Kadiri Devranı izleyenleri büyüledi

Geylani Vakfının düzenlediği Devran-ı Şerif ilgiyle izlendi

31 Aralık 2013 Salı 09:36
Kadiri Devranı izleyenleri büyüledi






Kadiri Devranı izleyenleri büyüledi

Geylânî İlim ve Kültür Merkezi ile Makedonya, Almanya, Avusturya ve Fransa'da faaliyet gösteren Uluslararası Kadirilik Vakfı'nın ortak çalışmasıyla hazırlanan ve yürütülen programda ifa edilen Devran-ı Şerif zikri izleyenleri hayran bıraktı...

Gavsül Azam Abdulkadir Geylani Hazretlerini anma programı İstanbul Zeytinburnu Kültür Merkezi’nde yapıldı. Geylani İlim Kültür ve Eğitim vakfının ve Uluslararası Kadirilik vakfının düzenlediği organizasyon Uluslararası Tasavvuf Buluşması şeklinde gerçekleştirildi.

800 yıldır Anadolu’da tüten irfan Ocağı olan Geylani Hazretlerinin manevi varisi Seyyid Muhammed Usta Efendibaba rehberliğinde yapılan program Kur’anı Kerim ile başladı. M.Ü.İlahiyat Fakültesi Prof.Dr. Mahmut Erol Kılıç’ın rahatsızlığı nedeniyle katılamadığı programda dünyanın dört bir tarafından gelen Kadirilik temsilcileri kısa birer konuşma yaptı. Tasavvuf konserinin ardından Seyyid Muhiddin Usta, insani kamil olmakta zikrin önemi ve velilerle birlikte olmanın değerini konu edindiği konuşmasında tarikatların modernitenin yozlaştırmasına karşı insan fıtratını koruduğuna vurgu yaptı.

Selçuklu sultanı II.Gıyasettin Keyhüsrev’in 1246 yılı civarında Kayseri Kızılören tarafına yerleştirilen seyyid Geylani hazretlerinin kolunun 1278’de Hasan Efendinin arazilerini vakfetmesiyle kurumsal bir nitelik kazandığı ve bu geleneğin Tekke ve Zaviyelerin kapatılmasına kadar sürdüğü belirtildi. Bugün ise pekçok tarikat kolunun bünyesinde barındıran Seyyid Muhammed Efendibaba, dünyanın dört bir yanında kadiri kolunun temsilci ve dergahlarını atayarak hizmete devam ediyor.

Programda değişik bölgelerdeki kadiri temsilcileri katıldığı gibi bunlardan Osman Murtaza efendi 18 yıl önce başladığı Avrupa yolculuğunun bugün tüm Avrupa’da ilmi, irfanı ve tasavvuf ahlakını yaygınlaştırarak devam ettiğini o zamanlar Efendibaba’nın onu Avrupa’ya yönlendirdiğini belirtti.

Tarikat kibre engeldir

İnsan eğitiminin ancak bu manevi yolculukla kemale ereceğini belirten Gaziantep Geylani vakfı temsilcisi ismi ile hitap edilerek konuşmaya çağrılmasından hicap duyduğunu çünkü dervişler isimlerinin tek başına anılmasını istemezler, mürşitleriyle birlikte anılmaktan memnun olurlar açıklamalarıyla giriş yaptığı konuşmasını ‘tevhid davasının Seyyid Onbaşı’sı gibi olmak istediğini hizmete ve himmete muhtaç olduğunu belirterek sürdürdü.

Viyana’yı böyle fethedeceğiz

Avusturya Viyana temsilcisi Adem Aksoy, Viyana Türk ve islam nüfusunun en yoğun olduğu Avrupa şehridir. Kılıçlarla fethedemediğimiz Viyana’yı manevi olarak fethetmek istiyoruz şeklinde konuştu.

Fransa dergahından Mustafa Bey, Uluslararası Geylani vakfının temsilcisi olarak oradaki dervişlerin kucak dolusu selamını getirdiğini belirtti.

Samsun Dergahından Mehmet Bey, yaptıkları çalışmaları anlattı.

Makedonya temsilcisi hizmette olmaktan ne kadar mutlu olduğunu, Afrikadan ve Komor adalarından gelen temsilciler ise tercüman vasıtasıyla selamlarını sundu.

Devran büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi.

Kadiri devranı yapılan sahnede Muhittin Efendi ve Osman Murtaza Efendi başkanlığında büyük bir coşku ile yapıldı, bir huzur ikliminde tamamlandı.

Devranı Şerif nedir?

Devranı şerif zikri Allah dostlarına müntesip olan kimselerin toplu halde dönerek yaptıkları bir tür hususi zikir icrasıdır. Kün yani Ol ihali hitabını duyan varlık cezbeye kapılarak dönmeye başlamıştır. Felekler döner, evren döner, dünya döner, Kabe’nin etrafında tüm insanlık döner. Bu her şeyin yüce Allah’a doğru akıp gitmesinin temsilidir.

Geylani Eğitim Külliyesi

Programda Muhiddin Hoca tarafından Geylani ilim kültür vakfının İstanbul Şehremini'de inşaa edeceği külliye için çalışmaların başladığı müjdesi verildi. Tekke, Cami, Kuran Kursu ve Aşevinden oluşacak Külliyede İslam ahlakı verilecek, temel islam ilimlerinin geleneksel yöntemlerle öğretildiği dershaneler olacak, öğrencilerin barınma, eğitim ihtiyaçlarını karşılayan sosyal faaliyetlerde bulunmalarına imkan veren tesisler inşaa edilecek. Bu yoldaki yardım ve bağışlar hayır kapılarının açık tutulmasına vesile olacak.

Sultanımız Seyyid Muhammed Hoca Efendi'nin himayesinde,birbirinden değerli maneviyat önderleri ve Gavsu'l-Azam Seyyid Abdulkadir Geylânî sevgisiyle salonu dolduran coşkulu kalabalık önünde gerçekleşen program büyük beğeni topladı...

 

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.