Irak Türkmenlerinin feryadı; Soykırım yapılıyor

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşet Salihi "Türkmen nahiyesi Tazehurmatu'ya kimyasal silahla yapılan saldırı insanlığı hedef alan bir toplu soykırımdır ve terör örgütü IŞİD'in uyguladığı yeni bir yöntemdir" dedi.

13 Mart 2016 Pazar 00:21
Irak Türkmenlerinin feryadı; Soykırım yapılıyor






Irak Türkmenlerinin feryadı; Soykırım yapılıyor

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşet Salihi, Yürütme Kurulu Üyelerini toplayarak, acil toplantı düzenledi. Toplantıda sonrası yayınlanan bildiride, “Türkmen nahiyesi Tazehurmatu'ya kimyasal silahla yapılan saldırı insanlığı hedef alan bir toplu soykırımdır ve terör örgütü IŞİD'in uyguladığı yeni bir yöntemdir” denildi.

Irak'ın Kerkük iline bağlı Türkmen Nahiyesi Tazehurmatu'ya IŞİD tarafından atılan kimyasal Sarin gazı ile Klor Gazı içeren roketler, dünya gündemine bomba gibi düştü. Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşet Salihi, Yürütme Kurulu Üyelerini toplayarak, acil toplantı düzenledi. Toplantıda, son gelişmeler ve zehirli gazdan etkilenen ve hayatını kaybeden 3 yaşındaki kız çocuğu Fatma Semir ile yaralıların durumu ele alındı. Irak Türkmen Cephesi, durumla ilgili bir bildiri yayınladı.

Bildiride, “Türkmen nahiyesi Tazehurmatu'ya kimyasal silahla yapılan saldırı insanlığı hedef alan bir toplu soykırımdır ve terör örgütü IŞİD'in uyguladığı yeni bir yöntemdir. Hardal gazı ile yapılan kimyasal saldırıda son alınan bilgilere göre, 670 kişide çeşitli yaralar görünmüş ve bir Türkmen çocuğu ölmüştür. Yaralanan kişilerin arasında 7'sinin durumunun çok ağır olması nedeniyle Başkent Bağdat'ta tedavi altına alınmıştır. Irak Türkmen Cephesi, Türkmenleri hedef alan bu menfur saldırı ve etnik temizliğin sadece Türkmenlere yönelik olduğunu görmektedir. Bu nedenle Irak Türkmen Cephesi, bölgeyi Türkmenlerden boşaltmaya yönelik bir davranış olduğundan büyük endişe etmektedir” denildi.

Irak Türkmen Cephesi, Merkezi Hükümet ile Uluslararası Koalisyon gücüne çağrı yaparak, derhal müdahale etmelerini istedi ve Türkmen Beşir köyününün, IŞİD'ın elinden kurtarılması ve Türkmen Nahiyesi olan Tazehurmatu'dan tehlikenin uzaklaştırılmasına çağrı yaptı. Ayrıca Irak Çevre Müdürlüğü'nden, derhal olay yerine intikal etmelerini ve kimyasal saldırı nedeniyle meydana gelen çevre kirliliğini bir an önce temizlemelerini de talep etti.

Bildiride şu ifadeler yer aldı:

“Çok saygı değer Dini Mercileri de, Tazehurmatu'da yaşanan kimyasal saldırı nedeniyle Türkmen halkının yanında olmalarını ve destek vermelerine çağrı yapıyoruz. Ayrıca Merkezi Hükümet ile tüm siyasi partilere de, Tazehurmatu halkı için Dini ve Milli görevlerini yerine getirmeleri çağrısında bulunuyoruz. Dünyaca yasak olan Kimyasal silahların sadece Türkmen halkına kullanılması karşısında, Uluslararası toplumun ahlaki sorumluluklarını yerine getirmelerini talep ediyoruz, Irak Sağlık Bakanlığı’nın da, yaralıların vücudunda meydana gelen yanık izlerini tedavi etmeleri için tıbbi ve uzman ekipler göndermesi tarafımızdan istenmektedir. Uluslararası Ceza Mahkemesine yapılacak başvurular içinde, Birleşmiş Milletler ve Dünya Hukuk Kuruluşları, yaralılar ile bir araya gelerek gerçekleri ve beyanatlarını kaydetmelidirler. Başbakan İbadi’den ise, anayasa sorumluluğunu yerine getirerek, Silahlı Kuvvetleri Genel Başkanı olarak, Türkmen halkının zehirli gaz saldırılarından kurtarılması için derhal Türkmen Beşir kasabasını, Uluslararası gücü ve hava desteğiyle kurtarılmasını bir an önce beklemekteyiz.”



Son Güncelleme: 13.03.2016 00:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.