçimler için verdiği sözün arkasında dursun

16 Ekim 2012 Salı 20:38
Erdoğan: Muhalefet yerel seçimler için verdiği sözün arkasında dursun






ANKARA (CİHAN)- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, muhalefete yerel seçimler için verdiği sözün arkasında durması çağrısında bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan ziyareti dönüşü Ankara Esenboğa Havaalanı'nda basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone'un açıklaması, Afyonkarahisar'daki şehitlerin aileleri, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile görüşmesi ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Meclis'e iade edilen yerel seçimlerle ilgili yasa değişikliği önerisine ilişkin soruları cevapladı.

Azerbaycan'da Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın 12. Zirvesi'ne katılan Başbakan Erdoğan, bu zirvenin en önemli yanlarından birinin, KKTC'nin gözlemci üye statüsünü kazanmış olması olduğunu söyledi. Erdoğan, Önemli bir adımdı, gerçekleştirmekten memnunuz. dedi.
Erdoğan'a ardından ilk olarak ABD'nin Ankara Büyükelçisi'nin açıklamaları, Usame Bin Ladin'in yakalanmasına ilişkin taktiklerin paylaşılması önerisi ve Afyonkarahisar'daki cephanelik patlamasında hayatını kaybeden askerlerin ailelerinin şehit statüsü ile ilgili tepkileri soruldu.

AFYONKARAHİSAR'LA İLGİLİ YANLIŞ ANLAŞILMA OLABİLİR, ŞEHİT AİLELERİ MÜSTERİH OLSUN

İlk önce Afyonkarahisar ile ilgili konuşan Erdoğan, Afyonkarahisar'daki şehitlerimizle ilgili olarak, bunu, tabi, açıklamanın içeriğini tam bilemiyorum, ama o içeriğe de pek katılmıyorum. Ne kadar sağlıklı olduğunu bilmediğim için Genelkurmay Başkanı'ndan dinlemem lazım. Çıkardığımız yasa bu şehitleri de kapsayan bir yasadır. Bırakın görevi esnasında böyle bir olayla karşı karşıya kalmayı, trafik kazasında dahi asker şehit olsa bunları bu kapsam içerisine alacağız diye bunları konuşmuştuk. Burada yanlış anlaşılma söz konusu olabilir, görüşür gereğini yaparız. Kimsenin endişesi olmasın, şehit aileleri müsterih olsun. dedi.

Amerikan Büyükelçisi'nin açıklamasını değerlendiren Erdoğan, açıklama metnini gördüğünü belirterek, Bu açıklamadan hareketle özellikle bizim Sayın Bush döneminde terör örgütüne yönelik istihbarat paylaşımında anlık paylaşıma geçiş kararımız var. Ondan önce anlık paylaşım yoktu. Bir ay, iki ay sürerdi. Fakat o görüşmemizde, açıklamamızda ABD, 'bu anlık istihbarata geçiyoruz, bundan böyle ilgili birimler Türkiye'deki karşılıklarına bu istihbaratı geçecekler' talimatını verdi. İnsansız hava aracı da bir iken ikiye çıkarma adımı atıldı. O günden bugüne bu anlık istihbaratı daha ileri taşıma gayreti içerisine girildi. Şu an bu süreç işliyor. diye konuştu.

ABD ELÇİSİNE CEVAP: LADİN'İN ŞARTLARI İLE PKK'NINKİ AYNI DEĞİL

Bin Ladin'in yakalanması konusunda ise şartların farklı olduğunu ifade eden Erdoğan, Bin Ladin'le ilgili uygulama kendi şartları içinde değerlendirilir, terörle mücadele de kendi şartları içinde değerlendirilmesi farklılık arz eder. Üçlü mekanizma vardır, bu mekanizma ile atılan adımlar vardır, ama bu adımlarda bizler beklenen neticeyi alamadık. Bu üçlü mekanizma çerçevesinde ABD'lilerle neler yapılacağı görüşülür. Bu konuda bizim de ilgili birimlerimiz çalışmalarını yapıyorlar, müşterek çalışma yapabileceğimiz tüm birim ve ülkelerle bilgi paylaşımını sürekli devam ettiriyorlar. sözlerini kaydetti.

