Hz. Mevlana'nın torunu: Mevlana'yı araştıran Allah aşkına ulaşır

20 Aralık 2011 Salı 13:44
Hz. Mevlana'nın torunu: Mevlana'yı araştıran Allah aşkına ulaşır








Mevlana Celaleddin-i Rumi, ölümünün 738'inci yılında KKTC' anılıyor. Hz. Mevlana, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) tarafından " Şeb-i Arus ve Anma Haftası Etkinleri"çerçevesinde, 21. kuşak torunu Mehmet Saracel Çelebi'nin de katılımıyla, düzenlenen etkinliklerle yad edildi.

Tasavvuf müziği dinletisi ve sema gösterisinin yer aldığı etkinliklerin ilki Lefkoşa Mevlevi Tekkesi'nde gerçekleştirildi. Buradaki törene Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, UKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen ve pek çok davetli katıldı. 16. yüzyıldan günümüze kadar gelen Lefkoşa Mevlevi Tekkesi'nin mistik dokusunda gerçekleştirilen etkinlikte tasavvuf müziği grubunun seslendirdiği segah niyaz ilahileri ve sema gösterisi icra edildi. Mevlana Celaleddin Rumi'nin çeşitli sözlerine yer verilen etkinlikte Mevlana'nın hayatı, hayat anlayışı ve düşüncesi, temel felsefesi, Mevlevi medreselerinin kurulmasının amacı ve işleyişi anlatıldı.

Düzenlenen etkinlikte konuşan Mevlana'nın Mevlana'nın 21. kuşak torunu Mehmet Saracel Çelebi, "Mevlana aşktır; hoşgörüyü, paylaşmayı, kardeşliği kendisine ilke edinmiş biridir. Onun düşüncelerini benimseyebilmek, uygulayabilmek hoşgörünün temelidir." dedi. Dünyanın her yerinde Mevlana rüzgarı estiğini ifade eden Çelebi, "Onu biraz araştıran Allah aşkına ulaşır. Mevlana'ya gönül vermiş bir insan için onun kendisinin düğün gecesi olarak nitelendirdiği, Allah'a göçtüğü gününü tarihi bir mekanda sizlerle birlikte yaşamaktan son derece mutluyum. Keşke onun düşüncelerini, ilkelerini yaşantımızda sürdürebilsek, herkese duyurabilsek." ifadelerine yer verdi.

UKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nüket Saracel de yaptığı konuşmada, etkinliğin amacının Osmanlı'nın Ada'ya 1571 yılında gelmesiyle kurulan ve 2002'de müzeye dönüştürülen Mevlevihane'de Hz. Mevlana'yı ölümünün 738'inci yılında anmak olduğunu söyledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.