• BIST 100

    9390,51%1,20
  • DOLAR

    38,74% 0,39
  • EURO

    43,40% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4146,90% 1,06
  • Ç. ALTIN

    6711,63% -0,27

Kadıköy Akademi'den korona sonrası dünya raporu

Kadıköy Akademi, yeni koronavirüs salgını sürecinde dünya kentlerinde yapılan uygulamaları inceledi. Korona salgını sonrasında şekillenecek kentsel düzenlemelerde yayalaşma ve bisiklet kullanımına yönelik teşvikler dikkat çekiyor.

Gündem 18.05.2020 14:01:44
Kadıköy Akademi'den korona sonrası dünya raporu

Kadıköy Akademi'den korona sonrası dünya raporu

Kadıköy Belediyesi’nin kent araştırmaları alanında yerel yönetim ve akademi ile birlikte ortak politika geliştirmek üzere kurduğu Kadıköy Akademi, yeni koronavirüs salgını sürecinde dünya kentlerinde yapılan uygulamaları inceledi. Korona salgını sonrasında şekillenecek kentsel düzenlemelerde yayalaşma ve bisiklet kullanımına yönelik teşvikler dikkat çekiyor.

Kadıköy Akademi’nin, Fransa’nın Paris, Nice ve Nantes; Macaristan’ın başkenti Budapeşte; Almanya’nın Köln ve Düsseldorf; İskoçya’nın Glasgow; ABD’nin Oakland gibi kentlerindeki uygulamaları ele alarak yaptığı çalışmada, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınına karşı kentlerin geliştirdikleri refleksler ele alınıyor. Çalışmada ayrıca, kentleşme, teknoloji kullanımı, çalışma yaşamı ve ulaşım tercihlerindeki değişimlerin salgın nedeniyle daha hızlı yaşanacağı vurgulanıyor.

KORONA SONRASI DÜNYA: DAHA ÇOK BİSİKLET DAHA ÇOK YAYA

Bazı kentler şimdiden uygulamada değişikliklere başladı. Kolombiya’nın Bogota, Kanada’nın Calgary, Almanya’nın Köln kentleri ile ABD’nin Denver, Colorado, Minnesota eyaletlerindeki bazı kentlerde sokaklar araç trafiğine kapatıldı. Geniş bir bisiklet ağına sahip olan Bogota, ağına 115 km daha eklemeye hazırlanıyor. Almanya’nın Berlin kentinde yeni bir bisiklet ağı çalışması yürütülüyor. Budapeşte ise büyük caddelere geçici bisiklet şeritleri kurarak, iş ya da alışveriş için evden çıkması gereken insanları otomobil kullanmak yerine bisiklet kullanmaya teşvik ediyor. ABD’nin Oakland kentinde, otomobillerin kentin bazı bölgelerine girmesi yasaklandı. Ortalama 1,5 metre genişliğindeki kaldırımların yayalar için risk oluşturduğunu düşünen Oakland yönetimi, sokaklarının yüzde 10’unu daha otomobillere kapattı.

İSKOÇYA’DAN KOLOMBİYA’YA…

Gelecekte bisiklet, elektrikli scooter ve yürüyüş gibi alternatiflerin artacağını öngören İngiltere hükümeti de 2025 yılına kadar bisiklet ve yürüme kapasitesini iki katına çıkarmak için 2 milyar Poundluk bir yatırım stratejisi hazırladı. İskoçya’da da fiziksel mesafeyi korumak için kaldırımlar genişletilirken, yayalaşma ve bisiklet kullanımının artırılması için 10 milyon Poundluk bir bütçe oluşturuldu. Paris de bisiklet ve yaya yollarını genişletecek planları uygulamaya başladı. Öte yandan Budapeşte’de şehirdeki birçok önemli rota için geçici bisiklet yolları oluşturulmasına karar verildi. Koronavirüs nedeniyle başlayan bisiklet yolu uygulamalarının olumlu geri dönüşlerin olması durumunda, kalıcı hale gelebileceği düşünülüyor.

Raporda bisiklet ve yayalaşma gibi çevreci ve bireysel tercihlerin yanı sıra toplu ulaşım tercihlerinin azalması ile birlikte kişisel araç kullanımının da artacağı vurgulanıyor.

