• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Fırat Nehri'ne 20 ton siyanür boşaltmışlar
Gündem
Yayınlanma: 25 Haziran 2022 - 01:42

Fırat Nehri'ne 20 ton siyanür boşaltmışlar

Türkiye büyük bir çevre felakatiyle karşı karşıya. Erzincan İliç’te siyanür akan borulardan birisinin kırıldığı ve 20 ton Fırat Nehri'ne aktığı jandarma tutanağına yansıdı

4 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Fırat Nehri'ne 20 ton siyanür boşaltmışlar

Fırat Nehri'ne 20 ton siyanür boşaltmışlar

Bir yandan orman yangınları, diğer yandan Türkiye'nin dört bir yanında maden şirketlerinin neden olduğu doğa katliamları durmak bilmiyor. Erzincan İliç’teki altın madeninin siyanür borularından birisinin kırıldığı ve 20 ton civarında siyanürün çevreye yayıldığı jandarma tutanağına yansıdı. Maden işletmesi hakkında çevreyi kirlettiği iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, İliç’te altın araması yapılan ve siyanür borularının patlayarak Fırat Nehri'ne karıştığı söylenen maden ocağı bölgesinde basın açıklaması yaparak, “Burada bir Çernobil yaşanıyor. Bu iş jandarma tutanağı ile halledilebilecek bir iş değil. Acil durum ilan edilmesi gerekiyor” dedi.


Erzincan'ın İliç ilçesindeki faaliyet yürüten Anagold Madencilik işletmesi hakkında çevreyi kirlettiği iddiasıyla soruşturma başlatıldı. İlçenin Çöpler köyünde faaliyet yürüten altın madeni işletmesinin siyanür borusunda sızıntı olduğu yönündeki iddialar üzerine İliç Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti.

Başsavcılık, iddiaları araştırmak üzere TCK'nin 'çevreye zarar verecek şekilde, atık veya artıkların toprağa, suya veya havaya verilmesi' hükmünü içeren 182'nci maddesinde düzenlenen 'çevrenin taksirle kirletilmesi' suçundan soruşturma açtı. Jandarma ekipleri soruşturma çerçevesinde işletmenin bulunduğu bölgede herhangi bir çevre kirliliği olup olmadığı konusunda inceleme yaptı. Altın madeninin siyanür borularından birisinin kırıldığı ve 20 ton civarında siyanürün çevreye yayıldığı jandarma tutanağına yansıdı.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ da, Erzincan İliç’te altın araması yapılan ve siyanür borularının patlayarak Fırat Nehri'ne karıştığı söylenen maden ocağı bölgesinde basın açıklaması yaptı.

'DERHAL ACİL DURUM İLAN EDİLMELİ'

Özdağ, 'Burada bir Çernobil yaşanıyor. Şu anda Ankara hala uyumaya devam ediyor. Bu iş jandarma tutanağı ile halledilebilecek bir iş değil. Acil durum ilan edilmesi gerekiyor ve devletin bütün kaynaklarını buraya ayırması gerekiyor. Çünkü barajda toplanan bu zehir, kısa süre sonra bütün Türkiye'ye özellikle de güney illerimize doğru akmaya başlayacak. Bu kabul edilebilir bir durum değil‘‘ ifadesinde bulundu.

İliç’te doğa soykırımı yaşandığını ifade eden Özdağ, “Bu siyanür havuzu tahliye edilen borulardan dün geceden itibaren dışarı aktığı tespit edildi. Burayı büyütmeye karar vermişler ve inşaat devam ediyor. Burada siyanür denizi ortaya çıkacak. Bu siyanür nehre karışarak buradan Harran’a kadar iniyor ve oradan da Ortadoğu’ya. Bu bir katliam. Türk topraklarında bu doğa katliamını ve dolayısıyla insan hayatını tehlikeye atan uygulamayı yapanlar, bunu kendi ülkelerinde yapamazlar. Türkiye’nin her yerinde doğaya karşı girişilen katliamların karşısında olduysak burada tavrımızı ortaya koymak için bulunuyoruz. Bu konunun arkasını bırakmayacağız. Türk topraklarında böyle bir pisliğe izin vermeyeceğiz. İnsanımıza ve gelecek nesillere karşı girişilmiş bir suikasttır” diye seslendi.