Erdoğan, şartların farklı olmasını ise şu şekilde açıkladı: Biri şehrin bir evinde, biri dağlardaki mağaralarda, bu dağlarda mücadeleyi yürütüyor. Bu mağaraların olduğu yeri gördüğünüzde buranın şartları ile Bin Ladin'in vurulduğu yeri... Burası bir evdi, şartları farklı. Erdoğan, terörle mücadelede için Attığımız adımı, uluslararası hukuk neyi gerekiyorsa ona göre atarız. diye ekledi.

MUHALEFET VERDİĞİ SÖZÜN ARKASINDA DURSUN

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, yerel seçimlerin tarihinin değiştirilmesine ilişkin yasa teklifini Meclis'e iade etmesinin ardından nasıl bir adım atacakları sorulan Erdoğan, Daha yeni geldim, arkadaşlarımla bu konuyu hemen bu akşam veya sabah olabilir, bir müzakere edip değerlendirelim. Yarın konuyla ilgili düşüncemizi açıklarız. İkinci bir tur muhalefetle görüşme yapmamız mı gerekiyor, yoksa referanduma gitmenin yolu mu aralanır, görüşmeden sonra açıklarsak daha isabetli olur. Kanaatim arkadaşlarımın muhalefetle hemen görüşmeleri yapıp hemen kararımızı vermektir. Bu konuyla ilgili bu sürece yönelik atacağımız adım, kendi hafızamızdan süratle bunu silmek olacaktır. Ana muhalefet ve diğerleri anlayışlı olsunlar, verdikleri sözlerin arkasında dursunlar. Sözlerinin arkasında durdukları sürece bu işi bitirmeyi arzu ederiz. şeklinde konuştu.

SURİYE İÇİN DÖRTLÜ YERİNE ÜÇLÜ MEKANİZMA ÖNERDİK

Azerbaycan'da İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ile görüşmesine ilişkin bir soru yöneltilen Erdoğan, şöyle konuştu: Ahmedinejad görüşmesi Suriye'yi kapsayan bir görüşme oldu. Dışişleri Bakanlarımızı talimatlandırarak, daha önce başlayıp süregiden görüşmelerimizi bundan sonra dışişleri bakanları vasıtasıyla devam ettirelim ve burada bir birlikteliğe varalım dedik. Kendilerine bir teklifimiz oldu. Türkiye, İran, Mısır ve Suudi Arabistan olarak dörtlü mekanizma oluşturulmuştu. Suudi Arabistan, İran'ın olduğu müzakere sistemi içerisinde yer almak istemiyor. Biz üçlü bir sistem önerdik; Türkiye, Mısır, İran üçlüsü olabilir. Diğer ikinci sistem Türkiye, İran ve Rusya olabilir veya Türkiye, Mısır ve Suudi Arabistan olabilir. Buradan alınacak neticelerle bu yaygınlaştırılabilir ve bu şekilde neler yapabileceğimizi daha net görürüz. Cenevre süreci yaşandı, ama Kofi Annan başarısız olduğunu görünce buradaki alınan neticenin Beşşar Esed tarafından kabul edilmeyişi sonucunda da süreçten çekilme kararı verdi.

SURİYE'DE KURBAN BAYRAMI'NDA ATEŞKES ÖNERİSİNE İRAN DA DESTEK VERDİ

BM ve Arap Birliği'nin özel temsilcisi Lakhtar Brahimi'nin 'Suriye'de Kurban Bayramı'nda ateşkes olsun' önerisini de değerlendiren Başbakan Erdoğan, Şimdi Brahimi'nin adımı var, Kurban Bayramı'nda ateşkes sağlayalım, temin edelim diye. Bugün Ahmedinejad ile görüştüğümüzde 'isabetli olur, doğru olur' dediler, 'biz bu konuda açıklama yaparız' dediler. Aynı şekilde bizden de dışişleri bakanından veya bakanlarımızdan bir açıklama yapılması uygun olur. Eş zamanlı olursa daha isabetli olur, hatta buna Suudi Arabistan, Mısır, Rusya katılabilir. Bu konuda birinci derece ilgili ülkelerin böyle bir çağrıyı yapmasında büyük fayda var. Bu konuyu aramızda ortak destek beyanıyla karara bağladık. dedi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.