TEK DEĞİŞEN ULAŞIM DEĞİL, BAZI MESLEKLER TARİH OLUYOR

Kadıköy Akademi’nin yaptığı araştırmaya göre, yeni koronavirüs salgını ile birlikte tek değişen alışkanlık ulaşım tercihleri değil. Teknoloji kullanımı, dijitalleşme, yapay zekâ, otomasyon gibi alanların gelişmesi ile uzaktan çalışma ve esnek çalışma modellerinin yaygınlaşması da öngörülüyor. Otomasyonun daha fazla kullanılmasının bazı meslekler üzerinde istihdam azaltıcı bir etki yaratacağı düşünülüyor. Dijital pazarlama, veri analisti, yapay zeka ve makine öğrenmesi uzmanları, büyük veri uzmanları, yazılımcılar, inovasyon profesyonelleri, robotik uzmanları gibi bazı mesleklerin bu kapsamda gelişeceği; veri giriş personeli, muhasebeci, sekreter, montaj işçileri, müşteri hizmetleri personeli, denetçiler, kasiyerler, sigorta memurları bazı mesleklerin ise gelecekte gereksiz hale geleceği tahmin ediliyor.

Her 5 çocuktan biri büyüme sorunu yaşıyor

Ümit Gürelman’a Vefa Konseri

Beylikdüzü'nde metrobüsler çarpıştı, ölü ve yaralılar var

Seyyar baz istasyonu kurarak dolandırmışlar

İstanbul depremi için harita yayınlayarak bilgilendirdi

Selçuk Bayraktar'dan sonra Güler Sabancı'yı kopyaladılar

Çağlayan Topaloğlu'ndan ortalık karıştıran iddialar

Mardin Ovası için korkutan uyarı bilim insanlarından geldi

Sigorta sektörü 2025 zirvesinde buluşacak

Sofradaki Sessiz Kahraman | Gerçek Gıdanın Psikolojiye Etkisi

Gözaltına alınanların isimleri belli oldu

İBB'ye İSKİ operasyonu Sazlıdere intikamı mı?

İstanbul'da deprem | Naci Görür önemli soruya cevap verdi

İstanbul'da deprem | 6,2 için uzmanlar ne diyor?

23 Nisan kutlu olsun | Milli Karargah 105 yaşında

İstanbul Boğazı Yunus Gözlem etkinlikleri başlıyor

Tıklamadan önce düşünün

AcerPro'nun 20.Yılı Dijital Dönüşümün Mimarı

Menenjit saatler içinde ölüme neden olabiliyor!

Gençler ‘dalgalı’; kıdemli çalışanlar ‘ikinci’ ve ‘portföy’ kariyer peşinde

Bodrum Rallisi'nde heyecan dorukta

Gürültü hassasiyeti sağlığı tehdit ediyor!

Rüzgar endüstrisi 2.2 milyar dolara ulaştı

Türk doktorlardan tıp tarihinde dünyada bir ilk

Anksiyete kişinin işlevselliğini bozuyorsa önlem alınmalı!

Orzaks, Bilimin Işığında Geleceğe Yatırım Yapıyor

Sigorta Sektörünün Dijital Dönüşümünde 20 Yıllık Yolculuk Acerpro

İstanbullular Millet İftarında buluştu

Bursa'da otelde yangın faciası 2 kişi can verdi

Boykot listesi güncellendi, dev meydan mitingleri geliyor

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 26 1 5 51 83
2.Fenerbahçe 33 24 3 6 51 78
3.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
4.Beşiktaş 32 15 7 10 17 55
5.İstanbul Başakşehir 33 15 12 6 6 51
6.Eyüpspor 33 14 11 8 8 50
7.Göztepe 32 12 10 10 13 46
8.Trabzonspor 32 12 10 10 13 46
9.Kasımpaşa 32 10 9 13 -2 43
10.Konyaspor 33 12 14 7 -4 43
11.Antalyaspor 32 12 13 7 -20 43
12.Gazişehir Gaziantep 33 12 15 6 -5 42
13.Kayserispor 32 10 11 11 -10 41
14.Rizespor 32 12 16 4 -12 40
15.Alanyaspor 33 10 15 8 -10 38
16.Sivasspor 33 9 17 7 -13 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 32 4 21 7 -31 19
19.Adana Demirspor 32 2 26 4 -51

YAZARLAR