Hatay Valisi Lekesiz muz hasadı yaptı

15 Aralık 2012 Cumartesi 17:16
Hatay Valisi Lekesiz muz hasadı yaptı






HATAY (CİHAN)- Hatay´ın Hassa ilçesinde kurularak muz üretimine başlayan tesisi gezen Vali Mehmet Celalettin Lekesiz muz hasadı yaptı.

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, 'Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı´ kapsamında geçtiğimiz yıl Hassa ilçesinde kurularak muz üretimine geçen Amanos Fruits Tesisleri'nde incelemelerde bulundu. Vali Lekesiz incelemelerde işadamı Nuri Gündoğdu ve ortağı Mehmet Kaya´dan üretimle ilgili bilgi aldı.

Hatay´da tarım sektörünün önemine değinen Vali Lekesiz, İlimizde insanımızın yaklaşık yüzde 30´u tarım sektöründe istihdam ediliyor. Tarım sektörünün Hatay´ın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası´na yaptığı katkı yüzde 20 oranında. İlimizin 2000´li yılların hemen başında bir yılda elde ettiği tarımsal üretimin parasal karşılığı yaklaşık 565 milyon lira iken 2011 yılı sonu itibarı ise bu rakamın 3 milyar lirayı geçtiğini görüyoruz. dedi.

Reyhanlı Barajı´nın 2015 yılı Mayıs ayında hizmete girmesi ile 600 bin dekar tarım arazisinin, Orta Menzelet sulama projesi ile de yaklaşık 400 bin dekar tarım arazisinin sulanacağını, diğer projelerin de hayata geçmesi ile birlikte sulanabilir arazilerin oranının yüzde 22'den yüzde 75´lere çıkacağını kaydeden Lekesiz, Bu, bir taraftan ürün deseninin değişmesini, bir taraftan katma değeri yüksek ürünlere yönelmemizi ve sulama maliyetlerinin hemen hemen sıfırlanmasını sağlayacak, Hatay´da tarım sektörü büyük bir ivme kazanacak. diye konuştu.

Tüm bu çalışmaları daha iyi noktalara götürebilmek amacı ile Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı´nın hazırlandığını hatırlatan Lekesiz, Türkiye´de tarım sektörü, geçimi sağlamak, muhannete muhtaç olmamak için kullanılan bir alan olarak algılanıyor, oysa tarım sektörü zenginlik üreten bir sektördür. Çok daha fazlasını alma potansiyelimiz varken niçin almayalım demiştik. Bu nedenle 972 veriyi analiz eden, tarım sektörünün ulusal ve küresel düzeyde ilişkilerini de göz önüne alıp dünya pazarını ihracat bazında ele alan bir anlayışla bu planı hazırladık. Hedefimiz Ortadoğu´nun tarım ve ticaret üssü olmak. İşte bu tesis de bu plan kapsamında yapıldı. diye konuştu.

Vali Lekesiz, geleneksel tarım yöntemleri ile 10 dönümlük araziden yılda 5 -6 bin lira gelir elde edilirken, planda önerilen yöntemlerle tarım yapılan 10 dönümlük muz serasından ise yılda 50-55 bin lira gelir sağlandığını kaydetti. Tüm üreticilerin bu plana uymaları tavsiyesinde bulunan Lekesiz, iş adamı Gündoğdu'ya hem plana uyarak üretim yaptıklarından hem de muz seralarına gösterdikleri özenden dolayı teşekkür etti. Vali Lekesiz tesisteki incelemelerinin ardından muz hasadı yaptı. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.