İstanbul'u sel suları vurdu | 20 yıldır hiç önlem alınmamış

İstanbul'u gece yağmur suları adeta esir aldı. Üç ilçede can pazarı yaşandı. İBB'nin konut şirketi KİPTAŞ tarafından 20 yıl önce inşaa edilen Başakşehir bile selin hedefi haline geldi.

06 Eylül 2023 Çarşamba 10:53
İstanbul'u sel suları vurdu | 20 yıldır hiç önlem alınmamış






İstanbul'u sel suları vurdu | 20 yıldır hiç önlem alınmamış


Türkiye'nin doğal afetlerle imtihanı can kayıplarıyla, milyarlarca liralık mal kayıplarıyla sürüyor. Bilmin, liyakatın gözardı edilerek inşa edilen yeni kentler bile doğal afetlerden en çok etkilenen merkezler haline geldi. AKP'nin en güçlü olduğu dönemlerde, TOKİ'ye alternatif olarak kurduğu KİPTAŞ tarafından inşa edilen Başakşehir, yıllardır AKP'li belediyelerin yönettiği Arnavutköy ve Küçükçekmece gibi ilçelerde vatandaş adeta kabusu yaşadı. 4 yıldır İstanbul'u yöneten CHP'nin de doğal afetlere karşı çözüm üretmekten uzakta kaldığı örüldü.

Son yağmurların ardından 2 vatandaşımız can verirken 12 kişi hastanelik oldu. Gece boyunca bin 754 ev ve iş yerini sular basarken, İBB ve AFAD ekipleri sabaha kadar arama kurtarma çalışması yürüttü. İşte gece yarısı İstanbul'da yaşananlar


İstanbul Valiliği dün akşam İstanbul'un bazı ilçelerinde meydana gelen sel nedeniyle 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 12 kişinin ise yaralandığını açıkladı.


İstanbul'da kuvvetli sağanak sonucu Arnavutköy, Başakşehir ve Küçükçekmece'de ev ve iş yerlerini su bastı. İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, "Metrekareye 125 kilogram yağışın düştüğü tespit edilirken, sel nedeniyle Başakşehir ve Küçükçekmece ilçelerinde birer olmak üzere iki kişi hayatını kaybetmiş, 12 kişi de yaralanmıştır. Yaralıların tedavisi kaldırıldıkları hastanelerde devam etmektedir" denildi.

İstanbul'da dün akşam etkili olan sağanak yağışla ilgili İstanbul Valiliği açıklama yaptı. Açıklamada, "İstanbul'un kuzeyinde yer alan ilçelerde 05.09.2023 tarihinde saat 21.00 sıralarında oluşan sağanak yağışın ardından su baskınları meydana gelmiştir. Metrekareye 125 kilogram yağışın düştüğü tespit edilirken sel nedeniyle Başakşehir ve Küçükçekmece ilçelerinde birer olmak üzere iki kişi hayatını kaybetmiş, 12 kişi de yaralanmıştır. Yaralıların tedavisi kaldırıldıkları hastanelerde devam etmektedir.

Su baskınları nedeniyle kamu hizmeti veren bazı kuruluşlar da selden kısmen etkilenmiştir. Bu kapsamda 112 acil çağrı merkezine 1.150, belediyelere ise 2.540 su baskını ihbarı alınmıştır. AFAD, İtfaiye, İSKİ ve belediyelerin kurtarma ekipleri gelen ihbarları karşılamak için aralıksız çalışmaktadır. Ayrıca emniyet, jandarma ve sağlık birimleri de çalışmalara tüm imkanlarıyla destek vermektedir.

Su Baskınlarında ilk belirlemelere göre 1.754 ev ve işyeri etkilenmiş olup, söz konusu bölgelerde mahsur kalan vatandaşımız bulunmamaktadır. Selden etkilenen vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçları kamu misafirhaneleri ve tesislerde karşılanacaktır. Ayrıca Kızılay ve belediyelerin ilgili birimleri selden etkilenen vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalarına aralıksız devam etmektedir.

