Halit Akçor, muhteşem sultanları anlattı

12 Aralık 2012 Çarşamba 16:11
Halit Akçor, muhteşem sultanları anlattı






BOLU (CİHAN)- Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Öğrenci Konseyi ile Bolu Gençlik Merkezi(BOGEM) tarafından ortaklaşa düzenlenen, Medeniyet Coğrafyamızın İşaret Taşları ve Muhteşem Sultanlar konulu konferansa, Samanyolu Televizyonu'ndaki 'Aktüel Kamera' adlı tarih-gezi programı sunucusu ve Nüanstur baş rehberi Halit Akçor katıldı.

Kültür Merkezi Mavi Salon´da düzenlenen konferansta konuşmasına 'Bir medeniyet coğrafyamız ve bir kültür coğrafyamız var' diyerek başlayan Akçor, bu coğrafyaları Hadis-i Şerif'lerden örnekler vererek açıkladı.

Yavuz Sultan Selim Han´ın fetihleri sonucu hilafetin Osmanlılara geçtiğini ve Kutsal Emanetlerin İstanbul´a getirildiğini hatırlatan Akçor, bu dönemden sonra Hz. Muhammed´in(SAV) Ayak İzi, Hırkası ve Sancak'ının seferlerde taşındığını ve devletinde Devlet-i Aliye-i Muhammediye adını aldığını anlattı. Halit Akçor, konuşmasında, Osmanlı Sultanlarının birçok devlete ve millete yaptıkları yardımları da örnekler vererek anlattı. 1490´lı yıllarda 2. Beyazıd döneminde 12 bin Yahudinin kurtarıldığını, halen İspanya´da Ağustos ayının ilk haftasında yapılan törende insanlığın son adası diye nitelendirilen Osmanlı Devleti´nin hayırla yad edildiğini ifade eden Akçor, 2. Selim döneminde de Katalonya´nın doğusundaki Galiçya´ya maddi yardım yapıldığını kaydetti. Sultan Abdülmecit´in kıtlık zamanında İrlanda´ya yardım yapmak istediğini fakat dönemin İngiltere Kraliçesi´nin buna izin vermediğini, buna rağmen Sultan Abdülmecit´in savaşı göze alarak İrlanda´ya yardım gönderdiğini belirten Akçor, yardımların getirildiği otelin üzerinde günümüzde Sultan Abdülmecit´e hitaben yazılmış teşekkür yazısının bulunduğunu söyledi. Akçor, Sultan Abdülhamit döneminde ise Nazım Hikmet´in öz dedesi Mehmet Enver Paşa´nın Amerika´nın işgali altındaki Küba´ya, Bülent Ecevit´in öz dedesi Seyhanzade Mustafa Şükrü Efendi´nin de Çin´e yardım amacıyla gönderildiklerini anlattı.

Konferansın sonunda, Bolu Sanayici ve İşadamları Derneği (BOSİAD) Genel Sekreteri Mehmet Özgan, Halit Akçor´a teşekkür plaketi verdi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.