• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Her insan doğaya 210 ağaç borçlu
Gündem
Yayınlanma: 04 Haziran 2020 - 12:36

Her insan doğaya 210 ağaç borçlu

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Dünya Çevre Günü kapsamında açıklama yaptı. Karacabey her insanın doğaya hayatı boyunca 250 ağaç borcu olduğunu söyledi.

3 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Her insan doğaya 210 ağaç borçlu

Her insan doğaya 210 ağaç borçlu

Tüm dünyada 48 yıldır 5 Haziran tarihinde kutlanan Dünya Çevre Günü kapsamında açıklama yapan Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, ormanların insan hayatındaki yaşamsal önemine vurgu yaparak “2 olgun ağaç 4 kişilik bir ailenin yıllık oksijen ihtiyacını karşılıyor. Ağaçlar elbette sadece oksijen üretmiyor. Suyu koruyor, selleri ve erozyonu önlüyor, zengin biyolojik çeşitliliğe sahip olmamızı sağlıyor ve mobilyadan kağıda ihtiyacımız olan pek çok şeyi bize sunuyor. Her insan yılda üç büyük ağaç kadar ağaç ürünü kullanıyor. Bu yüzden her birey en az üç fidan dikmeli. Ortalama ömrü 70 olarak aldığımızda hayatımız boyunca doğaya 210 ağaç borçlu olduğumuzu gösteriyor” dedi.

Birleşmiş Milletler Örgütü’nün 5 Haziran 1972 yılında İsveç’in başkenti Stockholm’de 133 ülkenin katılımı ile düzenlediği zirve günü “Dünya Çevre Günü” olarak ilan edildi. O tarihten bu yana çevre sorunlarına karşı kamuoyunun dikkatini çekmek, halkı bilinçlendirmek üzere dünya genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanan Dünya Çevre Günü’nün bu yılki teması ‘Biyolojik çeşitliliğin korunması’ olarak belirlendi.

Her yıl 300 milyon yeni fidan dikiliyor

Her yıl Türkiye’de de çeşitli kurum, kuruluş ve STK’ların katılımıyla kutlanan bu özel gün kapsamında bir açıklama yayınlayan Orman Genel Müdürü Karacabey, “Dünya genelinde 1,6 milyon insan geçimini ormanlardan sağlıyor. Buna karşın her yıl dünyamızda ortalama 13 milyon hektarlık orman varlığı yangınlar veya çeşitli sebeplerden zarar görüyor. Ülkemiz ise dünya genelinde orman varlığını arttıran nadir ülkelerden biri. Türkiye’de 22,7 milyon hektar ormanlık alan bulunuyor. OGM olarak her yıl ülkemize ortalama 300 milyon yeni fidan kazandırıyoruz. 2023 hedefimiz ise orman varlığımızı yüzde 30’a çıkarmak ve 7 milyar fidanı toprakla buluşturmak” diye belirtti.

1 yılda 61 milyon ton oksijen üretimi

Açıklamasında, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi yükümlülükleri kapsamında hazırlanan 2020 yılı Sera Gazı Envanteri Raporuna (1990-2018) değinen Karacabey, Türkiye’deki orman varlığının 2018 yılında 84 milyon ton karbondioksiti atmosferden alarak bunun 22,9 milyon tonunu karbon olarak tutup, kalan 61,1 milyon tonunu oksijen olarak atmosfere saldığını kaydetti.

2 olgun ağacın 4 kişilik bir ailenin yıllık oksijen ihtiyacını karşıladığını söyleyen Karacabey, “Ağaçlar elbette sadece oksijen ihtiyacımızı karşılamıyor. Bir ağaç 284 çeşit böceğe ev sahipliği yapıyor. Evinizin etrafında ağaç varsa, ısınma ve soğutma masraflarınız yüzde 30 daha az oluyor. Ağaçlar havayı temizler ve sera etkisi ile mücadele eder. Ağaçlar gıda üretir ve bizi iyileştirir.

