İsrail, Filistin'de evi havaya uçurdu

İsrail ordusu, Filistin vatandaşı olan Mahir el-Heşlemun'un evine havaya uçurdu. Sebep olarakta Mahir'in İsrailli bir kadını öldürdüğü ve bir kaç yaralama olayına karıştığı için 198 yıl hapse çarptırıldığı bildirildi.

20 Ekim 2015 Salı 10:15
İsrail, Filistin'de evi havaya uçurdu






İsrail, Filistin'de evi havaya uçuruyor

İsrail ordusu, Filistin vatandaşı olan Mahir el-Heşlemun'un evine havaya uçurdu. Sebep olarakta Mahir'in İsrailli bir kadını öldürdüğü ve bir kaç yaralama olayına karıştığı için 198 yıl hapse çarptırıldığı bildirildi.

israil, filistin işgal, patlayıcıi havaya uçurdu

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, El-Halil kentinin Ez-Zeytun Mahallesi'ne baskın yapan İsrail güçleri, Heşlemun'un evini boşalttı ve daha sonra patlayıcı yerleştirerek binayı yıktı.

Heşlemun'un evinin yıkılmasının ardından Filistinli gençler ile İsrail askerleri arasında çatışma çıktığını belirten görgü tanıkları, çatışmada İsrail askerlerinin plastik ve gerçek mermi ile göz yaşartıcı gaz kullandığını, gazdan etkilenen onlarca kişiye olay yerinde müdahale edildiğini kaydetti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail hedeflerine yönelik saldırı düzenleyen Filistinlilerin evlerinin hızlı bir şekilde yıkılması, saldırıyı düzenleyenlerin ve ailelerinin oturma belgelerinin ellerinden alınması talimatı vermişti.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nden (ICRC), cumartesi yapılan açıklamada, İsrail'in, "suç işledikleri iddiasıyla" askerler tarafından öldürülen Filistinlilerin ailelerinin evlerini yıkma kararına tepki gösterilmişti.

ICRC İsrail ve işgal edilmiş topraklar delegasyonu başkanı Jacques de Maio, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in, "vatandaşlarını öldürdüğü iddiasıyla" askerler tarafından vurularak öldürülen Filistinlilerin ailelerin evlerini yıkma kararını "toplu cezalandırma" olarak nitelendirmişti.

Maio, "Ailelerin evlerinin yıkılması ya da betonla kapatılması, uluslararası insan hakları kanunlarınca yasak olan toplu cezalandırmaya girer. Ailelerin cezalandırılamaz ya da yapmadıkları eylemlerden sorumlu tutulamaz" ifadelerini kullanmıştı.

Kararının uygulamasının durdurulmasını talep eden ve evlerin yıkılması halinde bölgede şiddet atmosferinin körükleneceğini belirten Maio, İsrail'e karardan ve uyguladığı bu politikadan vazgeçme çağrısında bulunmuştu.

Batı Şeria'nın Ramallah kentinin batısında bulunan Ofer cezaevinde kurulu İsrail askeri mahkemesi, İsrailli kadın Daliya Lamkus'u yaklaşık 1 yıl önce Batı Şeria'nın güneyinde bıçaklayarak öldürdüğü ve bazı kişileri yaraladığı iddia edilen 30 yaşındaki Filistinli Mahir el-Heşlemun'a, 2 kez müebbet (her biri 99 yıl) hapis cezası vermişti.

Heşlemun'un gerçekleştirdiği bıçaklı saldırıda, bir kişi yaşamını yitirmiş, bazı kişiler yaralanmıştı.

İslami Cihat Hareketi aktivistlerinden Heşlemun'un, daha önce de siyasi nedenlerden dolayı tutuklandığı bildirilmişti.
Son Güncelleme: 20.10.2015 10:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.