Erzincanlı usta saz üstatlarına bağlama yapıyor ama çalmasını bilmiyor

15 Aralık 2012 Cumartesi 12:25
Erzincanlı usta saz üstatlarına bağlama yapıyor ama çalmasını bilmiyor






ERZİNCAN (CİHAN)- Erzincan´da 20 yıldır bağlama ustalığı yapan Yılmaz Kılınç, halk ozanları dahil bir çok saz üstadının bağlamasını yapan isim olarak bilinmesine rağmen bağlama çalmasını bilmiyor. Ürettiği bağlamaların büyük çoğunluğunu gurbetçiler vasıta ise ile Avrupa'ya gönderen Kılınç, ayda 5 bağlama üretebildiğini, bazı bağlamaların ise üretiminin 6 ayı bulduğunu söyledi.

20 yıl önce bağlama çalmak için uğraş veren ama başarılı olamayan evli ve 2 çocuk babası Yılmaz Kılınç(48), çalamadığı bağlamaları yapmanın gururunu yaşıyor. 13 Şubat Çarşısında küçük bir atölyede 20 yıldır bağlama yapan Kılınç, ağacın cinsine göre ayda ortalama 5-6 bağlama yapıyor. Bağlama yapmak için maun, dut ve kırmızı ardıç ağaçlarını tercih eden Yılmaz Kılınç, bazı bağlamaları ise yaklaşık 6 ayda tamamladığını söyledi. Bağlama yapımını aşama aşama anlatan Kılınç, zahmetli ve bir o kadarda emek isteyen bir çalışma olduğunu dile getirdi.


Bir bağlamanın oluşumunda ağacın önemli olduğunu ifade eden Kılınç, belli bir süre geçtikten sonra ağaçları kuruttuğunu ve daha sonra gerekli işlemleri yaparak bağlamanın ortaya çıktığını söyledi. Ayda 5 tane bağlama yaptığını vurgulayan Yılmaz Kılınç, İyi bir bağlama 5-6 yıl kurumuş bir maun ağacından ortaya çıkıyor. Bağlamaları ağırlıklı olarak yurt dışına, gurbetçilerin yoğun olduğu ülkelere gönderiyorum. Onlar yazın izine geldikleri zaman bağlamalarını buradan alıp gidiyorlar. Başta Almanya, Hollanda ve Fransa olmak üzere yurt içinden de gelen talepler doğrultusunda bağlama üretiyorum. dedi.


Çocuk yaşta bağlama çalmaya heveslenmediğini, bağlaması olmadığı için kendi bağlamasını yapmak için çok uğraştığını ardından atölye kurarak bağlama yapmayı öğrendiğini anlatan Kılınç, Bağlama yapmayı öğrendim ama çalmayı öğrenemedim. diye konuştu.

Bağlama çalmaya merakı olanlar ise Yılmaz Kılınç´ın atölyesini ziyaret ederek, bağlamalarını tamiratını ve gerekli ayarlarını yaptıklarını belirterek, Kılınç ustalığından memnun olduklarını belirtti.


CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.