Hopa olaylarının Pazar´daki göstericileri yargılanmaya başlandı

11 Aralık 2012 Salı 14:50
Hopa olaylarının Pazar´daki göstericileri yargılanmaya başlandı






RİZE (CİHAN)- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın 30 Mayıs 2011'deki Hopa mitingi öncesi ve sonrasında çıkan olaylarda hayatını kaybeden emekli öğretmen Metin Lokumcu´nun orantısız güç kullanılarak öldürüldüğü gerekçesi ile Rize´nin Pazar ilçesinde gösteri düzenledikleri için haklarında dava açılan 22 kişinin yargılanmasına başlanıldı.

Hopa olayları sırasında biber gazından etkilenerek hayatını kaybeden emekli öğretmen Metin Lokumcu´nun, polisin kullandığı orantısız güç sonucu öldüğü iddialarıyla aynı gün Rize´nin Pazar İlçesi´nde gösteri düzenleyen 22 kişiye 2911 sayılı Gösteri ve Yürüyüşler Kanununa Muhalefet suçlaması kapsamında dava açılmıştı. Pazar Adliyesi Asliye Ceza Mahkemesinde dava görülmeye başlandı. Bugün görülen davaya 22 sanıktan 16´sı hazır bulundu.

Görülen ilk duruşmada hakim 16 sanığın ifadesini alarak avukatların savunmalarını dinledi. Sanıklardan bir bölümü tesadüfen gösterinin içerisinde yer aldıklarını belirterek haklarındaki suçlamaları kabul etmedi. Bazı sanıklar ise ölümle sonuçlanan bir olayın ardından demokratik haklarını savunduklarını ve polis nezaretinde yapılan gösterinin izinsiz olmadığını söylediler. Bir sanığın elinde bulunan afişi yerde bulduğu yönündeki ifadesi ise dikkat çekti. Sanık ifadesinde, Eski hükümet meydanına doğru yürürken afişi yerde serili olarak buldum ve aldım. Kimin hazırladığını bilmiyorum. dedi.

DAVA, 5 MART 2013 TARİHİNE ERTELENDİ

Hakim, diğer sanıkların zorla getirilmesi, Pazar İlçe Emniyet Müdürlüğünden gösterinin durdurulması için ikaz yapılıp yapılmadığına dair bilgi istenmesi, eksik vekaletnamelerin tamamlanması için davayı 5 Mart 2013 tarihine erteledi. Hakim ifadesi alınan 16 sanığı bir sonraki duruşmaya da katılmamak üzere serbest bıraktı. Bu 16 sanığın yargılamaları tutuksuz olarak devam edecek.

Duruşma çıkışı ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, adliye binası önünde yaptığı açıklamada adalet istediklerini belirterek, 1,5 yıl oldu. Hopa´da bin insanımız, bir öğretmenimiz katledildi. 1.5 yıldır Metin Lokumcu´yu katledenlere dair her hangi bir işlem yapılmış değil. Metin Lokumcu´yu öldürenler yargılanmış değil. Bu konuda açılmış bir soruşturma da söz konusu değil. Fakat Metin Lokumcu´nun ölümünü protesto edenler, bunun için Türkiye´nin birçok yerinde demokratik tepkilerini ifade edenler yargılanıyor. Pazar´da görülen bu davalardan yanlıca bir tanesi. Türkiye´nin birçok yerinde bu davalar açıldı. Metin Lokumcu´ya sahip çıkanlar yargılanıyor. Metin Lokumcu´nun katilleri yargılanmıyor. Biz biran önce Metin Lokumcu´yu katledenlerin yargılanmasını istiyoruz. dedi.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.