Güngören Belediyesi, yaz tatilini Akdeniz ve Ege'de geçirmiş

Sayıştay tarafından denetlenen Gügören Belediyesi'nin geçtiğimiz yıl kiraladığı araçlar ve harcadığı akaryakıt giderleri dudak uçuklatacak cinsten.

04 Kasım 2018 Pazar 17:24
Güngören Belediyesi, yaz tatilini Akdeniz ve Ege'de geçirmiş






Güngören Belediyesi, yaz tatilini Akdeniz ve Ege'de geçirmiş


Her yıl düzenli olarak Sayıştay tarafından denetlenen yerel yönetimlerin akıllara zarar harcamaları, savurganlıkları gözler önüne serildi. Güngören Belediyesi'ne ait Sayıştay Raporu'nda ilçe genelinde iş yerlerinin yüzde 98'nin denetlenmediği, yüzde 54'nün ise ruhsatsız olduğuna vurgu yapıldı. 


Sayıştay'ın yerel yönetimlerle ilgili hazırladığı denetim raporları, belediye başkanlarını yakyaşan seçimler öncesi zor durumda bırakacak cinsten. Güngören Belediyesi Sayıştay denetim raporunda, belediyeye ait araçların, yaz ayları boyunca Ege ve Akdeniz bölgelerinde dolaşmasına dikkat çekilerek "Buralarda belediye olarak ne iş yapıyordunuz" sorusu yöneltildi.

YAZ AYLARINDA EGE VE AKDENİZ'DE RESMİ ARAÇLARIN NE İŞİ VAR


Sayıştay da resmi araçların kullanımının Ege ve Akdeniz kıyılarında yoğunlaştığına dikkat çekerek Güngören Belediyesi’ne coğrafi sınırlarını hatırlattı.

Güngören Belediyesi'nin 2017 yılına ilişkin Sayıştay denetiminde belediye personelinin resmi hizmet araçlarını şahsi işlerinde kullandığı tespit edildi.

Sayıştay raporunda, belediye personelinin  belediye hizmet araçlarını herhangi bir görev emri olmadan; mesai saatleri dışında, hafta sonu ve resmi tatillerde özel işlerinde kullandığı, hafta sonları şahsi kullanımlar için il dışına çıktığı, araçların günlük kira bedeli üzerinden kiralanmasına rağmen personelin belediye araçlarını yıllık izin kullanacakları yerlere götürdüğü ve izin süresince  araçların tamamen şahsi kullanımlarında olduğu kaydedildi.

Yakıt giderleri ile otoyol ve köprü ücretlerinin de belediye bütçesinden karşılandığına dikkat çekildi. Belediyenin Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından, 16 Mayıs 2017 tarihinde KDV hariç 15 milyon 230 bin 276 TL tutarında “Hizmet Aracı ve Sürücü Kiralama İşi” ihalesine çıkıldığı, araçların kamu hizmetlerinde kullanılması maksadıyla ilgili müdürlüklere verildiği anlatıldı.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile  devlet memurlarının resmi araç ve gereçleri  özel işlerde kullanılmasına yasak getirildiği hatırlatıldı. Başbakanlık tarafından tasarruf tedbirlerine ilişkin yayımlanan genelgede de resmi araçların özel işlerde kullanılmaması gerektiğinin belirtildiği aktarıldı. 


TAŞINMAZ KAYITLARI VE RAKAMLAR ARASINDA UÇURUM FARKI 

Yapılan incelemelerde, idarenin taşınmaz kayıtları ile bunlara ilişkin muhasebe kayıtlarının tür ve tutar itibariyle birbirleri ile örtüşmediği görülmüştür. 

İdarenin taşınmaz kayıtlarında taşınmazlarının 241.821.081,72 -TL olduğu, buna ilişkin muhasebe kayıtlarında ise 427.197.194,03 -TL olarak yer aldığı görülmektedir. Karşılaştırma yapıldığında, idarenin taşınmaz kayıtlarının değerleri ile muhasebe kayıtları arasındaki uyumsuzluğun 185.376.112,31 -TL olduğu görülmüştür.

Söz konusu durumun ayrıntısına inildiğinde bazı uyumsuzlukların nedeni tespit edilmiş olsa da uyumsuzlukların tamamının kaynağına ilişkin net bir belirleme yapılamamıştır. Örneğin taşınmaz kayıtlarında 204.716.819,23 -TL tutarında arsa mevcut iken muhasebe kayıtlarına göre bu tutar 173.795.607,03 -TL’dir. Arada 30.921.212,20 -TL fark vardır. 
Yapılan araştırmada bunun, Emlak ve İstimlak Müdürlüğünde arsa olarak kayıtlı olan bir kısım taşınmazın Mali Hizmetler Müdürlüğünde Başkanlığında bina vb. şeklinde kayıtlı olmasından kaynaklandığı görülmüştür.


RUHSATSIZ İŞYERLERİNİN SAYISI ÇOK FAZLA

Güngören Belediyesi'nde yapılan denetimlerde tarafımızca, Güngören İlçesinin mülki sınırları içerisinde 12.165 adet faal işyerinin olduğu tespit edilmiştir. Söz konusu işyerlerinin işyeri açma ve çalışma ruhsatının olup olmadığı noktasında denetim yapılmış 12.165 adet işyerinin 932 (toplam faal işyeri sayısının % 7’ si) adeti denetlenmiştir. Faal işyeri sayısının sadece % 7’si denetlenmesine rağmen 932 adet işyerinden 506 adet işyerinin ruhsatsız faaliyet gösterdiği görülmüştür. Diğer bir anlatımla, Güngören ilçesinin mülki sınırları içerisinde % 54
düzeyinde ciddi bir oranda işyerinin ruhsatsız faaliyet gösterdiği tespit edilmiştir.


Bu bağlamda, Belediye tarafından işyerleri içerisinde denetlenmeyen % 93’lük kısımla ilgili gerekli çalışmalar yapılmalı ve işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan faaliyette bulunan işyerlerine ilişkin Yönetmelik hükümleri gereğince işlem tesis edilmelidir.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.