İsa Yusuf Alptekin Vefatı'nın 20. Yılında anılıyor..

Türk Dünyası'nın ulusu, Doğu Türkistan Davasının yılmaz savunucusu ve lideri İsa Yusuf Alptekin'in vefatının 20. yılında bir dizi etkinlikle anılıyor.

27 Kasım 2015 Cuma 20:56
İsa Yusuf Alptekin Vefatı'nın 20. Yılında anılıyor..






İsa Yusuf Alptekin Vefatı'nın 20. Yılında anılıyor..

Türk Dünyası'nın ulusu, Doğu Türkistan Davasının yılmaz savunucusu ve lideri İsa Yusuf Alptekin'in vefatının 20. yılında bir dizi etkinlikle anılıyor. İsa Yusuf Alptekin için ilk anma İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü ile Doğu Türkistan Vakfı tarafından birlikte düzenleniyor.
Uluslararası İsa Yusuf ALPTEKİN sempozyumu İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde 17 Aralık 2015 tarihinde gerçekleştirilecektir.

İSA YUSUF ALPTEKİN KİMDİR?

İsa Yusuf Alptekin işgal altındaki Doğu Türkistan Cumhuriyeti'nin resmi ilk genel sekreteridir.

1901 yılında Doğu Türkistan'ın Kaşgar vilayetine bağlı Yenihisar kasabasında doğdu. Öğrenimini Doğu Türkistan'da tamamladıktan sonra çeşitli memuriyet görevlerinde bulundu.

Sincan Eyaletinine memur olarak görev yapmış ve 1926 yılında Sovyetler Birliğine Andican konsolosluğuna yazıcı olarak gönderildi. Orada milli mücadele taraftarlarıyla bağlantı kurdu.

1931'de Hoca Niyaz tarafından başlatılan ayaklanma (Doğu Türkistan İslâm Cumhuriyeti) sırasında Kuomintang'la yakınlık kurdu ve Sincan Eyaleti valisinin zulmü hakkında Çin hükümetini bilgilendirdi. Bu durumun önlenmesini, aksi takdirde ayaklanmanın yayılacağını, Sovyetler'in işgalinin söz konusu olacağını anlattı. Nankin'de dergilerini çıkararak Doğu Türkistan'ın özerklik haklarını genişleştirmeye çalıştı. 1936 yılında Çin Cumhuriyeti meclisi üyeliğine seçildi.

1944'de İli'de başlayan ayaklanma (Doğu Türkistan Cumhuriyeti) neticesi kurulan hükümete girmesini ilgililer istemedi. Ancak 3 yıl sonra Kuomintang'ın temsilcisi olarak Doğu Türkistan hükümetine girdi ve genel sekreterliğine getirildi.

1949'da Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun Doğu Türkistan'da konuşlandırılması ile birlikte o günkü Hindistan'ın Keşmir eyaletine sığındı.
1954 yılında Türkiye 'ye geçti. Türkiye'ye gelir gelmez İstanbul'da Doğu Türkistan Göçmenler Cemiyetini kurarak, Shärqiy Türkistan awaz (Doğu Türkistan Sesi) dergisini çıkararak Doğu Türkistan sorununun dünya kamuoyuna anlatılmasında yoğunlaştırdı.

Yabancı ülke yöneticileri nezdinde olduğu kadar Türkiye hükümetleri nezdinde de Doğu Türkistan davasının anlatılması için mücadele verdi. Parti liderleri, Başbakan ve Cumhurbaşkanlarıyla görüştü.

Bir konuşmasında, "Gönül arzu eder ki, Türkistan meselesinin halledilmesi davasında öncülük şerefi, Türkiye'nin hakkı olsun' diyen İsa Yusuf Alptekin, 17 Aralık 1995 gecesi vefat etti.
Son Güncelleme: 27.11.2015 20:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.