Ermeni terörü sonucu öldürülen Türk Başkonsolos Arıyak için hatıra plaketi

20 Aralık 2011 Salı 15:41
Ermeni terörü sonucu öldürülen Türk Başkonsolos Arıyak için hatıra plaketi






SİDNEY (CİHAN)- Avustralya'da, Ermeni teröristlerce 17 Aralık 1980 tarihinde silahlı saldırı sonucu öldürülen Türk Başkonsolos Şarık Arıyak ve koruma polisi Enver Sever, ölümlerinin 31.yıldönümünde anıldı. Arıyak ve Sever'in Sidney'de saldırıya uğradığı yere palet çakıldı. Avustralya'da 'ilk siyasi terör' eylemi olma özelliğini taşıyan olay dolayısı ile Sidney'de düzenlenen törene, Türkiye'nin Canberra Büyükelçisi Oğuz Özge ve Sidney Başkonsolosu Gülseren Çelik, konsolosluk yetkilileri, işadamları ile Türk toplumu ve medyasının temsilcileri katıldı.Türkiye'nin Avustralya Başkonsolosu Şarık Arıyak ve koruma görevlisi Enver Sever'in anısına yaptırılan plaket, törenle açıldı. Ermeni teröristlerce 17 Aralık 1980 tarihinde silahlı saldırı soncu hayatını kayıp eden Başkonsolos Arıyak ve Sever, ölümlerinin 31. yıldönümünde anıldı. Avustralya'da ilk diplomatik siyasi terör saldırısı olarak tarihe geçen olay sebebiyle harekete geçen Türkiye'nin Sidney Başkonsolosluğu, diplomatın anısına bölge belediyesinin de desteği ile plaket yaptırdı. Başkonsolos ve güvenlik görevlisinin saldırıya uğradığı yer olan Portland Street Dover Heightst'da anma plaketi törenle açıldı.Federal ve eyalet polisi ile Waverley Belediyesi'nden yetkililerin katıldığı program, iki ülke milli marşlarının okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasını yapan Türkiye'nin Sidney Konsolosu Emin Akseki, menfur saldırıyla ilgili hazırlanan program hakkında kısa bilgi verdi.Törende konuşan Büyükelçi Oğuz Özge, saldırıyı bir kez daha kınadı. Büyükelçi Özge yaptığı konuşmada, plaketin yapımı ve programın hazırlanması aşamasında emeği geçenlere teşekkür etti. Söz konusu plaketin hayatını kayıp eden meslektaşlarının, anılarını canlı tutma bakımından çok önem taşıdığını söyleyen Özge, her zaman olduğu gibi bundan 31 yıl önce terörün bir kez daha çirkin yüzünü ortaya koyduğunu kaydetti. Terörün günümüzde de masum insanların canını aldığını vurgulayan Büyükelçi Özge, kan dökerek hiç bir zaman sorunların çözümüne katkıda bulunulamayacağına vurgu yaptı. Ermeni terör örgütü ASALA'nın dünyanın değişik yerlerinde Türk diplomatlarına yönelik gerçekleştirdiği suikastlara dikkati çeken Oğuz Özge şöyle konuştu: Biz her zaman masum insanların öldürülmesine karşıyız. Kendi amaç ve isteklerini başarabilmek için girişilen acımasız hareketlerle bir yere varılamaz. Farklı fikir ve düşüncelere ancak karşılıklı müzakere, diyalog ve uzlaşma sayesinde çözüm bulabiliriz. Terörizm ve terörist saldırılar hiç bir zaman sorunların, farklı fikir ve düşüncelerin çözümünde başvurulacak bir yöntem değildir. 

21 ÜLKEDE, 34'Ü DİPLOMAT OLMAK ÜZERE 58 VATANDAŞ HAYATINI KAYIP ETTİ
Sidney Başkonsolosu Gülseren Çelik de yaptığı konuşmada saldırıyı kınadı. Çelik, Başkonsolos Şarık Ayık'ın da öldürüldüğü 1973 ile 1984 yılları arasındaki terör saldırılarında 21 ülkede Ermeni terör örgütü tarafından gerçekleştirilen 200 terör saldırısında 34'ü diplomat olmak üzere 58 Türk vatandaşının hayatını kaybettiğini vurguladı. Sidney'de gerçekleştirilen söz konusu terör saldırısının, Avustralya'da ilk siyasi cinayet olma özelliğini taşıdığını, Ermeni terör örgütünün bu olayı üstlendiği halde faillerinin hala yakalanmadığını vurgulayan Çelik şöyle konuştu: Bu konuta her girip çıktığım da bu acı ölümü ve ailelerin çektiği acıyı hatırlıyorum. Bugün burada Avustralya Türk toplumu açısından en önemli günlerden birine şahit oluyoruz. Bu sabah merhum Başkonsolos Şarık Arıyak ve güvenlik görevlisi Engin Sever'in Ermeni teröristler tarafından öldürülmeleri dolayısıyla buradayız. Tam 31 yıl önce 17 Aralık 1980 tarihinde evinden ayrılırken eşinin ve 8 yaşındaki kız çocuğunun gözlerinin önünde öldürüldü. Kendisinin Avustralya Türk dostluğu adına çok büyük katkıları oldu.Daha sonra Konsolosluk rezidansının önündeki kaldırıma konulan plaketin açılışı, Büyükelçi Oğuz Özge ve Başkonsolos Gülseren Çelik tarafından yapıldı. Törene katılanlar hayatını kaybedenlerin anısına hazırlanan plaketin önünde hatıra resmi çektirdi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.