Selden kısmen etkilenen Başakşehir Devlet Hastanesi ile Çam ve Sakura Hastanesi'nde sağlık hizmetleri verilmeye devam etmektedir. Selde Başakşehir Başak Mahallesi Mevlana Celalettin Rumi Caddesi'nde Yıldız Yurtseven (57) ile Küçükçekmece Atatürk Mahallesi Engin Sokak'ta yaşayan Gine uyruklu İraman Kebe (32) hayatını kaybetmiştir. Selde yaralanan 5 kişinin tedavileri kaldırıldıkları hastanelerde devam etmektedir" denildi.

GECE NELER YAŞADI?

Arnavutköy'de akşam saatlerinde kuvvetli yağmur başladı. İlçede kısa sürede çok sayıda ev ve iş yeri su altında kaldı. Araçlar mahsur kalırken yağış Başakşehir ve Küçükçekme'yi de vurdu. Eyüp-Piyer Loti teleferik hattı ile Kirazlı-Kayaşehir merkez metro hattının Kayaşehir merkez istasyonu kapatıldı.

SAĞANAK YAĞIŞ ARNAVUTKÖY'Ü VURDU

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün İstanbul için yaptığı sağanak yağış uyarısının ardından özellikle İstanbul'un kuzey kesimlerinde sağanak yağmur etkili olmaya devam ediyor. Özellikle Arnavutköy'de etkili olan yağış nedeniyle birçok ev ve iş yerini su bastı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yaptığı uyarının ardından özellikle İstanbul'un kuzey kesimlerinde sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Arnavutköy'de yollar dereye dönerken birçok ev ve iş yerini su bastı. Bazı vatandaşlar rögar kapaklarını açmaya çalıştı. Evini su basan vatandaş kovayla suyu boşaltmaya çalışırken, yağmura kapılan motosikleti vatandaşlar zor kurtardı. Arnavutköy'de bir otoparkı da su bastı.

SAĞANAK YAĞIŞ BAŞAKŞEHİR'İ VURDU, METROYA İNEN MERDİVENLER DEREYE DÖNDÜ

İstanbul'da başlayan sağanak yağış Arnavutköy'ün ardından Başakşehir'de de etkili oldu. Kayaşehir Metro'ya inen merdivenler adeta nehre döndü. Birçok ev ve iş yerini su bastı. Çok sayıda araç suya gömüldü.

VALİ GÜL UYARDI

İstanbul Valisi Davut Gül, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Arnavutköy ve Başakşehir başta olmak üzere İstanbul'un farklı semtlerinde kuvvetli yağışın olduğunu belirterek, su baskınlarına karşı dikkatli olunmasını istedi. Vali Gül ayrıca, motosiklet gibi ulaşım araçlarıyla trafiğe çıkılmaması uyarısında bulundu.

Valilikten yapılan açıklamada "AFAD 112 ihbar hattına gelen su baskını ihbarı:1150, İtfaiye komuta merkezine gelen su baskını ihbarı;1250,  İSKİ su baskını ihbarı:1390,  AKOM beyaz masaya gelen su baskını ihbarı: 25 gelmiş olup, ekipler olay yerinde müdahale etmektedir. Yaralı ve can kaybı yoktur" denildi. İstanbul Valiliği'nden yapılan son açıklamada ise Başakşehir'de sel sularına kapılan bir kişinin öldüğü belirtildi.

İMAMOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Şu an özellikle Karadeniz'e kıyısı olan ilçelerimizde yoğun yağış görülmekte. Arnavutköy'de metrekareye düşen yağış 70kg'ı geçti. Yağış bölgesinin su havzalarının bulunduğu alanda yoğunlaşması İstanbul için iyi haber. Yine de vatandaşlarımızı tedbirli olmaları yönünde uyarırız" dedi.

