Hollanda ticareti geliştirmek için Türkiye'ye yelkenliyle geldi

16 Ekim 2012 Salı 20:44
Hollanda ticareti geliştirmek için Türkiye'ye yelkenliyle geldi






İSTANBUL (CİHAN)- Hollanda'nın başkenti Amsterdam, diplomatik ilişkilerin kurulduğu 400. yıl öncesinde olduğu gibi İstanbul'a gemiyle geldi. Clipper Stad Amsterdam yelkenli gemisi, Amsterdam ve Rotterdam belediye başkanlarının da katılımı ile düzenlenen etkinliklere ev sahipliği yaptı. Amsterdam Belediye Başkanı Eberhard van der Laan, Türkiye'nin Brezilya, Çin, Vietnam ve Hindistan gibi hızlı büyüyen bir ekonomiye sahip olduğunu ifade ederek, Hollanda olarak karşılıklı ticaretimizi artırmak için gemimizle birlikte İstanbul'a geldik. Karşılıklı iki ülkenin yatırımcılarının ilgisi gelecek için umut verici. dedi.

Van der Laan; Türkiye ve Hollanda arasındaki 400 yılık ilişkiler çerçevesinde Roterdam, Amsterdam ve Lahey belediyeleri ile birlikte İstanbul'a geldiklerini belirterek, Ana amacımız İstanbul ve Hollanda arasında işbirlikleri onun yanı sıra dostluk kurmak. dedi. Van der Laan, Bir hafta sürecek bu etkinliği bu ilişkilerimizi devam ettirebilmek adına yapıyoruz. Türkiye'yi özellikle seçmemizin nedeni daha önceki işbirliklerimiz olmakla birlikte Türkiye'nin ekonomisinde çok büyük bir yol kat etmesinden kaynaklanıyor. Hollanda olarak karşılıklı ticaretimizi artırmak için geldik diye konuştu.

150 ŞİRKET GEMİYE GELDİ

Düzenledikleri seminerlere ilginin büyük olduğunu belirten Van der Laan, Dün yaklaşık 150 firma ile birlikte gemimiz Stad Amsterdam'da bir seminerimiz vardı. Bu sabah yine aynı şekilde, sanayi ile ilgili firmalar burada bulunmakta, öğleden sonra da finans sektörü ile ilgili firmalar burada olacak. Seminerlerimizi yarısı Türk yarısı Hollandalı olacak şekilde organizasyonumuzu yapıyoruz. şeklinde konuştu.

Ticaretin adım adım gerçekleşen bir olay olduğu için Türkiye'ye ne kadar yatırım getireceği konusunda net bir rakam veremeyeceklerini belirten Van der Laan, Görüşmeler çok olumlu. Bazıları yeni başlıyor bazıları biraz yol almış durumda o yüzden net bir rakam veremiyoruz. Ancak gelecek adına umutluyuz, Türkiye çok cazip bir ülke. dedi.

Vize konusuyla ilgili hükümetle görüşmelerin sürdürdüklerini ifade eden Van der Laan, Elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Hem sizle iş yapmak istiyoruz diyerek hem böyle bir engel olmasını biz de doğru bulmuyoruz. diye konuştu.

HOLLANDA'DA 400 BİN TÜRK YAŞIYOR

Hollanda'da 400 bin Türk'ün yaşamakta olduğunu ifade eden Van der Laan, Hepsi ülkemize çok iyi uyum sağlamış durumda ve içlerinde iş kurmuş çok başarılı girişimciler mevcut. Türk insanını çok seviyoruz. Türk insanı gelişmeye açık, aynı zamanda meraklı iletişime açık. Biz Türkiye ile uluslararası çalışmalar da yapmak istiyoruz. Çünkü Türk insanı kolay uyum sağlıyor. dedi.

İstanbul'da Hollanda nüfusundan fazla kişinin yaşadığını belirten Laan, şunları söyledi: Bu ziyaretimizde İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile tekrar buluştuk. Kendisiyle 2 yıl öncede görüşmemiz olmuştu. Pazar akşamı kendisini Stad Amsterdam'da ağırladık. Kendisi de bizi ziyarete gelecek. Kendisi çok iyi bir başkan, beni çok etkilediğini de söylemek isterim. Bize İstanbul'u helikopterle gezdirdi. Çok etkilendik, İstanbul inanılmaz büyük ve güzel bir şehir. İstanbul nüfusu bizim tüm Hollanda'nın nüfusuna eşit hatta biraz daha çok. İşi zor ama çok başarıyla yapıyor.

TÜRKİYE'DEN AVRUPA'YA YAPILAN YATIRIMIN HER 3 DOLARINDAN 1'İ HOLLANDA'YA YAPILIYOR

Hollanda Dış Yatırım Ajansı Direktörü Bas Pulles, Hollanda'nın Türkiye'ye çok güvendiğini belirterek, Bundan dolayı 2009 yılında Türkiye'ye Hollanda Yatırım ofisi açtık. Türkiye'de çok başarılı girişimciler var Hollanda'ya yatırım yapan. Ayrıca Hollanda'nın sunduğu vergi avantajı sayesinde Türkler Avrupa'ya yapacakları yatırımlarda da Hollanda'yı üst olarak seçiyorlar. dedi.
Vergi avantajı konusuyla ilgili olarak Pulles, Türkiye'den gelen yatırımcılar yatırım yapmadan önce Hollanda'daki vergi dairesiyle oturup, yatırım sonrası ödeyecekleri muhtemel vergileri hesaplattırıyorlar ve bunun üzerinden çeşitli vergi indirimlerine sahip oluyorlar. şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'DEN BÜYÜK YATIRIMCILAR GELDİ

Pulles, son 10 yılda Türkiye'den Avrupa ülkelerine yapılan yatırımların 17 milyar dolar olduğunu belirterek, Bu yatırımların 4,7 milyar doları Hollanda üzerinden yapıldı. Yani Türkiye'den Avrupa'ya yapılan yatırımın her 3 doların 1 doları Hollanda üzerinden yapılıyor. dedi.

Stad Amsterdam gemisinde Hollandalı ve Türk yatırımcıların bir araya gelerek, işbirliği imkanlarını konuştuklarını belirten Pulles, Türkiye'den FG Group ve Delmar Safety şirketi Hollanda'ya yatırım yapan büyük şirketlerden. Yeni yatırımlarında bu toplantılardan sonra gelecektir. şeklinde konuştu.

Hollanda Büyükelçisi Cornelius Haga 1612 yılında İstanbul'a gelmiş; Osmanlı Padişahı I. Ahmed, Genç Hollanda Cumhuriyeti için önemli ayrıcalık ve haklar tanımıştı. Bu haklar sayesinde Osmanlı İmparatorluğu sınırları dahilinde Hollandalılara seyahat, yerleşme ve ticaret serbestisi sağlandı.

Bu yıl iki ülkenin diplomatik ilişkilerinin 400. yılına ulaşıldı. Hollanda'da Türkiye kökenli 400 bin vatandaş yaşıyor. Türkiye, Hollanda için giderek artan önemde bir ticaret ortağı haline geliyor. Son 10 yılda 3 katına çıkan iki ülke arasındaki ticaret hacmi, 2011 yılında 7,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.