Fatih'te ikinci Ali Sami Yen skandalı

Kazlıçeşme, Bakırköy, Yeşilköy sahil şeridinde mahkemenin durdurma kararı vermesine rağmen rezidans inşaatları devam ederken, Aksaray'da yeni bir yağmanan ayak sesleri geliyor.

26 Eylül 2014 Cuma 02:45
Fatih'te ikinci Ali Sami Yen skandalı






Fatih'te ikinci Ali Sami Yen skandalı


İstanbul'un hayati derecede önem taşıyan arsalarının yağması sürüyor. Kazlıçeşme, Bakırköy, Yeşilköy sahil şeridinde mahkemenin durdurma kararı vermesine rağmen rezidans inşaatları devam ederken, Aksaray'da yeni bir yağmanan ayak sesleri geliyor.
Fatih Belediye Meclisi aldığı bir kararla, beklenen büyük İstanbul Depremi gibi felaketlerde toplanma ve ilk yardım alanı olarak ayrılan alanı Metal Yapı A.Ş.'ye otel yapılmak üzere sattı. Bu satış akıllara 'Yeşil alan yapılacak' vaadiyle ele geçirilen Ali Sami Yen stadyumunun bugünkü halini hatırlattı.
Şişli Belediye Başkanlığı döneminde Ali Sami Yen'i 'Yeşil alan' ağırlıklı ve Mecidiyeköy'ün otopark sorununu kökten çözecek devasa bir kompleks vaadiyle gündeme getiren Mustafa Sarıgül, bölgeye hançer gibi saplanan Torun kuleleri hakkında kendisine yöneltilen sorulara cevap vermiyor.
Sarıgül'ün büyük umutlarla hazırladığı projesi yerine adeta beton yığını devasa bir külçe gibi yükselen Torun Center kuleleri 10 işçinin can verdiği asansöz kazası ile Türkiye'nin gündemine gelmişti

AFET TOPLANMA ALANI OTEL OLUYOR


Şişli'de sergilenen oyunun bir benzeri bu kez Aksaray'da, uygulanıyor. Fatih Belediyesi bölgenin en büyük "Afet toplanma alanı" olarak ilan edilen 8 bin metrekarelik araziyi, 5 katlı otel, konut projeleri ve tarihî bir caminin ihyası yapılmak üzere imara açtı. Belediye imar oyununu meclis üyelerine kabul ettirmek için Adnan Menderes döneminde Vatan Caddesi yoluna kurban verilen bir camini yeniden ihyasını öne sürdü. Tıpkı Torunlar Center inşaatının yükseldiği Mecidiyeköy'deki Ali Sami Yen arsası gibi Afet toplanma merkezi de çok önemli bir yol üzerinde bulunuyor. Trafiği ile meşhur Vatan Caddesi'nin tam ortasında ve kavşakta. Alan içerisinde bir kısmı otopark ve market hemen yanında ise Aytekin Kotil Parkı bulunuyor.

CAMİ YERİNE OTEL, PARKA İSE CAMİ

Fatih Belediye Meclisi, tarihi yarımada sınırları içerisinde kalan 8 bin metrekare büyüklüğündeki 50 parsel araziyi oy çokluğu ile kısmen konut ve ticaret alanına çevirdi. Metal Yapı Konut Anonim Şirketi'nin satın aldığı araziye 5 kat yüksekliğinde otel ve konut projesi yapılabilecek. Konumu itibariyle İstanbul'un en önemli ulaşım noktalarından biri olan Vatan Caddesi üzerinde bulunan arazide, Menderes döneminde yıkılan camilerden biri olan Simkeş Camii İhya Projesi de yer alıyor. Ancak yıkılan caminin yerine otel yapılacağı için, yeni inşa edilecek cami Aytekin Kotil Parkı'nın yanı olacak.

İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'nün, projenin "1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı ile 1/1.000 ölçekli planın ana kararını bozucu, yoğunluğu artırıcı, emsal teşkil edici nitelikte" olduğu yönünde görüş bildirmesine rağmen, alınan kararla bölgeye otel ve konut projeleri yapılabilecek.

FATİH BELEDİYESİ BU KONUDA NE DİYOR?


Konuyla ilgili Fatih Belediyesi'nden yapılan açıklamada ise "2. derece ticaret alanı" (otel alanı) ve "konut alanı" olarak kabul edilen arazide otel alanının yüzde 92 oranında düşürüldüğü, park alanının ise yüzde 120 oranında genişletildiği savunuldu.

Açıklamada, "İmar Planı'na göre bu alandaki otel alanının oturum alanı 2.726 metrekare iken belediyemizin önerisiyle 1.520 metrekareye ve toplam inşaat alanı 13.630 metrekare iken 7600 metrekareye düşürülmüştür. Yine mevcut imar planında konut + ticaret alanı olarak gösterilen kısmın oturum alanı 2.550 metrekare iken belediyemizin önerisiyle 1.957 metrekareye ve toplam inşaat alanı ise 12.750 metrekare iken 9.785 metrekareye düşürülmüştür. Aynı plandaki park alanı ise mevcut planda 1.661 metrekare olarak belirlenmişken teklif planda 3.600 metrekareye çıkarılmıştır" ifadelerine yer verildi.

Öte yandan, Mimarlar Odası ve CHP Fatih Belediye Meclis üyelerinin Fatih Belediyesi'nin hazırladığı 1/1.000'lik imar planları ile ilgili olarak İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'nde açtığı davalar devam ediyor.
Son Güncelleme: 26.09.2014 03:00
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.