BAŞAKŞEHİR'DE SEL SULARINA KAPILAN KADIN HAYATINI KAYBETTİ

Başakşehir'de sel sularına kapılan bir kadın hayatını kaybetti. Y.Y.'nin cesedi çevredekiler tarafından bulunurken, polis olay yerinde inceleme yaptı.

Başakşehir 4. Etap Sular Vadisi'nde sel sularına kapılarak hayatını kaybeden bir kadının cesedi bulundu. Sel sularında sürüklenen kadın çevredeki bir kafede bulunanlar tarafından fark edildi. İhbar üzerine olay yerine sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Sağlık ekipleri, kadının hayatını kaybettiğini belirlerken, polis olay yerinde inceleme yaptı. İncelemelerin ardından hayatını kaybeden kadının 57 yaşındaki Y.Y. olduğu belirlendi. Y.Y.'nin cenazesi, incelenmek üzere cenaze aracına alınarak Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'ne kaldırıldı.

3 KM SÜRÜKLENEREK GELMİŞ

Kafe sahibi Fırat Tilbaç, "Yağmur yağıyordu dolayısıyla bizde bekledik yağmur geçer diye. Baktık sel gelmeye başladı. İçeride tabi misafirlerimiz de vardı.

Yukarıda baktık bir insan su içinde geliyor. Biz de onu alırız kurtarırız belki, baktık ölmüş öyle kaldı. Yaklaşık 3 km sürüklenerek gelmiş, o şekil bizde kafenin içine almaya çalıştık" dedi.

BAKAN KOCA DUYURDU

Bakan Koca, Twitter hesabından İstanbul'da yaşanan su taşkını hakkında yaptığı açıklamada, "İstanbul'da etkili olan yoğun yağış sebebiyle meydana gelen su taşkını olayında 2 vatandaşımız maalesef hayatını kaybetti. Kendilerine Allah'tan rahmet diliyorum. Su taşkını olayından 5 kişi etkilenmiş ve ambulanslarımızla hastanelere nakledilmişlerdir. Her birine acil şifalar diliyorum. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi hasta kabulünü sürdürmekte, Başakşehir Devlet Hastanesi Acil Servisine ayaktan hasta kabul edilmektedir. Olayla ilgili olarak 52 ambulans ve 5 UMKE timi görevlendirmesi yapılmıştır. İstanbul’umuza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyorum. Gelişmelere karşı görev başındayız" ifadelerini kullandı.

KAFETERYA ÇATISINA ÇIKARAK KURTULDULAR

Halkalı'da kafenin çatısında mahsur kalan 68 kişi botlarla kurtarıldı
Küçükçekmece'de, Halkalı Gümrüğü'nün içinde bulunan bir kafede sel suları nedeniyle mahsur kalan yaklaşık 68 kişi, kurtarma operasyonuyla botlara bindirilerek kurtarıldı.

İstanbul'da etkili olan sağanak yağış sırasında Halkalı Gümrüğü'nü su bastı. Gümrük çalışanları ve işlemler için gümrükte bulananlar, gümrüğün yanında bulunan kafeye sığındı.


Kafe müşterileri, çalışanları ve kafeye sığınanlar yükselen su nedeniyle kafenin çatısında mahsur kaldı.

Yurttaşlar çatıda bir süre yardım beklerken olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Mahsur kalanlar botlar ve iş makineleri ile kurtarıldı. 

"SU İLE BİRLİKTE YILAN VE BÖCEKLER VARDI"

Botla kurtarılan kafe çalışanı Emre Tuğrul, "Önce ayak boyu su vardı, çok fazla ciddiye almadık. Ondan sonra buradaki vagonların düşmeye başladığını gördük. Ondan sonra su seviyesinin yükseldiğini anladık. Ondan sonra müşterilerimizi çatı katına aldık. Su ile birlikte yılan ve böcekler vardı, bundan korkan müşterilerimiz oldu. Onları rahatlatmaya çalıştık. İki saatin üzerinde içeride mahsur kaldık" dedi. 
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.