Mobilyadan kâğıda kadar ağacı hayatımızın her alanında kullanıyoruz. Bunlar sadece ağaçların faydalarına birkaç örnek, daha sayamadığımız nice faydaları var. Ağaçlar yeryüzünün damarları gibidir. Dünyamızı koruyarak, canlılığın devamını sağlıyor. Kaynaklara göre, her insan yılda üç büyük ağaç kadar ağaç ürünü kullanıyor. Bu yüzden her birey en az üç fidan dikmeli. Ortalama ömrü 70 yıl olarak aldığımızda hayatımız boyunca doğaya 210 ağaç borçlu olduğumuzu gösteriyor” dedi.

Orman yangınlarına karşı 7/24 tetikteyiz

Açıklamasında orman yangınlarına da dikkat çeken Karacabey, şöyle devam etti; “Ülkemizde her yıl 2 binin üzerinde orman yangını yaşanıyor. Bu yangınlar yüzde 88 oranında insan kaynaklı gerçekleşiyor. Halkımızı, kırsalda yaşayan vatandaşlarımızı ve okul çağındaki çocuklarımızı bilinçlendirmek için eğitim çalışmaları yapıyoruz. 776 yangın gözetleme kulesi ve insansız hava araçlarıyla (İHA) ormanlarımızı 7 gün 24 saat izliyoruz. Yangınlara erken ve etkili müdahale kapsamında bu yıl yer ekiplerimizde 1072 arazöz, 281 su tankeri, 586 ilk müdahale aracı, 185 dozer, 473 diğer araç-iş makineleri dâhil toplam 2 bin 597 aracımız ve bu araçlarda görevli 10 bin 545 yangın işçisi, 3 bin teknik eleman, 5 bin memur olmak üzere 18 bin 545 personelimiz hazır bulunuyor. Orman yangınlarına havadan destek için ise 6 idare helikopterinin yanı sıra, 25 yangın söndürme helikopteri ve 2 amfibik uçak görev alıyor.”

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Sessizliğe aşık 4 burç: Gürültüden, kalabalıktan anında kaçıyorlar
Sessizliğe aşık 4 burç: Gürültüden, kalabalıktan anında kaçıyorlar
Migros’ta Temmuz fırtınası: Fırsat avcıları dikkat! Migros Seç-Al kampanyasında fırsatlar yağmur gibi
Migros’ta Temmuz fırtınası: Fırsat avcıları dikkat! Migros Seç-Al kampanyasında fırsatlar yağmur gibi
Termometreler alarm veriyor: Sıcaklık rekoru geliyor! O tarihte Türkiye yanacak
Termometreler alarm veriyor: Sıcaklık rekoru geliyor! O tarihte Türkiye yanacak
Lezzetin başkentleri belli oldu: Gurmeleri kıskandıran liste! Türkiye’den 2 şehir dünya listesini salladı
Lezzetin başkentleri belli oldu: Gurmeleri kıskandıran liste! Türkiye’den 2 şehir dünya listesini salladı
Son Haberler
Sessizliğe aşık 4 burç: Gürültüden, kalabalıktan anında kaçıyorlar
Sessizliğe aşık 4 burç: Gürültüden, kalabalıktan anında kaçıyorlar
Bekarlar bu illere akın ediyor: Yalnız ve özgür yaşam burada! Yalnız yaşamak isteyenlerin çok göç ettiği 5 şehir
Bekarlar bu illere akın ediyor: Yalnız ve özgür yaşam burada! Yalnız...
Devletten ailelere büyük jest: Başvurana anında ödeme! Aile yılı kapsamında 20 bin TL yardım başladı
Devletten ailelere büyük jest: Başvurana anında ödeme! Aile yılı...
Sıfır araç fiyatında tarihi indirim: TOGG almanın tam zamanı! 830 bin TL’ye TOGG kampanyası yok satıyor
Sıfır araç fiyatında tarihi indirim: TOGG almanın tam zamanı! 830...
Migros’ta Temmuz fırtınası: Fırsat avcıları dikkat! Migros Seç-Al kampanyasında fırsatlar yağmur gibi
Migros’ta Temmuz fırtınası: Fırsat avcıları dikkat! Migros Seç-Al...
Hisar Okulları öğrencilerinden Dünya Çevre Günü’nde duyarlılık çağrısı
Hisar Okulları öğrencilerinden Dünya Çevre Günü’nde duyarlılık çağrısı

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.