Ümit Özdağ, 'Bütün Türkiye durumun ne kadar vahim olduğunu görmek ve anlamak zorunda. Siyanür akan borulardan birisi kırılıyor ve jandarma tutanağına göre en az 20 ton siyanür akıyor. Kabul edilebilir bir durum değil. Havada kötü bir koku var. Derhal acil durum ilan edilmesi gereken bir süreçle karşı karşıya ülkemiz' dedi.

'ESKİ FETÖ’CÜ SAVCI AYLIK 5 BİN DOLAR BURAYI HARACA BAĞLIYOR'

Özdağ’a bilgiler aktaran İliçli yurttaş Sedat Cezayirlioğlu da, İliç ilçesinde Amerika ve Kanadalılara ait altın madeninde siyanür borusunun patladığını, patlayan borudan yayılan siyanürün dereye boşaldığını belirterek, “Bu dere de aşağıda gördüğünüz Fırat Nehri'ne boşalıyor' dedi.

Cezayirlioğlu, “Bu su 5 tane barajımızı besliyor. GAP’ta belki de 3 gündür siyanürlü tarım yapıyorlar sülfürik asitle. O kadar ki tehlike büyük. Burasının acilen durdurulması lazım, beka meselesi burası. Burayı dünyaya duyurdum, başıma gelmedik kalmadı. Burası için insan öldürüldü. İlhan Cihaner 20 gün önce tüm Türkiye’ye duyurdu. 2008 yılında sondaj aşamasında eski FETÖ’cü savcı aylık 5 bin dolar burayı haraca bağlıyor. Özel İstanbul’dan bilimsel raporlar getirttiriyor, istedikleri raporları yazdırmak için Erzincan Havaalanında karşılıyorlar. Bunu itiraf eden adam, İlhan Cihaner’in sorguya aldığı adam 4 gün yediği melemenden zehirleniyor, otopsi bile yapılmadan beyin kanaması diye götürüyorlar” şeklinde konuştu.
 

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Tatlı dilli, güler yüzlü, herkesin favorisi burçlar: Sempatiklik onlarda doğuştan
Tatlı dilli, güler yüzlü, herkesin favorisi burçlar: Sempatiklik onlarda doğuştan
Termometreler çıldıracak: Gölge bile yetmeyecek! Meteoroloji kırmızı alarm verdi... 9 gün sürecek sıcaklık dalgası kapıda
Termometreler çıldıracak: Gölge bile yetmeyecek! Meteoroloji kırmızı alarm verdi... 9 gün sürecek sıcaklık dalgası kapıda
En öfkeli ve patlamaya hazır 4 burç: Sabır onlarda sınırlı
En öfkeli ve patlamaya hazır 4 burç: Sabır onlarda sınırlı
Prof. Dr. Mehmet Akalın: Enez, Kenara atılacak Bir İlçe Değil; Yeter Artık !
Prof. Dr. Mehmet Akalın: Enez, Kenara atılacak Bir İlçe Değil; Yeter Artık !
Son Haberler
Çam kokuları, serin rüzgarlar ve eşsiz manzara: Gören dönmek istemiyor! Yemyeşil dağların arasında saklı cennet keşfedilmeyi bekliyor
Çam kokuları, serin rüzgarlar ve eşsiz manzara: Gören dönmek istemiyor!...
Futbol tarihine geçecek imza: Sahne onun için hazırlandı! Hoş geldin Lewandowski
Futbol tarihine geçecek imza: Sahne onun için hazırlandı! Hoş geldin...
Tatlı dilli, güler yüzlü, herkesin favorisi burçlar: Sempatiklik onlarda doğuştan
Tatlı dilli, güler yüzlü, herkesin favorisi burçlar: Sempatiklik...
Termometreler çıldıracak: Gölge bile yetmeyecek! Meteoroloji kırmızı alarm verdi... 9 gün sürecek sıcaklık dalgası kapıda
Termometreler çıldıracak: Gölge bile yetmeyecek! Meteoroloji kırmızı...
Hayal değil, gerçek oluyor: İlk kez otomobil alacaklara özel teşvik! Hurda teşviki ve ÖTV indirimiyle yeni dönem başlıyor
Hayal değil, gerçek oluyor: İlk kez otomobil alacaklara özel teşvik!...
Koca koca adamlar, İBB Başkanının elini kolunu nasıl bağlarız arayışında
Koca koca adamlar, İBB Başkanının elini kolunu nasıl bağlarız arayışında

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.